Népesedési világnap - demográfiai kihívásokra keresték a választ

Egész napos rendezvénysorozattal készült a Népesedési Világnapra a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Székesfehérvári Család és KarrierPont. A Titkok Házában a súlyos tények mellett olyan információkat is kaphattak a résztvevők, amelyek árnyalják az apokaliptikus víziókat.
2019.07.11. 11:56 |

A világ ma évente több mint 80 millió emberrel gyarapodik és öt éven belül eléri a 8 milliárdot.

Vajon még mennyi embert képes eltartani a Föld? Hogyan néz majd ki Európa népessége a jövőben? Milyen kihívásokat jelent Székesfehérvárnak az öregedő társadalom? Hogyan alakul át a ma ismert világ képe már néhány évtizeden belül? Mit tanulhatunk a demográfai átmenetekből? Van-e kapcsolat a szegénység és a népességrobbanás között? Többek között ezekre a kérdésekre keresték a választ a szakemberek csütörtökön a Népesedési Világnapon a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.

Molnár Tamás ifjúsági tanácsnok a megnyitón arról beszélt, hogy indokolt volt az a lépés, hogy saját kutatóközpontot hozzon létre az önkormányzat, hiszen a Prosperis Alba Kutatóközpont segít a városnak nemzetközi versenyképességének javításában.

"Fontos a város számára az is, hogy fel tudjunk készülni olyan társadalmi folyamatokra, amelyek ma még nem jelentkeznek, de a következő években jelentős kihívások elé állítják majd Székesfehérvár lakosságát." - hansúlyozta Molnár Tamás, aki szólt arról a kutatásról is, amelynek keretében feltérképezik, hogy a fehérvári vállalkozások hogyan állnak az ipar 4.0 kérdéséhez, a robotizációhoz.

Az első előadó, Domokos Tamás, a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológiai Tanszék tanszékvezetője a demográfiai robbánás jelenségét elemezte és a vázolta azt a folyamatot, amelynek keretében a különböző országok népessége ciklikusan változik.

A tanszékvezető a borús, nyers struktúrákat lágyítva, más megvilágításba helyezve tartott ismeretterjesztő előadást a résztvevőknek, felhívva a figyelmet azokra az aspektusokra is, amelyek azt jelzik, hogy az egyes országok, nemzetek népességnövekedésének is vannak természetes korlátai és ciklusai.

A napi program Fenntartható Fehérvár címmel módszerbörzével és vitafórummal folytatódott.

Az érdeklődők megismerhették a város jógyakorlatait és civil szerveződéseit a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. Előadást tartott a 2019-es év Anyavállalata cím nyertese, a Jancsárkert Piac megálmodója, valamint a Ki?-Mi-Tud alapítója is.

A rendezvények sora Női kerekasztallal folytatódott, ahol a családbarát város-családbarát ország kerül a középpontba. Az érdeklődők a Családvédelmi Akcióterv 2019-ről tudhattak meg hasznos információkat.

Közélet

 1. Az iskolai bántalmazásról tartanak előadást október 24-én a JAK kollégiumban

  Iskolai eljárásrend bántalmazás (bullying) kezeléséhez címmel szerveznek interaktív előadást október 24-én, csütörtökön 14.00 órától a József Attila Középiskolai Kollégiumban. Az eseményre invitálják a pedagógusokat, a szülőket és minden érdeklődőt.

  2019.10.17.
 2. Az 1919-es román megszállásról szólt a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság konferenciája

  ,,Az alkalmat (…) nem akkor találod, amikor keresed, hanem amikor kínálkozik. - román megszállás 1919” címmel rendezte negyedik tudományos konferenciáját a Trianon Centenáriumi Emlékbizottság és Székesfehérvár Önkormányzata csütörtökön, a Városháza Dísztermében. Az előadások témája az 1919-es román megszállás volt, különös tekintettel annak Székesfehérvárra és tágabb környezetére, Északkelet-Dunántúlra gyakorolt hatására.

  2019.10.17.
 3. Szívügyünk Fehérvár - november 5-én lesz város egészségügyi szűrőnapja

  Egészségügyi szűrésre várják a fehérváriakat 2019. november 5-én, kedden 15.00 és 19.00 óra között az Alba Regia Sportcsarnokba. Fehérvár legnagyobb szűrőnapja a „Szívügyünk Fehérvár” elnevezésű rendezvény, amelyet az önkormányzat a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházzal közösen szervez. A program célja az egészséges életmódra nevelés, a megelőzés és az egészségmegőrzés.

  2019.10.17.
 4. Trianon emlékév - az 1919-es román megszállásról tartanak konferenciát

  Csütörtökön délelőtt tudományos konferencia kezdődik a Városházán a Trianon-emlékév székesfehérvári programsorozatában: az előadások az 1919-es román megszállást járják körül, bemutatva többek között a királyok városának helyzetét az időszakban.

  2019.10.16.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek