Száz éve szentelték fel a Jézus Szíve templomot

 A Jézus Szíve templom felszentelésének 100. évfordulóján, valamint Kiss János atya 25 éves szolgálatát ünnepelték a hétvégén. A templomot még Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök szentelte fel. A székesfehérvári Rákóczi utcában álló Jézus Szíve templom, más nevén Vizivárosi templom 1911-ben épült. A székesfehérvári templom Bory Jenő tervei szerint készült, az első vasbeton szerkezetű templom Magyarországon. Az akkoriban mintegy 30 ezres városban azonban nagyon szűkösek voltak az anyagi keretek, de összefogással mégis sikerült felépíteni a templomot.
A cikkben VIDEÓ található!
2011.09.19. 06:48 |
 A Jézus Szíve templom felszentelésének 100. évfordulóján, valamint Kiss János atya 25 éves szolgálatát ünnepelték a hétvégén. Az eseményen egy emléktáblát is felavattak, amelyet Spányi Antal megyéspüspök áldott meg.
 
100 évvel ezelőtt szentelte fel, Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök a Jézus Szíve templomot. Az épületet Bory Jenő tervezte és építette fel. Az akkoriban mintegy 30 ezres városban azonban nagyon szűkösek voltak az anyagi keretek, de az emberek összefogásával mégis sikerült felépíteni a templomot, amely akkoriban a kor legmodernebb elvárásainak felelt meg.
 
 Kiss János 1986 óta a templom plébánosa: mint mondta az elmúlt 25 év alatt, csak és kizárólag örömöket lelt a munkájában, a bajban ugyanis a hívek mindig összefogtak és megoldást találtak a problémákra.
 A székesfehérvári Rákóczi utcában álló Jézus Szíve Templom, vagy közismertebb nevén a Vizivárosi Templom 1911-ben épült. A székesfehérvári templom Bory Jenő tervei szerint készült, az első vasbeton szerkezetű templom Magyarországon. 1911. szeptember 17-én szentelték fel Jézus Szíve tiszteletére. A székesfehérvári templom orgonáját az Angster gyár építette. 1923-ban a felsőváros területéből kihasítva önálló lelkészség, majd 1928-tól plébánia.
 

Közélet

 1. Húsvétvasárnap - ünnepi püspöki szentmise Urunk feltámadásának napján

  Húsvétvasárnap ünnepének délelőttjén Spányi Antal, megyés püspök celebrált szentmisét a Szent Imre templomban. „Krisztus húsvéti feltámadása arra hív meg bennünket, hogy újjászülessünk, krisztusi emberként szülessünk újjá, új erkölcsi tartással, új gondolkodásmóddal.” - emelte ki ünnepi homíliájában a főpásztor.

  2019.04.21.
 2. Húsvét vigíliája - tűz,- és vízszentelés, mise és feltámadási körmenet a belvárosban

  Húsvét ünnepének előesti miséje tűzszenteléssel kezdődött a Szent Imre templom előterében; a sötétségből kivezető fény és világosság által a gyász csendjét a remény és öröm fényességévé változtatva. Az ünnepi éjszakán egy fiatal felnőtt vette fel a keresztség és a bérmálás szentségét. „Krisztus feltámadt! Valóban feltámadt! Halleluja!"

  2019.04.20.
 3. Nagypénteki igeliturgia és szertartás - szombaton 9 órától látogatható a szentsír

  Nagypénteken nincs szentmise, a Szent Imre templomban az esti szertartást Spányi Antal megyés püspök vezette, aki a csöndes bevonulás után arcra borult az oltár előtt. Az igeliturgia és minden szertartás ünnepélyesség nélkül, a legnagyobb egyszerűségben zajlott, olvasmányok fölolvasása, majd a passió eléneklése. Nagyszombaton délelőtt 9 órától várják szentsír látogatásra a híveket.

  2019.04.19.
 4. Közös keresztút-járással emlékeztek Fehérváron Jézus kereszthalálára

  Hagyományosan közösen emlékeztek Székesfehérvár polgárai és papjai Krisztus kereszthalálára, Nagypénteken délután, a Palotavárosi Kálváriánál, Spányi Antal, megyés püspök vezetésével, ahová idén sok százan jöttek el, hogy imádsággal és énekkel kísérjék Jézus útját a tizennégy stáción keresztül, Pilátus ítéletétől a sírbatételig.

  2019.04.19.

Hirdetés

Eseménynaptár

2019. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek