Népzene, néptánc moziélménnyel és faültetéssel

A népzene, néptánc hagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amely az ősz folyamán a megye több településére is eljut majd a Fejér Megyei Népzenei Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően. Ismeretterjesztő előadás, táncház, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi kertmozija „házhoz viszi” a moziélményt.
2020.09.02. 06:45 |

Az egyes helyszíneken az érdeklődők hallhatnak egy rövid előadást többek között a 90 éve született Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megyei néptánchagyományainak megismeréséhez. A programban szerepel tánc-, viselet- és hangszerbemutató is: moderátorként Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget a néprajzi előadáson. Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok néptánc-improvizációkkal színesítik a bemutatót, közben a Szedtevette zenekar muzsikál. A rendezvénysorozat helyszínein filmvetítést is tartanak majd: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel, a Seveled című magyar romantikus vígjátékkal ajándékozzák meg a jelenlevőket.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódik ezeken a helyszíneken is.

A program két eseményét Székesfehérváron, a Barátság moziban rendezik meg általános iskolai csoportoknak, a további helyszínek és időpontok: Úrhida – szeptember 6., vasárnap; Kőszárhegy – szeptember 13., vasárnap; Zámoly – szeptember 20., vasárnap; Dinnyés – szeptember 26., szombat; Sárkeresztúr – szeptember 27., vasárnap. Az előadások 19 órakor kezdődnek. A programról részletes információ a www.baratsagmozi.hu/nepzeneimozi oldalon található.

A közel húsz éve működő Fejér Megyei Népzenei Egyesület megalakulása óta a népművészet, azon belül is a népzene hagyományainak, értékeinek megőrzéséért, megismertetéséért, terjesztéséért dolgozik.

Alkotóközösségeket, műhelyeket működtet a különböző népművészeti ágakban; tanfolyamokat, továbbképzéseket, szakmai bemutatókat, konferenciákat, előadásokat, kiállításokat szervez, hogy minél szélesebb kört elérjen tevékenységével.

Az egyesület céljainak megvalósítása érdekében rendszeresen részt vesz pályázatokon. Az elmúlt évben a Csoóri Sándor Program keretében a Népművészet a mozivásznon – Fejér megyei szakmai napok című, CSSP-E-MEGYEI-2019-0020 számú projektjükkel nyertek el hárommillió forintos támogatást, ennek köszönhetően a megye több településén valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan településeket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont olyanok az adottságaik, hogy megszervezhetők a szakmai napok és a vetítések is.

Kultúra

 1. Könyvtárhasználat járvány idején - töltse ki a kérdőívet!

  Egy országos felméréshez kéri olvasói segítségét a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Arra kíváncsiak, hogy a mennyire változtak meg az emberek könyvtárhasználati szokásai a koronavírus-járvány következtében. A kérdőívet az intézmény honlapján keresztül lehet kitölteni.

  2022.01.25.
 2. Ablakkiállítás és előadás várja a Vörösmarty Mihály Könyvtár látogatóit a héten

  Nemes Nagy Ágnes 100 ablakkiállítás, valamint felnőtteknek szóló népmese előadás várja a héten a Vörösmarty Mihály Könyvtár Budai úti Tagkönyvtárának látogatóit.

  2022.01.24.
 3. Vörösmarty Színház: elmarad az Antigone bemutatója

  A Székesfehérvári Vörösmarty Színháznak is problémát jelent ez az időszak, amikor az időjárás, vagy a pandémia miatti betegségek megváltoztatják a terveket. Legyen szó nagyszínpadi, vagy kamaraelőadásokról, a Pelikán-terebeli színházi élményről.

  2022.01.24.
 4. Előadások az egyházi oktatásról és önmagunk megtalálásáról a Szent István Művelődési Házban

  Két előadást is kínál a tartalmas és hasznos kikapcsolódásra vágyóknak a Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház. A január 24-én, hétfőn 17.30 órakor kezdődő eseményen bemutatják, hogy miért jó az egyházi oktatás a gyerekeknek és családjaiknak. Már lehet belépőket váltani dr. Pécsi Rita neveléskutató március 7-i előadására, melynek témája: KI-találjuk, vagy MEG-találjuk magunkat?

  2022.01.24.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka