Népesedési Világnap a Titkok Házában július 11-én

Egész napos rendezvénysorozattal készül a Népesedési Világnapra a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Székesfehérvári Család és KarrierPont a megyeszékhelyen.
2019.07.09. 15:41 |

Percenként 225 ember születik és 127 ember hal meg a Földön.

A világ ma évente több mint 80 millió emberrel gyarapodik és öt éven belül eléri a 8 milliárdot. Vajon még mennyi embert képes eltartani a Föld? Hogyan néz majd ki Európa népessége a jövőben? Milyen kihívásokat jelent Székesfehérvárnak az öregedő társadalom? Hogyan alakul át a ma ismert világ képe már néhány évtizeden belül? Mit tanulhatunk a demográfai átmenetekből? Van-e kapcsolat a szegénység és a népességrobbanás között? Miközben nő a világ népessége, miért csökken Magyarországé? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a szakemberek 2019. július 11-én, csütörtökön a Népesedési Világnapon a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.

A rendezvénysorozat szakmai konferenciával kezdődik 10 órakor A demográfiai átmenet sodrában címmel. Molnár Tamás, Székesfehérvár Megyei Jogú Város ifjúsági és civil ügyekért felelős tanácsnokának köszöntője után előadások következnek a demográfiai átmenetről, a magyar népességről, a generációs átmenetről Székesfehérváron, a túlnépesedésről, a népességrobbanásról és a jövendő gyermekek jogairól. A rendezvényt pódiumbeszélgetés zárja, amely a fenntartható városról, a fenntartható közösségről szól majd.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A napi program Fenntartható Fehérvár címmel módszerbörzével és vitafórummal folytatódik 15 órától. Az érdeklődők megismerhetik a város jógyakorlatait és civil szerveződéseit a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. Előadást tart majd a 2019-es év Anyavállalata cím nyertese, a Jancsárkert Piac megálmodója, valamint a Ki?-Mi-Tud alapítója is.

A rendezvények sora Női kerekasztallal folytatódik 17 órakor, ahol a családbarát város-családbarát ország kerül a középpontba. Az érdeklődők a Családvédelmi Akcióterv 2019-ről tudhatnak meg hasznos információkat.

16 órától családi napra és civil korzóra várják a kicsiket és nagyokat a Titkok Háza előtti téren. Lesz népi játszóház, kézműves foglalkozások gyerekeknek, arcfestés, Fejér termékek, kézműves vásár. 18 órakor kiállításmegnyitóra kerül sor a Nagycsaládosok Egyesületének közreműködésével. A program és a nap 19 órakor zárul egy Flashmobbal a Püspök Palota előtti téren.

A programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Közélet

 1. Hűség és összetartozás - iskolai megemlékezések az Országzászló téren

  Rendhagyó történelemórával és virággal emlékeznek a fehérvári diákok az Országzászló téren a mai nap során. A város ügyeletet tartó iskolái egymást követve érkeznek és idézik fel a 100 évvel ezelőtt történteket.

  2020.06.04.
 2. Trianon 100 - néma főhajtással és polgármesteri emlékbeszéddel kezdődött a megemlékezés

  Az Országzászló téren kezdődött csütörtökön reggel az az egész napos emlékező programsorozat, amivel Székesfehérvár Önkormányzata, valamint civil szervezetek és közösségek készültek június 4-re, a trianoni békediktátum aláírásának századik évfordulójára. A Városházán Dr. Cser-Palkovics András polgármester beszédét követően elkezdődött az elcsatolt települések neveinek felolvasása.

  2020.06.04.
 3. Juhász Gyula: Trianon a fehérvári Bíró Gergő előadásában

  Gimnazistaként fontosnak tartom, hogy a korosztályom is felfigyeljen Trianon jelentőségére, hiszen valamilyen szinten mindannyiunk életére hatással van az 1920-as békediktátum. Bízom abban, hogy mindenki, akihez eljut ez a vers, egy percre megtorpan és elmereng azon, hogy voltaképpen milyen eseménynek is ünnepeljük a centenáriumát - mondja Bírő Gergő a Fehérvári Versünnep döntőse.

  2020.06.04.
 4. Határszemle - aszályhelyzet van a székesfehérvári külterületi szántókon

  A talaj közel 10 cm mélyen ki van száradva a vizsgált területen és a sokéves átlaghoz viszonyítva 56 mm-rel kevesebb csapadék hullott az utóbbi 90 napban Székesfehérváron és környékén - mondta Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke az OMSZ hivatalos statisztikáira is hivatkozva. 

  2020.06.04.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V