Negyedszázados fennállását ünnepli a Fehérvári Polgárok Egyesülete

Fennállásának 25. évfordulóját ünnepli a Fehérvári Polgárok Egyesülete. A jubileum alkalmából a Városháza Dísztermében zenés produkciókkal, filmvetítésekkel és oklevelek átadásával, majd ezt követően, kötetlenebb formában a Felsővárosi Közösségi Házban ünnepeltek.
2019.07.06. 15:23 |

A jubileumi ünnepség a Városházán a Hungarikum Együttes muzsikájával kezdődött, majd Cser-Palkovics András polgármester köszöntötte a résztvevőket.

Székesfehérvár polgármestere arról beszélt az egyesület tagjai előtt, hogy a közösséghez tartozás és a városért való tenni akarás volt az alapja annak, hogy negyed évszázaddal ezelőtt létrejött a Fehérvári Polgárok Egyesülete. Kiemelte, hogy olyan egyesületet kívántak létrehozni az alapítók, amelyik erről a városról, ennek a városnak a polgárairól és mindennapjairól szól. "Huszonöt év alatt rengeteg dolog történt a város életében, az biztos, hogy kellettek a város fejlődéséhez az ilyen közösségek és a jövőben is kellenek, hogy fejlődni tudjon. Egy lokálpatrióta egyesületnek van még egy feladata, mégpedig az, hogy őrködjön a közélet nyugalma felett: nem szabad megengedni, hogy elfelejtsük azt, mi köt bennünket össze. Mindez nem azt jelenti, hogy nem lehetnek problémáink, de mégiscsak kell, hogy legyenek olyan elemek, amiben egyetértünk, például közös otthonunk, Fehérvár szeretete." - tette hozzá a polgármester.

Az ünnepségen Székesfehérvár polgármestere a város nevében elismerő oklevelet adott át Palkovics Lajosnak, az egyesület elnökének.

Palkovics Lajos, az FPE elnöke az ünnepségen kiemelte, örömteli pillanat, hogy ez a közösség megérhette a 25. születésnapját, ami az előző vezetők kiváló munkájának eredménye és a tágság érdeme is, akik szorgalmas, önzetlen tevékenykedésükkel tartják életben a Fehérvári Polgárok Egyesületét. Az elnök egy francia írónőtől, Raphaelle Giordano-tól származó idézettel zárta köszöntőjét, mely szerint "Ha azt csinálod, amit szeretsz, az a szabadság. Ha szereted, amit csinálsz, az a boldogság."

A megnyitó és köszöntő után filmvetítéssel emlékeztek az alapítás éveire, elsőként Kaszás István alapító, majd Kocsis György egykori elnök idézte fel az akkori évek legfontosabb feladatait, tevékenységét.

Az ünnepségen a Fehérvári Polgárok Egyesületének oklevelét vehette át Cser Palkovics András polgármester, Major László és Koszpek Valéria alapító tagok, Olasz Istvánné elnökségi tag, valamint Soós Lászlóné és Liszt Edit, az egyesület tagjai.

A város önkormányzati képviselői közül oklevelet vehetett át dr. Horváth Miklósné, Földi Zoltán és Viza Attila is.

A folytatásban ismét a Hungarikum Együttes játszott és Gabrovics Pál, az egyesület tagja énekelt el egy meglepetés számot. Az ünnep a Városházán megtartott rendezvény után, kötetlenebb formában a Felsővárosi Közösségi Házban folytatódott.

Közélet

 1. Emlékvitrint avattak Dr. Kaáli Nagy Marcell egykori fehérvári rendőrkapitány tiszteletére

  Dr. Kaáli Nagy Marcell, Székesfehérvár egykori rendőrfőkapitányának kitüntetéseit, becses relikviáit és az 1938-as Szent István Jubileumi Év dokumentumait is őrzi az az emlékvitrin, amelyet csütörtökön mutattak be ünnepélyes keretek között a Városi Rendőrkapitányságon. Az eseményen a város egykori főkapitányáról Kovács Zsolt rendőr ezredes, Fehérvár rendőrkapitánya és Simon László, az emléktárgyak felajánlója emlékezett.

  2019.07.18.
 2. Az Emlékezet hangja - Takarodó szól a katonahősök emlékére

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapját követően egy hamarosan megvalósuló civil kezdeményezésről számolt be Németh István, a Krajcáros Alapítvány elnöke és Róth Péter alpolgármester. Az "Emlékezet hangja" program keretében 2019 szeptemberétől, 18 hónapon keresztül szinte nap mint nap felcsendül majd a Takarodó dallama a fehérvári Hősök terén.

  2019.07.18.
 3. Doberdó hősei - a 17-es gyalogezred katonáira emlékeztek

  A Magyar Királyi 17-es Honvéd Gyalogezred július 18-i emléknapja alkalmából idén is a Zichy-ligetben emlékeztek a hős katonákra. Székesfehérváron minden évben megemlékeznek az „oroszlános” emlékműnél, hogy a csatatereken maradt déd- és ükapák hősies katonai helytállása, küzdelme ne merüljön feledésbe.

  2019.07.18.
 4. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.18.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek