Női szűrőnap a CSNK-ban - egyetlen délelőtt beteltek a vizsgálati időpontok

Női szűrőnapot rendeztek szombaton a Család- és Nővédelmi Központban. A díjmentes vizsgálatok iránt igen nagy volt az érdeklődés, az időpontok egyetlen délelőtt beteltek. Volt nőgyógyászati rákszűrés, csontsűrűség- és vércukorszint-mérés és egyéb vizsgálatok. A szűrőprogramok városszerte folytatódnak, legközelebb június 25-én a Rákóczi Úti Általános Iskolában lesz általános városrészi szűrőnap.
2022.05.28. 11:36 |

Az elmúlt időszakban a COVID-helyzet miatt elmaradtak a Székesfehérváron jól bevált szűrőprogramok.

A járvány jelentős enyhülésével most lehetővé vált, hogy ismét megszervezzék a hagyományos női szűrőnapot a Család- és Nővédelmi Központban. A kihagyás után óriási volt az érdeklődés, míg máskor három nap alatt, ezúttal egyetlen délelőtt alatt beteltek a vizsgálati időpontok. Voltak, olyanok, akik a nőgyógyászati szűrésre már nem kaptak helyet, ám a csontsűrűség- és vércukorszint-mérésre eljöttek.

Dr. Gyuranecz Miklós, a CSNK főorvosa elmondta, azért fontos elmenni a szűrésre, mert egyes betegségeknek csak akkor vannak tünetei, ha a gyógyítás lehetősége már nem áll fenn, vagy komoly szövődmények jelentkeznek, ilyen például a cukorbetegség. A mostani szűrőnap jelentősége leginkább abban mérhető, hogy a COVID-időszak után ismét lehetőség van a vizsgálatokra.

A szakorvos hozzátette, hogy a hölgyeknek javasolt évente egy alkalommal elmenniük rákszűrésre és egyéb vizsgálatokra.

Ajánlott elmenni orvoshoz 18 éves kortól, de legalábbis az aktív szexuális élet kezdetétől. Felső korhatár viszont nincs, hiszen akár egészen idős korban is előfordulhat nőgyógyászati jellegű rákos megbetegedés, azonban 60 év felett elegendő másfél-két évente elvégeztetni a szűrést.

„Nem győzzük elégszer hangsúlyozni, hogy a szűrővizsgálatok életet menthetnek. A nőknél ez különösen fontos! A szűrésre nagy az igény, a mostani időpontok hamar betegség. A járványi miatt ezek a lehetőségek kiestek, de muszáj, hogy pótoljuk!” – mondta Östör Annamária egészségügyi, sport és társadalmi fenntarthatóság tanácsnok.

A járványhelyzet enyhülésével újra indulhatnak Székesfehérváron az általános városrészi szűrőnapok.

Legközelebb június 25-én, szombaton a II. Rákóczi Ferenc Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolában lesz általános jellegű szűrőnap. Ebben az intézményben ez lesz az első ilyen alkalom, melyre szeretettel hívják és várják a környékben élőket.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár