Továbbra is támogatja az önkormányzat a 12 éves fiúk HPV elleni védőoltását

Továbbra is biztosítja Székesfehérvár a HPV elleni oltóanyag beszerzését a 12 éves fiúgyermekek. Idén háromszáz fehérvári fiúgyermek kaphatja meg a védőoltást. A 12 éves lányok esetében pedig az állam biztosítja az oltás ingyenes lehetőségét. 
2020.07.22. 12:36 |
Továbbra is támogatja az önkormányzat a 12 éves fiúk HPV elleni védőoltását

Az idei évben is több mint háromszáz 12 éves fehérvári fiú vehet részt a programban. 

Az  önkormányzat támogatásával kilenc komponensű szerrel oltják HPV ellen a fiúkat. Az oltóanyag beszerzésére az idei költségvetésben mintegy 26 millió forint szerepel. 

Egy nagyon fontos programot kezdett el az önkormányzat több, mint tíz évvel ezelőtt, amikor a HPV elleni védőoltást először a lányoknál, majd később a fiúknál is elindította - hangsúlyozta Mészáros Attila alpolgármester. Mint mondta időközben az állam átvállalta az oltás lányokra eső részét és a Nemzeti Oltóprogram részévé tette. Az önkormányzat pedig a fiúk esetében folytatja a program finanszírozását és már négy éve biztosítja a 12 éveseknek a város a HPV elleni védőoltás lehetőségét. Ebben az évben is mintegy 26 millió forintot fordít a költségvetés erre a feladatra, melyet a Humán Szolgáltató Intézeten (HSZI) keresztül hajt végre az önkormányzat.

Mészáros Attila alpolgármester köszönetet mondott a HSZI munkatársainak, hogy lebonyolítják a programot az orvosokkal, iskolavédőnőkkel és pedagógusokkal együttműködve. "Az elmúlt három év adatai szerint a 12 évesek több mint hetven százaléka élt a lehetőséggel és ezúton is buzdítok mindenkit arra, hogy éljen ezzel a lehetőséggel." - hívta fel a figyelmet Fehérvár alpolgármestere.

Az idei oltást márciusban kezdtük volna, de a veszélyhelyzetre való tekintettel későbbre csúszott, így júliusban tudtuk elkezdeni az idei programot, de így is minden érintett megkapja a védőoltást – mondta Östör Annamária egészségügyi tanácsnok. 

Nagyon fontos, hogy kialakuljon az immunitás, mire belépnek a kamaszkorba a fiatalok – hangsúlyozta Dr. Nagy László, a Család- és Nővédelmi Központ vezető főorvosa. "A kilenc komponensű védőoltás gyakorlatilag lefedi a Magyarországon leggyakrabban előforduló víruspopulációt. Aki felelősen gondolkozik a gyermeke jövőjéről, az beadatja a HPV elleni védőoltást, mint egyéb más védőoltást."  Kiemelte, hogy a hazai védőoltási rend nagyon jól működik, mely kiegészül most a HPV elleni oltással. 

Az, hogy valaki megkapta a HPV elleni védőoltást, nem felmentés a rákszűrés alól. Az oltás egyfajta védelem, hogy kevésbé kapja meg és ha mégis megkapja, a szervezete le tudja küzdeni.