Száz éve szentelték fel a Jézus Szíve templomot

 A Jézus Szíve templom felszentelésének 100. évfordulóján, valamint Kiss János atya 25 éves szolgálatát ünnepelték a hétvégén. A templomot még Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök szentelte fel. A székesfehérvári Rákóczi utcában álló Jézus Szíve templom, más nevén Vizivárosi templom 1911-ben épült. A székesfehérvári templom Bory Jenő tervei szerint készült, az első vasbeton szerkezetű templom Magyarországon. Az akkoriban mintegy 30 ezres városban azonban nagyon szűkösek voltak az anyagi keretek, de összefogással mégis sikerült felépíteni a templomot.
A cikkben VIDEÓ található!
2011.09.19. 06:48 |
 A Jézus Szíve templom felszentelésének 100. évfordulóján, valamint Kiss János atya 25 éves szolgálatát ünnepelték a hétvégén. Az eseményen egy emléktáblát is felavattak, amelyet Spányi Antal megyéspüspök áldott meg.
 
100 évvel ezelőtt szentelte fel, Prohászka Ottokár székesfehérvári püspök a Jézus Szíve templomot. Az épületet Bory Jenő tervezte és építette fel. Az akkoriban mintegy 30 ezres városban azonban nagyon szűkösek voltak az anyagi keretek, de az emberek összefogásával mégis sikerült felépíteni a templomot, amely akkoriban a kor legmodernebb elvárásainak felelt meg.
 
 Kiss János 1986 óta a templom plébánosa: mint mondta az elmúlt 25 év alatt, csak és kizárólag örömöket lelt a munkájában, a bajban ugyanis a hívek mindig összefogtak és megoldást találtak a problémákra.
 A székesfehérvári Rákóczi utcában álló Jézus Szíve Templom, vagy közismertebb nevén a Vizivárosi Templom 1911-ben épült. A székesfehérvári templom Bory Jenő tervei szerint készült, az első vasbeton szerkezetű templom Magyarországon. 1911. szeptember 17-én szentelték fel Jézus Szíve tiszteletére. A székesfehérvári templom orgonáját az Angster gyár építette. 1923-ban a felsőváros területéből kihasítva önálló lelkészség, majd 1928-tól plébánia.