Népművészeti programok, moziélménnyel - csütörtökön kezdődik a sorozat

Fejér megye népzenei- és néptánchagyományait ismerteti meg az érdeklődőkkel az a sorozat, amely 2021. június 24-én, csütörtökön Kisfaludon kezdődik, és a következő hetekben Fejér megye több pontjára is eljut majd a Fonódás Kulturális Egyesület sikeres pályázatának köszönhetően. Kiállítás, ismeretterjesztő előadás, viselet-, hangszer- és táncbemutató is szerepel a kínálatban, ráadásként pedig minden helyszínen mozizhatnak is a résztvevők: a Barátság mozi „házhoz viszi” a filmeket.
2021.06.16. 18:46 |
A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ, valamint a Fonódás Kulturális Egyesület a következő hónapokban – Pesovár Ferencre emlékezve – több eseményt is szervez, melyekhez a Nemzeti Kulturális Alap Népművészet Kollégiumától elnyert 1,5 millió forint nyújt támogatást.

Pesovár Ferenc néprajz-, néptánc- és népzenekutató 2020-ban lett volna 90 éves, de a járványhelyzet miatt nem volt lehetőség méltó módon megemlékezni róla – főleg a kistelepüléseken, ahol dolgozott és gyűjtött. A szervezők ezért idén nyáron elsősorban a kistelepüléseken élőknek szeretnének olyan, tavaly már sikeresnek bizonyult összművészeti programot „házhoz vinni”, amelynek középpontjában Pesovár Ferenc munkássága áll.

A közel húsz éve működő Fonódás Kulturális Egyesület megalakulása óta azon dolgozik, hogy Fejér megye és Székesfehérvár kulturális életét gazdagítsa. Céljainak megvalósítása érdekében rendszeresen részt vesz pályázatokon – az NKA Népművészet Kollégiumától elnyert támogatásnak köszönhetően idén nyáron a megye több pontján valósulhatnak meg a programok, amelyek elsősorban a néptánchoz kötődnek. A szervezők igyekeztek olyan helyszíneket kiválasztani, ahol kevesebb a programlehetőség, viszont olyanok az adottságaik, hogy megszervezhetők a népművészeti események és a vetítések is.

A szabadtéri helyszíneken – Kisfaludon, Börgöndpusztán és Mezőszentgyörgyön – a közönséget egy, az Alba Regia Táncegyesülettel közösen szervezett vándorkiállítás fogadja, majd egy rövid előadás hangzik el Pesovár Ferenc életéről, munkásságáról: a neves néprajzkutató tevékenységével, gyűjtéseivel jelentősen hozzájárult Fejér megyei néptánchagyományainak megismeréséhez. A néprajzi előadáson Majoros Andor, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti menedzsere kalauzolja végig a közönséget – az előadást néptáncbemutatók színesítik Majoros Róbert, az Alba Regia Táncegyüttes művészeti vezetője és Majorosné Szabó Veronika, az együttes munkatársa, táncpedagógusok előadásában, a Szedtevette zenekar muzsikájára.

A helyszíneken kertmozi is lesz: a Barátság mozi modern hang- és vetítőberendezései valódi moziélménnyel ajándékozzák meg a jelenlevőket: először egy Pesovár Ferenc életéről szóló rövidfilmet vetítenek a fehérvári művészmozi munkatársai, majd egy játékfilmmel zárul a program. A mezőszentgyörgyi helyszínen a kertmozi vetítésén csak védettségi igazolvánnyal lehet részt venni.

A kertmozi program része egy zöld kezdeményezés is, a Barátság mozi ugyanis csatlakozott az „Ültess egy fát!” mozgalomhoz, így minden helyszínen egy-egy facsemete őrzi majd az ottani vetítését emlékét – ez a hagyomány folytatódik ezeken a helyszíneken is.

Kultúra

 1. Nyáresti vigadalom Buch Tibivel és Vastag Csabával az Öreghegyen

  A közönségkedvenc Buch Tibor évek óta visszajár az Öreghegyi Közösségi Házba, ahol zenészbarátai, Horváth Elemér „Emi” és testvére, Horváth Péter kísérte hegedűn és zongorán. Buch Tibor és vendége, Vastag Tamás jól ismert, örökzöld musical- és operettslágerekkel szórakoztatták a közönséget.

  2021.07.31.
 2. Nagyszülő-unoka programok augusztusban a Hadtörténeti Múzeumban

  A Hadtörténeti Múzeumban idén is megrendezik az immár hagyományosnak mondható nagyszülő-unoka programsorozat. A hónapban az unokával érkező nagyszülők ingyenesen tekinthetik meg a kiállításokat. Emellett minden csütörtökön 14.00 órától egy plusz programmal is kedveskednek.

  2021.07.31.
 3. Jövő héten kedden újra megnyitja kapuit a nádasdladányi Nádasdy-kastély

  A Nemzeti Kastélyprogram keretében megújult és turisztikai vonzerővé fejlesztett nádasdladányi Nádasdy-kastély az ünnepélyes átadás után, augusztus 3. kedd 10 órától várja a látogatókat! A héten  tartott helyszínbejárás során az egykori grófi rezidenciában helyet kapó „A legendák kastélya” című kiállítás utolsó simításait ellenőrizték a szakemberek. 

  2021.07.30.
 4. Együtt keresztelkedett az egész család az anyuka születésnapján

  A „Vigyázó kéz” Gyermekvédelmi Egyesület gyermekkora óta ismeri, és kapcsolatot tart, azzal a napokban ünneplő nagycsaládos szülinapos édesanyával, akinek az volt a kérése az egyesület felé, hogy segítsen abban, hogy az öt tagú családja a római katolikus vallás szerint felvehesse a keresztséget.

  2021.07.30.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2021. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22

Székesfehérvár Topotéka