Elfogadott zárszámadás, bővülő térfigyelő hálózat - ülésezett a város képviselőtestülete

Pénteken délelőtt tartotta soros ülését Székesfehérvár képviselő-testülete, melynek elején adták át a Székesfehérvár Sportjáért-díjat Siági Istvánné Varga Verának és Józsa Dávidnak. Önkormányzati cégek éves beszámolóinak elfogadása mellett döntöttek térfigyelő kamerák kihelyezéséről, szó volt a középiskolai camusról és a KÉPES program idei felújításairól is.
2017.05.26. 10:28 |
Elfogadott zárszámadás, bővülő térfigyelő hálózat - ülésezett a város képviselőtestülete

A közgyűlésen elfogadták a Székesfehérvári Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság 2016. évi tűzvédelmi tevékenységéről szóló beszámolóját. A város polgármestere köszönetet mondott a tűzoltóknak és a katasztrófavédelemnek a tavalyi évben végzett áldozatos munkájáért, melyre „mindig számíthatott” Székesfehérvár.

Ugyancsak beszámolót fogadott el a közgyűlés a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatok 2016. évi ellátásáról és a gazdasági társaságok, önkormányzati társulások valamint nemzetiségi önkormányzatok 2016. évi belső ellenőrzésének tapasztalatairól.

Határozott a képviselő-testület új térfigyelő kamerák kihelyezéséről is. Márton Roland önkormányzati képviselő a térfigyelők által rögzített szabálysértések miatt megküldött büntetések miatt emelt szót az ülésen. A város polgármestere Cser-Palkovics András válaszában arról beszélt, hogy a lakossági fórumokon is tapasztalja, hogy a térfigyelő kamerarendszert bővíteni szükséges a rend fenntartásának érdekében. Kiemelte, hogy aki nem követ el szabálytalanságot az soha nem kap semmiféle bírságot, azt csak és kizárólag a szabálytalanságok elkövetői kaphatnak. Mint mondta a bírság összege „eltúlzott” de sajnos ezt nem a város önkormányzata határozza meg. Hangsúlyozta továbbá, hogy komoly bűnmegelőzési szerepe is van a kameráknak és nemrégiben például kábítószer árust is elfogtak a rendszer segítségével. A város jegyzője Bóka Viktor kiemelte, hogy közigazgatási bírságot szab ki a szabálytalankodókra a közterület felügyelet és nem szabálysértési bírságot. Molnár Tamás önkormányzati képviselő hozzászólásában arról beszélt, hogy a Horvát István lakótelepen és a Deák Ferenc utcában is a szabálytalanságok miatt kértek térfigyelő kamera kihelyezést a lakók. A mintegy 20 újabb térfigyelő kihelyezéséről szóló javaslatot elfogadta a testület. A közgyűlés után Cser-Palkovics András hangsúlyozta, hogy "a szabálykövető többséget kell mindig védeni a szabályt be nem tartó kisebbséggel szemben. A társadalmi együttélés szabályainak betartását pedig ellenőrizni, kell, ami a többség jogos elvárása az önkormányzat irányába. A valóban eltúlzott, ám államilag meghatározott bírságolási tételeket kellene normális értékre csökkenteni, aminek van visszatartó ereje. Erre a város kezdeményezést nyújtott be a város az illetékes minisztériumokhoz és bízom ennek pozitív elbírálásában.

Elfogadta a testület a tavalyi zárszámadást is. A város költségvetési helyzete biztonságos - hangzott el a napirend tárgyalásakor. Ugyancsak elfogadták a képviselők az idei költségvetésről szóló rendelet módosítását is.

Önkormányzati cégek beszámolóit fogadta el a testület

A Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft., a DEPÓNIA Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság, a Székesfehérvári Turisztikai Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a Székesfehérvári Városfejlesztési Közhasznú Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, Székesfehérvár Városgondnoksága Kft. valamint a Fehérvári Programszervező Korlátolt Felelősségű Társaság 2016. évi éves beszámolóját fogadták el a képviselők. Üzleti tervekről is tárgyalt a testület és elfogadták a Continus Nova Hulladékgazdálkodási és Vagyonkezelő Kft., a DEPÓNIA Hulladékkezelő és Településtisztasági Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság, a FEJÉRVÍZ Fejér Megyei Önkormányzatok Víz- és Csatornamű Zártkörűen Működő Részvénytársaság 2017. évi üzleti tervét is a közgyűlésen.

Hozzájárulását adta a város, mint a Koch László utcai Kormányablak épületének tulajdonosa, hogy ott napelemeket szerelhessenek fel a tetőre egy energiatakarékos felújítással.

A KÉPES programban idén egy óvoda és egy bölcsőde felújítása szerepel a tervek között. A Hosszúsétatéri Óvoda és a Tóvárosi Bölcsőde Ez egy nagyon szép program a városban működő cégek részéről, melyek komoly helyi adót fizetnek a városnak és a társadalmi felelősségvállalásuk kiterjed most már évek óta intézmények felújításának segítésére is.

Szó volt a középiskolai campusz kialakításáról is, mely az ország egyik legkomolyabb oktatatási fejlesztése és négy iskolát is érint. Itt valóban 21. századi körülményeket alakíthat majd ki a város a diákoknak. A tervezési időszakban van a program, mely több éves folyamat.