Nietzsche online, szobafesztivál - Fehérvár karantén idején

Online filozófia, fesztivál a szobában, csapatbuzdító transzparens helyett otthonmaradásra figyelmeztető feliratok - a kényszerű bezártságot, a rendkívüli helyzetet mindenki máshogy éli meg. A napi rutinok megváltoztak, de az egy hét alatt már újak is kezdenek kialakulni. Szétnézve Fehérváron leginkább a segítő szándékot, az egymásra figyelést tapasztaljuk.
2020.03.25. 07:34 |

Este nyolc órakor sorra nyílnak az ablakok, erkélyajtók, és felhangzik a napról napra erősebb taps Fehérváron is.

A nemzetközi kezdeményezés egy köszönetnyilvánítás azok felé, akik nem tehetik meg, hogy otthon maradnak.
Akik megtehetik, szerencsére Székesfehérváron is egyre nagyobb számban tesznek így, és eddigi munkájukat kissé átalakítva folytatják. Bialkó László Gergő most nem a könyvtárban vagy egy kávézóban beszélget meditációról, hétköznapi buddhizmusról, mint pár héttel ezelőtt, hanem Facebookon tart "élő kultúrbulit". Az első alkalommal Nietzsche kultikus műve, az Így szólott Zarathustra volt a kiindulópont.

A fesztiválok is szobába költöztek. A FEZEN a legnagyobb magyar fesztiválokkal és klubokkal közösen indított egy különleges programot: Maradj otthon! Fesztivál. Az előadók élő bejelentkezésekkel, online szobakoncertekkel, virtuális közönségtalálkozókkal vesznek részt a programban, amihez szintén nem kell egy lépést sem tennünk a lakásból.

Az is már megszokott, hogy ha segíteni kell, a Vidi szurkolókra lehet számítani. Az RBD tagok most is segítenek: számítógépeket szereztek és vittek hátrányos helyzetű gyerekeknek, fertőtlenítőt és szájmaszkot adományoztak. Legutóbb pedig figyelemfelhívó feliratokat helyeztek el a város több pontján a legfontosabb üzenettel: maradj otthon!

Fehérvári színes

 1. Amatőr bábszínházas színjátszócsoport indul gyerekeknek kedden

  Bábcsoport indul gyerekeknek: a résztvevők maguk készítette bábokkal próbálhatják ki a különféle bábtechnikákat. Az első alkalom kedden délután lesz a Kertalja utcában.

  2020.09.29.
 2. „Éljed te is jó kedvedből…” - magyarpalatkai napok a Táncházban

  „Éljed te is jó kedvedből…” címmel szervez ingyenes szakmai továbbképzést vonós hangszereken játszó népzenészeknek és népdalénekeseknek a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület a Csoóri Sándor Program támogatásával 2020. október 24–25-én, szombaton és vasárnap Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

  2020.09.29.
 3. Ilyen a Mi iskolánk! - Nézze meg az iskolák bemutatkozó kisfilmjeit!

  A Székesfehérvári Diáktanács iskolákat bemutató programja ebben az évben a koronavírus-járvány miatt online folytatódik. Az „Ilyen a Mi iskolánk” című iskolai bemutatkozó kisfilmek már elérhetőek a program Facebook-oldalán.

  2020.09.29.
 4. Emberek és csillagképek - Gesztesi Albert, csillagász online előadása kedden

  A Terkán Lajos Bemutató Csillagvizsgáló, a TIT Fejér Megyei Egyesületének Csillagászati és Űrkutatási Szakosztálya, valamint az ELFT Fejér megyei csoportja szervezésében szeptember 29-én, kedden 18 órakor kezdődik Gesztesi Albert csillagász, a Planetárium volt munkatársa „Emberek és csillagképek” című előadása A járványhelyzetre való tekintettel bevezetett korlátozások miatt az előadás kizárólag interneten követhető.

  2020.09.28.
 1. Vigyázz, kresz, rajt! - idén is lesz „Közlekedik a család"-vetélkedő

  Idén is megrendezi a Közlekedik a család! elnevezésű, népszerű országos vetélkedőjét az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és szakmai, támogató partnerei. A Fejér megyei döntőre október 3-án, szombaton 9 órától kerül majd sor Székesfehérváron, a Mátyás király körút melletti Törökudvarban.

  2020.09.28.
 2. Fehérvári utcanevek és akik mögöttük vannak

  A Foteltúra sorozat legújabb részében újra nyakukba vehetik Székesfehérvárt, azon belül is a Belvárost a „túrázni” vágyók. Az idegenvezető ezúttal Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet topográfiai munkatársa, a Fekete Sas Társaság alelnöke lesz, aki a sorozat legújabb részében az ismert Fehérvári utcanevek névadóiról mesél.

  2020.09.27.
 3. Tuningcsodák Székesfehérváron a Belvárosi Parkolóházban

  A hétvégére a Hungexpóra tervezték de sajnos elmaradt az idei nagyszabású AutoMobil és Tuning Show. A szervezők azonban úgy gondolták, hogy a klubtagoknak mégis szerveznek egy kisebb összejövetelt Székesfehérváron az új Belvárosi Parkolóházban.

  2020.09.27.
 4. Szent Jupát 35 - ezen a napon indult világ körüli útjára Fa Nándor és Gál József

  A Szent Jupát, kiállítva a Skála áruház előtti téren; tengerparti fotók a világ körüli útra induló hajóról és a két bátor fehérvári hajósról, Fa Nándorról és Gál Józsefről; folyamatos közvetítés a Városi Televízióban: térképen követhettük a küldetést, egy álom megvalósulását. 35 esztendeje futott ki a vitorlás Opatijából, és közel két esztendő elteltével tért haza, fedélzetén a két hős hajóssal. 

  2020.09.26.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4