Nem lobban fel a láng - elhalasztják a tokiói olimpiát!

A koronavírus-járvány miatt nem rendezik meg az eredeti időpontban, 2020 nyarán az olimpiai játékokat Tokióban. Szintén elhalasztották az idei paralimpiát is. A nemzetközi Olimpiai Bizottság kedden döntött a halasztásról, legkésőbb 2021-ben azonban megrendezik a játékokat.
2020.03.24. 14:59 |

Az eddig elhalasztott, lemondott nagy események, például a labdarúgó Európa-bajnokság után várható volt, hogy rövid időn belül a nyári olimpiáról is döntés születik. Nagy országok (Ausztrália, Kanada) jelezték már hétfőn, sportolóik semmiképpen nem vesznek részt a játékokon idén nyáron, ezek után a japán miniszterelnök is megfontolásra ajánlotta a halasztást. A NOB egyetértett és hivatalosan is bejelentette, hogy nem lesz olimpia az eredeti időpontban. Az indoklás szerint a WHO-tól kapott információk alapján Thomas Bach, a NOB elnöke és Abe Sindzó japán miniszterelnök úgy döntött, jelen körülmények között nem tartható meg az olimpia.

A tervek és remények szerint később mindenképpen megtartják a tokiói játékokat, legkésőbb 2021 nyarán. A történelemben eddig három újkori olimpia maradt el, minden esetben világháború miatt. Ez lehet az első alkalom, hogy halasztva tartanak meg egy olimpiát. Mindez természetesen érinti a magyar sportolókat is, akik már kvótával rendlekeznek, vagy még ezután szerezhették volna azt meg. Az összes olimpiai helynek csupán 57 százaléka kelt el eddig. Székesfehérvárról az öttusázó Kovács Sarolta és Demeter Bence készült Tokióra, ők már tavaly kvótát szereztek. A hazai erőviszonyok alapján erre lehetett volna esélye Alekszejev Tamarának is.

Sport

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak