Negyedszázados fennállását ünnepli a Fehérvári Polgárok Egyesülete

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Fehérvári Polgárok Egyesülete. A jubileum alkalmából a Városháza Dísztermében zenés produkciókkal, filmvetítésekkel és oklevelek átadásával, majd ezt követően, kötetlenebb formában a Felsővárosi Közösségi Házban ünnepeltek.
2019.07.06. 15:23 |

A jubileumi ünnepség a Városházán a Hungarikum Együttes muzsikájával kezdődött, majd Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Székesfehérvár polgármestere arról beszélt az egyesület tagjai előtt, hogy a közösséghez tartozás és a városért való tenni akarás volt az alapja annak, hogy negyed évszázaddal ezelőtt létrejött a Fehérvári Polgárok Egyesülete. Kiemelte, hogy olyan egyesületet kívántak létrehozni az alapítók, amelyik erről a városról, ennek a városnak a polgárairól és mindennapjairól szól. "Huszonöt év alatt rengeteg dolog történt a város életében, az biztos, hogy kellettek a város fejlődéséhez az ilyen közösségek és a jövőben is kellenek, hogy fejlődni tudjon. Egy lokálpatrióta egyesületnek van még egy feladata, mégpedig az, hogy őrködjön a közélet nyugalma felett: nem szabad megengedni, hogy elfelejtsük azt, mi köt bennünket össze. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek problémáink, de mégiscsak kell, hogy legyenek olyan elemek, amiben egyetértünk, például közös otthonunk, Fehérvár szeretete." - tette hozzá a polgármester.

Az ünnepségen Székesfehérvár polgármestere a város nevében elismerő oklevelet adott át Palkovics Lajosnak, az egyesület elnökének.

Palkovics Lajos, az FPE elnöke az ünnepségen kiemelte, örömteli pillanat, hogy ez a közösség megérhette a 25. születésnapját, ami az előző vezetők kiváló munkájának eredménye és a tágság érdeme is, akik szorgalmas, önzetlen tevékenykedésükkel tartják életben a Fehérvári Polgárok Egyesületét. Az elnök egy francia írónőtől, Raphaelle Giordano-tól származó idézettel zárta köszöntőjét, mely szerint "Ha azt csinálod, amit szeretsz, az a szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az a boldogság."

A megnyitó és köszöntő után filmvetítéssel emlékeztek az alapítás éveire, elsőként Kaszás István alapító, majd Kocsis György egykori elnök idézte fel az akkori évek legfontosabb feladatait, tevékenységét.

Az ünnepségen a Fehérvári Polgárok Egyesületének oklevelét vehette át Cser Palkovics András polgármester, Major László és Koszpek Valéria alapító tagok, Olasz Istvánné elnökségi tag, valamint Soós Lászlóné és Liszt Edit, az egyesület tagjai.

A város önkormányzati képviselői közül oklevelet vehetett át dr. Horváth Miklósné, Földi Zoltán és Viza Attila is.

A folytatásban ismét a Hungarikum Együttes játszott és Gabrovics Pál, az egyesület tagja énekelt el egy meglepetés számot. Az ünnep a Városházán megtartott rendezvény után, kötetlenebb formában a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott.

Közélet

  1. Fehérvári mentős házaspár mentett életet a spanyol tengerparton

    Jól megérdemelt pihenését töltötte Mallorcán az Országos Mentőszolgálat székesfehérvári mentőtiszt házaspárja, amikor tegnap valaki segítségért kiabált a vízből. Gyorsan odasiettek, ahol a fürdőzők egy 60 év körüli férfi testét tartották a víz tetején. A rutinos mentőtiszt pár partra húzta a beteget, akinél nem tapasztaltak légzést és azonnal megkezdték az újraélesztést.

    2019.09.20.
  2. Erdőtelepítésről és útépítésről is döntött a ciklus utolsó Közgyűlése

    Az október 13-i önkormányzati választás előtt utolsó közgyűlését tartotta Székesfehérvár képviselő testülete pénteken délelőtt. Az ülés elején néma főhajtással emlékeztek meg a héten elhunyt Horváth Gáborról. A testület kiírta a közbeszerzési eljárását a déli összekötő út megépítésének illetve döntöttek több mint 118 ezer fa elültetéséről is, mely még idén novemberben megtörténik Székesfehérváron.

    2019.09.20.
  3. Szabadtéri szentmise lesz vasárnap délután a Szőlő utcai keresztnél

    Vasárnap délután Tóth Tamás esperes celebrál szentmisét  a Szőlő utcai keresztnél. A hívek a kereszt felszentelésének az évfordulóján adnak hálát közös imáikkal, kapcsolódva a Szent Kereszt felmagasztalásának ünnepéhez. A szabadtéri szentmise 16 órakor kezdődik.

    2019.09.20.
  4. Wathay Ferenc születésének 451. évfordulóján emlékeztek a hős vicekapitányra

    Négyszázötvenegy éve született Wathay Ferenc egykori vicekapitány, akinek nevéhez kötődik Székesfehérvár 1601-es visszafoglalása a törököktől. A Wathay Ferenc Bajtársi Egyesület évről évre megemlékezik névadójáról, a végvári vitézről, aki 1602-ben alkapitánya is volt Székesfehérvárnak. 

    2019.09.19.

Eseménynaptár

2019. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek