Néma koszorúzással tisztelgett a város az aradi vértanúk emléke előtt a a Corpus Hungaricumnál

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat néma koszorúzással tisztelgett a nemzeti gyásznapon az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt a Corpus Hungaricum szobornál.
2020.10.06. 12:21 |

A hagyományokat folytatva Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Fejér Megye Önkormányzata közös koszorúzást szervezett az aradi vértanúkra emlékezve.

A néma koszorúzáson Dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián megyei elnök és Törő Gábor országgyűlési képviselő közösen rótta le tiszteletét a város és a megye lakosságának nevében az aradi vértanúk emléke előtt a nemzeti gyásznap alkalmából.

A megemlékezésen önkormányzati képviselők, valamint a Wagner Nándor szobrászművész művészeti és szellemi örökségét őrző és ápoló Academia Humana Alapítvány tagjai is részt vettek. A rendezvényen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak képviseletében is helyeztek el koszorút a szobor talapzatánál.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra - Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.

Közélet

 1. Átadták az adományokat a fehérvári Anyaotthon számára

  Szerdán adták át a Családok Átmeneti Otthona számára azt az adományt, amelyet a Sikerativ Életmód Egyesület decemberben meghirdetett felhívására gyűjtöttek össze a segítő szándékú fehérváriak. Az egyesület adventkor hirdette meg akcióját azzal a céllal, hogy szebbé tegyék a fehérvári Anyaotthonban élők következő évét.

  2021.01.27.
 2. Elkezdődött az építkezés – méltó helyre kerülnek a magyarság szent kövei

  Hosszú idő után az Aranybulla kihirdetésének 800. évfordulójára olyan kiállítótérbe kerülnek a 38 királykoronázást látott kőfaragványok, mely segít elképzelni a korabeli Európa egyik legnagyobb és a középkori Magyar Királyság legfontosabb templomát. Az egykori királyi bazilika kövei négyszáz év után méltó elhelyezést kapnak, valamint a volt Köztársaság mozi épületét is sikerül megmenteni és kulturális-tudományos célokra felújítani.

  2021.01.27.
 3. Ma van a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapja

  Az ENSZ Közgyűlése 2005. november 1-jén nyilvánította január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává, annak emlékére, hogy az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-én szabadult fel. Az egyhangúlag elfogadott határozat hangsúlyozza „az emlékezés és a tanítás kötelességét”, hogy a jövő nemzedékei megismerjék a hatmillió, túlnyomórészt zsidó áldozatot követelő náci tömeggyilkosságok történetét.

  2021.01.27.
 4. Tudta, hogy kizárólag csak célforgalom esetén hajthat be a lakó-pihenő övezetekbe?

  Kevesen tudják, vagy tudják, de eszük ágában sincs betartani, hogy a lakó-pihenő övezetekben azon túl, hogy a megengedett maximum sebesség 20 km/óra, az egyenrangú kereszteződésekben a jobbkéz-szabály érvényes, nem lehetséges az átmenő forgalom és maximum 3.5 tonnás járművek hajthatnak be ezekbe az övezetekbe. Az úttesten gyalogosok is közlekedhetnek, akár a járművek forgalmának kismértékű, indokolt zavarásával is.

  2021.01.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera

360 Fehérvár