Népesedési világnap - demográfiai kihívásokra keresték a választ

Egész napos rendezvénysorozattal készült a Népesedési Világnapra a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Székesfehérvári Család és KarrierPont. A Titkok Házában a súlyos tények mellett olyan információkat is kaphattak a résztvevők, amelyek árnyalják az apokaliptikus víziókat.
2019.07.11. 11:56 |

A világ ma évente több mint 80 millió emberrel gyarapodik és öt éven belül eléri a 8 milliárdot.

Vajon még mennyi embert képes eltartani a Föld? Hogyan néz majd ki Európa népessége a jövőben? Milyen kihívásokat jelent Székesfehérvárnak az öregedő társadalom? Hogyan alakul át a ma ismert világ képe már néhány évtizeden belül? Mit tanulhatunk a demográfai átmenetekből? Van-e kapcsolat a szegénység és a népességrobbanás között? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek csütörtökön a Népesedési Világnapon a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.

Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok a megnyitón arról beszélt, hogy indokolt volt az a lépés, hogy saját kutatóközpontot hozzon létre az önkormányzat, hiszen a Prosperis Alba Kutatóközpont segít a városnak nemzetközi versenyképességének javításában.

"Fontos a város számára az is, hogy fel tudjunk készülni olyan társadalmi folyamatokra, amelyek ma még nem jelentkeznek, de a következő években jelentős kihívások elé állítják majd Székesfehérvár lakosságát." - hansúlyozta Molnár Tamás, aki szólt arról a kutatásról is, amelynek keretében feltérképezik, hogy a fehérvári vállalkozások hogyan állnak az ipar 4.0 kérdéséhez, a robotizációhoz.

Az első előadó, Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológiai Tanszék tanszékvezetője a demográfiai robbánás jelenségét elemezte és a vázolta azt a folyamatot, amelynek keretében a különböző országok népessége ciklikusan változik.

A tanszékvezető a borús, nyers struktúrákat lágyítva, más megvilágításba helyezve tartott ismeretterjesztő előadást a résztvevőknek, felhívva a figyelmet azokra az aspektusokra is, amelyek azt jelzik, hogy az egyes országok, nemzetek népességnövekedésének is vannak természetes korlátai és ciklusai.

A napi program Fenntartható Fehérvár címmel módszerbörzével és vitafórummal folytatódott.

Az érdeklődők megismerhették a város jógyakorlatait és civil szerveződéseit a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. Előadást tartott a 2019-es év Anyavállalata cím nyertese, a Jancsárkert Piac megálmodója, valamint a Ki?-Mi-Tud alapítója is.

A rendezvények sora Női kerekasztallal folytatódott, ahol a családbarát város-családbarát ország kerül a középpontba. Az érdeklődők a Családvédelmi Akcióterv 2019-ről tudhattak meg hasznos információkat.

Közélet

 1. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.
 2. Az Emlékezet hangja - Takarodó szól a katonahősök emlékére

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapját követően egy hamarosan megvalósuló civil kezdeményezésről számolt be Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke és Róth Péter alpolgármester. Az "Emlékezet hangja" program keretében 2019 szeptemberétől, 18 hónapon keresztül szinte nap mint nap felcsendül majd a Takarodó dallama a fehérvári Hősök terén.

  2019.07.18.
 3. Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2019.07.18.
 4. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek