Negyedszázados fennállását ünnepli a Fehérvári Polgárok Egyesülete

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Fehérvári Polgárok Egyesülete. A jubileum alkalmából a Városháza Dísztermében zenés produkciókkal, filmvetítésekkel és oklevelek átadásával, majd ezt követően, kötetlenebb formában a Felsővárosi Közösségi Házban ünnepeltek.
2019.07.06. 15:23 |

A jubileumi ünnepség a Városházán a Hungarikum Együttes muzsikájával kezdődött, majd Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Székesfehérvár polgármestere arról beszélt az egyesület tagjai előtt, hogy a közösséghez tartozás és a városért való tenni akarás volt az alapja annak, hogy negyed évszázaddal ezelőtt létrejött a Fehérvári Polgárok Egyesülete. Kiemelte, hogy olyan egyesületet kívántak létrehozni az alapítók, amelyik erről a városról, ennek a városnak a polgárairól és mindennapjairól szól. "Huszonöt év alatt rengeteg dolog történt a város életében, az biztos, hogy kellettek a város fejlődéséhez az ilyen közösségek és a jövőben is kellenek, hogy fejlődni tudjon. Egy lokálpatrióta egyesületnek van még egy feladata, mégpedig az, hogy őrködjön a közélet nyugalma felett: nem szabad megengedni, hogy elfelejtsük azt, mi köt bennünket össze. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek problémáink, de mégiscsak kell, hogy legyenek olyan elemek, amiben egyetértünk, például közös otthonunk, Fehérvár szeretete." - tette hozzá a polgármester.

Az ünnepségen Székesfehérvár polgármestere a város nevében elismerő oklevelet adott át Palkovics Lajosnak, az egyesület elnökének.

Palkovics Lajos, az FPE elnöke az ünnepségen kiemelte, örömteli pillanat, hogy ez a közösség megérhette a 25. születésnapját, ami az előző vezetők kiváló munkájának eredménye és a tágság érdeme is, akik szorgalmas, önzetlen tevékenykedésükkel tartják életben a Fehérvári Polgárok Egyesületét. Az elnök egy francia írónőtől, Raphaelle Giordano-tól származó idézettel zárta köszöntőjét, mely szerint "Ha azt csinálod, amit szeretsz, az a szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az a boldogság."

A megnyitó és köszöntő után filmvetítéssel emlékeztek az alapítás éveire, elsőként Kaszás István alapító, majd Kocsis György egykori elnök idézte fel az akkori évek legfontosabb feladatait, tevékenységét.

Az ünnepségen a Fehérvári Polgárok Egyesületének oklevelét vehette át Cser Palkovics András polgármester, Major László és Koszpek Valéria alapító tagok, Olasz Istvánné elnökségi tag, valamint Soós Lászlóné és Liszt Edit, az egyesület tagjai.

A város önkormányzati képviselői közül oklevelet vehetett át dr. Horváth Miklósné, Földi Zoltán és Viza Attila is.

A folytatásban ismét a Hungarikum Együttes játszott és Gabrovics Pál, az egyesület tagja énekelt el egy meglepetés számot. Az ünnep a Városházán megtartott rendezvény után, kötetlenebb formában a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V