Nietzsche online, szobafesztivál - Fehérvár karantén idején

Online filozófia, fesztivál a szobában, csapatbuzdító transzparens helyett otthonmaradásra figyelmeztető feliratok - a kényszerű bezártságot, a rendkívüli helyzetet mindenki máshogy éli meg. A napi rutinok megváltoztak, de az egy hét alatt már újak is kezdenek kialakulni. Szétnézve Fehérváron leginkább a segítő szándékot, az egymásra figyelést tapasztaljuk.
2020.03.25. 07:34 |

Este nyolc órakor sorra nyílnak az ablakok, erkélyajtók, és felhangzik a napról napra erősebb taps Fehérváron is.

A nemzetközi kezdeményezés egy köszönetnyilvánítás azok felé, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradnak.
Akik megtehetik, szerencsére Székesfehérváron is egyre nagyobb számban tesznek így, és eddigi munkájukat kissé átalakítva folytatják. Bialkó László Gergő most nem a könyvtárban vagy egy kávézóban beszélget meditációról, hétköznapi buddhizmusról, mint pár héttel ezelőtt, hanem Facebookon tart "élő kultúrbulit". Az első alkalommal Nietzsche kultikus műve, az Így szólott Zarathustra volt a kiindulópont.

A fesztiválok is szobába költöztek. A FEZEN a legnagyobb magyar fesztiválokkal és klubokkal közösen indított egy különleges programot: Maradj otthon! Fesztivál. Az előadók élő bejelentkezésekkel, online szobakoncertekkel, virtuális közönségtalálkozókkal vesznek részt a programban, amihez szintén nem kell egy lépést sem tennünk a lakásból.

Az is már megszokott, hogy ha segíteni kell, a Vidi szurkolókra lehet számítani. Az RBD tagok most is segítenek: számítógépeket szereztek és vittek hátrányos helyzetű gyerekeknek, fertőtlenítőt és szájmaszkot adományoztak. Legutóbb pedig figyelemfelhívó feliratokat helyeztek el a város több pontján a legfontosabb üzenettel: maradj otthon!

Fehérvári színes

 1. Húsvéti vásár - rendkívüli piaci nap lesz szerdán délután a Jancsárkertben

  Szerdán 13 és 17 óra között rendkívüli piaci napot tartanak a Jancsárkert biopiacon, ahol húsvéti vásár lesz friss háztáji termékekből. Többek között sonka, tojás, bor, sajt, retek, újhagyma, csíra, spárga, zöldség, savanyúság, méz, pékáru, száraztészta, gyümölcskristály, gyógygomba, rétes, sertés és csirke tőkehús, kolbász, szalonna, tökmagolaj, dió, almalé és zöldséglé is megtalálható lesz a standokon.

  2020.04.06.
 2. Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP

  A pályázat fő célja, hogy népszerűsítsék nemzetünk hadtörténelmét, lehetőséget teremtsenek az egyéni pályamunkák elkészítésére, s az ahhoz kapcsolódó történelmi kalandozásokra, felfedezésekre és az otthoni alkotás sikereire.

  2020.04.06.
 3. Kihirdették a #maradjotthonFehérvár kihívás második fordulójának győzteseit

  A #maradjotthonFehérvár eheti kihívása a digitális oktatásról szólt, és a zsűrinek most sem volt könnyű dolga, hiszen több tucat pályamunkából kellett kiválasztania a legkreatívabbakat. Az első helyezett a Tóparti Gimnázium 9. A osztályfőnöki órája lett, Szűcs Krisztina tanárnő vezetésével!

  2020.04.05.
 4. Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben! - megnövekedett a Sóstóra látogatók száma

  A koronavírus okozta járványhelyzet idején és a tavasz beköszöntével egyre többen keresik fel a nyugalmasabb, természetközeli helyeket, vagy akár a természetvédelmi területeket. Megnövekedett a Sóstó Természetvédelmi Területre és tanösvényre látogatók létszáma is. Ezzel egyidőben azonban sajnálatos módon megnőtt a szemetelők és rongálások száma is. 

  2020.04.03.
 1. Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra a Herbarius programok között

  Tavaszi vitaminsaláta és medvehagyma pesto készült a Herbarius programok közösségi oldalán: Lencsés Rita gyógynövényszakértő a virtuális túrák után a természet kincseinek praktikus és ízletes felhasználásáról is megoszt fotókat, képeket, hasznos információkat

  2020.04.03.
 2. Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

   Online műhelyt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, hogy tartalmas elfoglaltságot kínáljon a járvány miatt otthonukban tartózkodók számára. A szervezet a honlapján és Facebook-oldalán mutat be egyszerűen alkalmazható technikákat, melyekkel ötletes, mutatós ajándék- és dísztárgyakat készíthetünk. Hamarosan videós bemutatók is lesznek – ígérik a kézművesek.

  2020.04.02.
 3. Játékra hívja a fehérváriakat a város új applikációja

  Az új Székesfehérvár applikáció is csatlakozott a Maradj Otthon Fehérvár! kihíváshoz, melynek keretében minden héten egy megadott témában várják az otthon készült fotókat videókat. Az város applikációjának Hibabejelentés funkciójával bejelenthetőek az otthoni "karantén-problémák". A legötletesebb képek beküldői a veszélyhelyzet elmúltával értékes ajándékokat nyernek majd! 

  2020.04.02.
 4. Szabályt követő árusok és vásárlók a Városi Piacon

  A megváltozott vásárlási rendhez hamar alkalmazkodtak, és betartják az új szabályokat a Városi Piac vásárlói és árusai. Szájmaszk és kesztyű használata, bankkártyás fizetés – erre törekszik mindenki. Az egyéni felelősség mellett a város a helyi gazdaság védelme érdekében olyan intézkedéseket hozott, amelyek segítséget nyújtanak az árusoknak, őstermelőknek a veszélyhelyzetben.

  2020.04.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin