Néma koszorúzással tisztelgett a város az aradi vértanúk emléke előtt a a Corpus Hungaricumnál

Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Fejér Megyei Önkormányzat néma koszorúzással tisztelgett a nemzeti gyásznapon az 1849. október 6-án kivégzett aradi vértanúk emléke előtt a Corpus Hungaricum szobornál.
2020.10.06. 12:21 |

A hagyományokat folytatva Székesfehérvár Megyei Jogú Város Önkormányzata és Fejér Megye Önkormányzata közös koszorúzást szervezett az aradi vértanúkra emlékezve.

A néma koszorúzáson Dr. Cser-Palkovics András polgármester, dr. Molnár Krisztián megyei elnök és Törő Gábor országgyűlési képviselő közösen rótta le tiszteletét a város és a megye lakosságának nevében az aradi vértanúk emléke előtt a nemzeti gyásznap alkalmából.

A megemlékezésen önkormányzati képviselők, valamint a Wagner Nándor szobrászművész művészeti és szellemi örökségét őrző és ápoló Academia Humana Alapítvány tagjai is részt vettek. A rendezvényen a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola diákjainak képviseletében is helyeztek el koszorút a szobor talapzatánál.

A kormány 2001-ben nyilvánította a magyar nemzet gyásznapjává október 6-át, amikor az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után Aradon kivégzett 13 vértanúra - Aulich Lajosra, Damjanich Jánosra, Dessewffy Arisztidra, Kiss Ernőre, Knézich Károlyra, Láhner (Lahner) Györgyre, Lázár Vilmosra, Leiningen-Westerburg Károlyra, Nagysándor Józsefre, Poeltenberg Ernőre, Schweidel Józsefre, Török Ignácra, Vécsey Károlyra -, valamint az aznap Pesten kivégzett gróf Batthyány Lajosra, Magyarország első független, felelős kormányának miniszterelnökére emlékezünk.

Közélet

Hirdetés

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár