Népesedési Világnap a Titkok Házában július 11-én

Egész napos rendezvénysorozattal készül a Népesedési Világnapra a Magyar Városkutató Intézet, a Prosperis Alba Kutatóközpont, a Kodolányi János Egyetem, a Titkok Háza Tudományos Élményközpont és a Székesfehérvári Család és KarrierPont a megyeszékhelyen.
2019.07.09. 15:41 |

Percenként 225 ember születik és 127 ember hal meg a Földön.

A világ ma évente több mint 80 millió emberrel gyarapodik és öt éven belül eléri a 8 milliárdot. Vajon még mennyi embert képes eltartani a Föld? Hogyan néz majd ki Európa népessége a jövőben? Milyen kihívásokat jelent Székesfehérvárnak az öregedő társadalom? Hogyan alakul át a ma ismert világ képe már néhány évtizeden belül? Mit tanulhatunk a demográfai átmenetekből? Van-e kapcsolat a szegénység és a népességrobbanás között? Miközben nő a világ népessége, miért csökken Magyarországé? Ezekre a kérdésekre keresik a választ a szakemberek 2019. július 11-én, csütörtökön a Népesedési Világnapon a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban.

A rendezvénysorozat szakmai konferenciával kezdődik 10 órakor A demográfiai átmenet sodrában címmel. Molnár Tamás, Székesfehérvár Megyei Jogú Város ifjúsági és civil ügyekért felelős tanácsnokának köszöntője után előadások következnek a demográfiai átmenetről, a magyar népességről, a generációs átmenetről Székesfehérváron, a túlnépesedésről, a népességrobbanásról és a jövendő gyermekek jogairól. A rendezvényt pódiumbeszélgetés zárja, amely a fenntartható városról, a fenntartható közösségről szól majd.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött!

A napi program Fenntartható Fehérvár címmel módszerbörzével és vitafórummal folytatódik 15 órától. Az érdeklődők megismerhetik a város jógyakorlatait és civil szerveződéseit a környezetvédelem és a fenntarthatóság területén. Előadást tart majd a 2019-es év Anyavállalata cím nyertese, a Jancsárkert Piac megálmodója, valamint a Ki?-Mi-Tud alapítója is.

A rendezvények sora Női kerekasztallal folytatódik 17 órakor, ahol a családbarát város-családbarát ország kerül a középpontba. Az érdeklődők a Családvédelmi Akcióterv 2019-ről tudhatnak meg hasznos információkat.

16 órától családi napra és civil korzóra várják a kicsiket és nagyokat a Titkok Háza előtti téren. Lesz népi játszóház, kézműves foglalkozások gyerekeknek, arcfestés, Fejér termékek, kézműves vásár. 18 órakor kiállításmegnyitóra kerül sor a Nagycsaládosok Egyesületének közreműködésével. A program és a nap 19 órakor zárul egy Flashmobbal a Püspök Palota előtti téren.

A programokra minden érdeklődőt szeretettel várnak!

Közélet

 1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

  Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

  2019.09.20.
 2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

  Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

  2019.09.20.
 3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

  Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

  2019.09.20.
 4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

  Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

  2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek