Népesedési Világnap a Titkok Házában július 11-én

Egész napos rendezvénysorozattal készül a Népesedési Világnapra a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Székesfehérvári Család és KarrierPont a megyeszékhelyen.
2019.07.09. 15:41 |

Percenként 225 ember születik és 127 ember hal meg a Földön.

A világ ma évente több mint 80 millió emberrel gyarapodik és öt éven belül eléri a 8 milliárdot. Vajon még mennyi embert képes eltartani a Föld? Hogyan néz majd ki Európa népessége a jövőben? Milyen kihívásokat jelent Székesfehérvárnak az öregedő társadalom? Hogyan alakul át a ma ismert világ képe már néhány évtizeden belül? Mit tanulhatunk a demográfai átmenetekből? Van-e kapcsolat a szegénység és a népességrobbanás között? Miközben nő a világ népessége, miért csökken Magyarországé? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a szakemberek 2019. július 11-én, csütörtökön a Népesedési Világnapon a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.

A rendezvénysorozat szakmai konferenciával kezdődik 10 órakor A demográfiai átmenet sodrában címmel. Molnár Tamás, Székesfehérvár Megyei Jogú Város ifjúsági és civil ügyekért felelős tanácsnokának köszöntője után előadások következnek a demográfiai átmenetről, a magyar népességről, a generációs átmenetről Székesfehérváron, a túlnépesedésről, a népességrobbanásról és a jövendő gyermekek jogairól. A rendezvényt pódiumbeszélgetés zárja, amely a fenntartható városról, a fenntartható közösségről szól majd.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A napi program Fenntartható Fehérvár címmel módszerbörzével és vitafórummal folytatódik 15 órától. Az érdeklődők megismerhetik a város jógyakorlatait és civil szerveződéseit a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. Előadást tart majd a 2019-es év Anyavállalata cím nyertese, a Jancsárkert Piac megálmodója, valamint a Ki?-Mi-Tud alapítója is.

A rendezvények sora Női kerekasztallal folytatódik 17 órakor, ahol a családbarát város-családbarát ország kerül a középpontba. Az érdeklődők a Családvédelmi Akcióterv 2019-ről tudhatnak meg hasznos információkat.

16 órától családi napra és civil korzóra várják a kicsiket és nagyokat a Titkok Háza előtti téren. Lesz népi játszóház, kézműves foglalkozások gyerekeknek, arcfestés, Fejér termékek, kézműves vásár. 18 órakor kiállításmegnyitóra kerül sor a Nagycsaládosok Egyesületének közreműködésével. A program és a nap 19 órakor zárul egy Flashmobbal a Püspök Palota előtti téren.

A programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Közélet

 1. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.
 2. Az Emlékezet hangja - Takarodó szól a katonahősök emlékére

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapját követően egy hamarosan megvalósuló civil kezdeményezésről számolt be Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke és Róth Péter alpolgármester. Az "Emlékezet hangja" program keretében 2019 szeptemberétől, 18 hónapon keresztül szinte nap mint nap felcsendül majd a Takarodó dallama a fehérvári Hősök terén.

  2019.07.18.
 3. Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2019.07.18.
 4. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek