Továbblépni, de nem felejteni - megemlékezés a 25 éves Szentlélek temetőben

 A Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szervezésében emlékünnepséget tartottak a Szentlélek katonatemető 25. évfordulója alkalmából. A rendezvényen Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt napokban önkéntes német és magyar katonák együtt gondozták a fehérvári Szentlélek temetőt.
2016.06.30. 16:52 |
 A Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség szervezésében emlékünnepséget tartottak a Szentlélek katonatemető 25. évfordulója alkalmából. A rendezvényen Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes kiemelte, hogy az elmúlt napokban önkéntes német és magyar katonák együtt gondozták a fehérvári Szentlélek temetőt, az ünnepségen pedig együtt emlékezhetnek azokra, akik parancsra fordultak egymás ellen, de a halálban megbékéltek.
KÉPGALÉRIA az ünnepségről
A Sárkeresztúri úton lévő Szentlélek katonatemetőt 1894-ben szentelte fel Grempserger István belvárosi plébános. Az első világháború sok hősét temették ide egyforma betonkeresztekkel ellátott sírokba, majd a második világháborúban a Székesfehérvár közelében elesett katonák közül is sokat helyeztek itt végső nyugalomra. A sírkertben németek, magyarok, osztrákok, illetve más nemzetiségűek is nyugszanak - összesen négyezren. A temetőt 1991-ben – a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség, Székesfehérvár városa és Balsay István akkori polgármester közreműködésével - újították fel, majd nagyszabású ünnepség keretében Göncz Árpád köztársasági elnök katonai tiszteletadás mellett avatta fel, míg ökumenikus szertartás keretében szentelték be a muzulmán, az izraelita, a baptista, az evangélikus, a református és a katolikus egyházfők.
Az avatás 25. évfordulója alkalmából a Szentlélek katonatemetőben emlékünnepséget szervezett a Honvédelmi Minisztérium, Székesfehérvár Önkormányzata, valamint a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség. A nagyszabású rendezvényen Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő a katonák elvesztését követő gyászról beszélt: „A 20. század két rettenetes világháborújában városunkban és megyénkben elesett és eltemetett katonák végső nyughelyén a történelmi emlékezet felidézi a halálukat követő gyászt." "Anyák siratták őket, özvegyek és árvák hiába remélték hazatértüket. A hazát, szülőföldjüket védték, vagy idegen érdekek, idegen eszmék küldték harcba őket, hogy idegen földön, ellenségként essenek el..” - tette hozzá a honvédelmi miniszterhelyettes. Vargha Tamás szólt arról is, hogy az elmúlt napokban önkéntes német és magyar katonák együtt gondozták a fehérvári Szentlélek temetőt, együtt tisztították, újították, gondozták a háborús sírokat. "Ma együtt emlékezünk azokra, akik ugyan parancsra fordultak egymás ellen, de a halálban megbékéltek. A Történelem Ura, aki maga a Béke, adjon nekik örök nyugodalmat. Nekünk pedig, akik lerójuk tiszteletünket a porladó hősök sírjánál, legyen örök figyelmeztetés a költő szava: Boldog, ki itt jársz, teéretted is/ Megszenvedett, ki lent nyugszik, a holt.” - zárta ünnepi gondolatait Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes Gyóni Géza sorait idézve.
Ünnepi beszédében Székesfehérvár alpolgármestere, Brájer Éva személyes emlékeket idézett fel. "Kisgyermekorom és diákéveim nyarait egy megyei kis településen töltöttem a nagymamámnál.. A szüleim határozott, családi hagyományok tiszteletén alapuló nevelésének vezérelve mentén, minden másod nap a késő délutáni órákban kimentem a temetőbe, hogy rendezzem az elhunytak sírjait. Friss virág, a beültetett növények öntözése, nem volt ez kényszer, legkevésbé sem munka volt, lelkileg tartozott hozzá az élet mindennapi menetéhez.  Így van ez ma is. Itt kezdődik minden, e nélkül nincs semmi sem, alapérték, amelyre épül minden más, egyéb, amely része az életünknek. Így kell legyen egy ország, egy nemzet életében is, az elesett katonát legyen bármilyen nemzetségű is, harcoljon a jó vagy a rossz  oldalán, el kell temetni, sírját meg kell jelölni és azt gondozni kell nemzedékről nemzedékre időtlen időkig." - fogalmazott Brájer Éva alpolgármester. "A nemzetek, mint ahogy az egyén is, a fájdalmaikból építkezhetnek, fejlődhetnek, nem a sikereikből.  A XX. század jócskán hozzátett történelmi fájdalmainkhoz. Volt erőnk elengedni, továbblépni, fejlődni belőle, de nem felejteni. Ez a temető a maga csendes erejével ezen az úton segít bennünket, élőket." - tette hozzá Székesfehérvár alpolgármestere.
Az ünnepségen Dr. Heinz-Peter Behr, a Németországi Szövetségi Köztársaság nagykövete felidézte, hogy 1991-ben avatták fel a Szentlélek Katonatemetőt, három évvel azelőtt, hogy Németország és Magyarország közös egyezményt kötött volna a hadisírokról. "Ez sokmindent kifejez. Kifejezi, hogy az akkori felelősök a cselekedetek és nem a szavak hívei voltak. Ezért hálás köszönetet mondok Önöknek." - emelte ki Dr. Heinz-Peter Behr, aki szerint a sírok arra figyelmeztetnek bennünket, hogy mindent megtegyünk a békés jövőbeli együttélés érdekében.
Johannes Schmalzl, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség Baden-Württenberg tartományi elnöke a jubileum kapcsán kiemelte, hogy a temetőkben végzett munka nemcsak arról szól, hogy rendezettek legyenek a katonasírok, hanem arról is, hogy ébren tartsa az emlékezetet. " Mára csak a katonatemetők a konkrét tanúi azoknak az időknek, amelyek borzalmas következményekkel jártak modern háború formájában népeinkre, halottak ezreit, sebesültek millióit és mérhetetlen szenvedést hagyva maga után. Ezeknek a temetőknek a jelentősége, hogy a háborúk bemutatásának egyetlen hiteles tanúi." - fogalmazott Johannes Schmalzl.
Az esemény után a Hiemer házban fogadták a német vendégeket és adtak át elismeréseket a jubileum alkalmából. Pohárköszöntőjében Balsay István, Székesfehérvár volt polgármestere felidézte azt az időszakot, amikor a magyar katonatemetők sorsa a feledés, néhány helyen a beszántás volt. "A Nagy Háború magyar áldozatainak adatait tartalmazó adatbázisokat sok helyen kiselejtezték. Mi székesfehérváriak mindig készek voltunk a megújulásra. Mi tudtuk Szophoklész ősi parancsát: „…A halott katona nem ellenség!” A mi felirataink az örökkévalóságnak szóltak: „Az Úr ismeri őt; nevük örökké fennmarad.” A Biblia csodálatos tanításával emlékezve mondtuk, az ismeretlen katona emlékoszlopánál: „Ne félj, mert megváltottalak, nevedet szólítottalak, enyém vagy!” - mondta Balsay István. 
 A honvédelem ügye érdekében huzamos időn át végzett munkájáért honvédelmi miniszteri elismerésben részesült és a Magyar Hadisírgondozásért Kitüntető Címet kapta Robert Zaka, a Német Háborús Sírokat Gondozó Népi Szövetség referatúra vezetője. A szövetség Albert Schweitzer-díjat adományozott Poklosi Péternek, a Magyar Hadisírgondozó Szövetség elnökének, aki döntő szerepet játszott és játszik mai is a Szentlélek temető létrehozásában, gondozásában. Ugyancsak elismerték Brumbauer István munkáját, aki szintén a kezdetektől dolgozott a sírkert kialakításán és hosszú ideig annak gondnoka volt. A szervezet tiszteletplakettet adományozott Székesfehérvár Önkormányzatának az elmúlt 25 éves együttműködésért.
 

Közélet

  1. A Nyitott Tornatermek-programot ünnepelték

    Húsz éve indult útjára Székesfehérváron az országban egyedülálló Nyitott Tornatermek-program. A kezdeményezés töretlen és egyre növekvő népszerűségnek örvend azzal, hogy a város iskoláinak tornatermeiben, közösségi házaiban kínál ingyenes sportolási lehetőségeket minden korosztály számára.

    2024.04.26.
  2. Föcsök Jánosné köszöntése

    Különleges esemény helyszíne volt a Városháza pénteken délután, itt köszöntötték ugyanis 90. születésnapja alkalmából a maroshegyi Föcsök Jánosnét. Erzsi néni két lányával érkezett a meglepetés találkozóra, melyen dr. Cser-Palkovics András polgármester és Brájer Éva, Maroshegy önkormányzati képviselője köszöntötte őt a hagyományos miniszterelnöki gratuláló emléklappal és a város ajándékaival.

    2024.04.26.
  3. Közgyűlési összefoglaló

    Elfogadták a 2023-as zárszámadást a közgyűlésen, döntés volt arról is, hogy elengedi a teraszdíjakat a vendéglátósoknak a város, és ismét pályázhatnak a belvárosi épületek a külső felújítás támogatására.

    2024.04.26.
  4. 10 éve indították el az első duális osztályt

    A folyamatos megújulás a cél, hiszen ez jelenti a jövőt, éppen ezért a Denso elkötelezett a következő nemzedék oktatása iránt. A vállalat 10 éve indította el az első duális osztályát. A diákok a programban való részvételükért oklevelet vehettek át a cégnél.

    2024.04.26.