Négy szerda, 2-2 jazz-koncert Székesfehérváron

Székesfehérvár híres arról, hogy itt a jazz műfajának van hagyománya és értő közönsége is. Számukra minden bizonnyal jó hír, hogy a karácsonyt megelőző négy hétben minden szerda estére egy-egy kiváló muzsikusokból álló zenekar érkezik a városba, hogy koncertet adjon. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületébe és az Öreghegyi Közösségi Házba várják a jazzkedvelőket a programokra, amelyek minden alkalommal 18 órakor kezdődnek.
2021.12.01. 06:45 |

Jazz: elringat, felszabadít, örömöt ad, szórakoztat

Az első jazz szerdán, december 1-jén a Bacsó Kristóf Triadot hallhatják az érdeklődők az Öreghegyi Közösségi Házban. Generációjának egyik legkiemelkedőbb szaxofonművésze 2013-ban alapította a Bacsó Kristóf Triad formációt. A trió kísérletező zenei műhely, amelynek hangzása több neves fesztiválon aratott nagy sikert itthon és külföldön egyaránt. Bacsó fiatal társa Tálas Áron, akinek elsődleges hangszere a zongora, azonban nagy eredetiséggel nyúl a Fender zongorához és más elektronikus hangszínekhez is. A zenekar másik tagja a dobos Csízi László, akinek érzékeny játékstílusa határozza meg a zenekar ritmikai sokszínűségét. A TRIAD zenéje egyszerre merít a jelenből és a közép-kelet európai zenei tradíciókból. A gondosan kimunkált részek mellett játékában fontos szerepet kapnak a közös improvizációk, illetve a nem megszokott utak keresése is.

A koncertek ingyenesek, de a szervezők kérik, hogy az érdeklődők előzetesen regisztráljanak a www.fehervariprogram.hu oldalon.

December 8-án a Fekete-Kovács Quintet játszik majd az Öreghegyen. Az együttes vezetője hangszeres szólistaként (trombita, szárnykürt), de zeneszerzőként és hangszerelőként is Európa szerte elismert Liszt Ferenc-díjas művész. A Budapest Jazz Orchestra alapítója, annak 1998–2005-ig művészeti vezetője és szólistája volt. Pályája során számos neves nemzetközi és hazai zenekarban játszott, zeneszerzőként több kisebb kompozíció mellett a „Budapest Jazz Szvit” szerzője. 2006 februárjában alakította meg saját quartetjét, amely később quintetté egészült ki, és a mainstream és a populáris jazz közötti arany középutat képviseli. A zenekar jelenlegi tagjai: Fekete-Kovács Kornél (trombita, szárnykürt), Molnár Sándor (szaxofon), Cseke Gábor (zongora), Horváth Balázs (nagybőgő) és Richter Ambrus (dob).

Fehérvári koncertjükön Henry Purcell A tündérkirálynő című operájának adaptációja hangzik el. Az eredeti művet Purcell II. Vilmos angol király és II. Mária 15. házassági évfordulójára komponálta 1691-ben. Erre az alkalomra William Shakespeare Szentivánéji álom című vígjátékának bemutatójával készültek, de ezúttal az eredeti Shakespeare-mű Purcell átkötőzenéivel egészült ki. Ezek a zenei betétek szövegeikben nem teljesen illeszkednek a prózai darabhoz, és valójában önálló cselekménnyel sem rendelkeznek, sokkal inkább hangulatfestő betétek voltak. 2015-ben Almási-Tóth András operarendező arra vállalkozott, hogy a darabot teljes egészében újraértelmezve vigye azt színpadra. Elhagyva Shakespeare remekművét, a zenés betétek szövegvilágát alapul véve egy új történetet rajzolt fel: a darab egy, a negyvenes évek film-noire hangulatát idéző köntöst kapott, amelyben a karakterek, a díszlet, és a kosztümök mellett óriási szerep jutott annak az ötletnek, amely szerint Purcell zenéjének bizonyos részeit egy, a színpadon elhelyezett jazz-együttes szólaltatja meg. Az így született adaptációk, átértelmezések és parafrázisok Purcell barokk világának és a ma zenéjének keresztezései.

December 15-én a Coltrane Legacy koncertjét hallhatják az érdeklődők az SZKKK Fürdő sori központi épületében. A Coltrane Legacy jazzformációt a szakma által Magyarország legjobb bőgősei közé sorolt Orbán György hívta életre: úgy gondolta, hogy az amerikai legenda, John Coltrane örökségét oly módon ápolhatja legméltóbban, ha egy olyan zenekart hoz létre, amely a szaxofonos-zeneszerző zenéje által ihletett saját szerzeményeket és a Coltrane-témák új hangszereléseit egyaránt játssza. Orbán György partnerei fiatal koruk ellenére már mindannyian ismert és elismert zenészek idehaza: szaxofonokon Molnár Sándor, Soso Lakatos Sándor és ifj. Oláh Kálmán, zongorán Oláh Krisztián és dobon Lakatos Pecek András játszik.

A montreux-i versenygyőztes, Junior Prima díjas előadó, Szőke Nikoletta lesz a december 22-i koncert fellépője, ugyancsak a központban. Az ország egyik legnépszerűbb jazzénekesnője azon ritka művészek közé tartozik, akit nemcsak a közönség, de a szakma is ajnároz. A hazai koncerttermek és fesztiválok mellett nagy sikerrel lépett már fel New York-ban, Tokióban, Brüsszelben, Koppenhágában, Londonban és Berlinben is, énekelt többek között Michel Legrandnal, Bobby McFerrinnel, Kurt Ellinggel és Gregory Hutchinsonnal. A Szőke Nikoletta Quartet 2002-ben alakult, tagjai az énekesnő mellett Szakcsi Lakatos Róbert (zongora), Barcza Horváth József (nagybőgő) és Juhász Márton (dobok). Az énekesnő zenésztársai az ország legkiválóbb jazz zenészei közé tartoznak, egytől egyig mesterei hangszerüknek.

A szerdai jazz koncertek a Magyar Jazz Szövetség „30 év jazz” sorozata részeként, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől elnyert pályázatnak köszönhetően valósulnak meg. A program része egy-egy ismeretterjesztő előadás is: ezekre iskolai osztályokat hív meg az SZKKK. A fellépő zenekarok tagjai kötetlen beszélgetés keretében mutatják be a jazz születését, történetét, közben egy kis ízelítőt is adnak saját művészetükből. A koncertekre a www.fehervariprogram.hu oldalon lehet regisztrálni.

Kultúra

 1. Két sikerdarab, egy hétvégén Fehérváron, az Igézőben

  Január utolsó hétvégéjén a Szabad Színház ismét műsorra tűzi az Igézőben, a finn Mika Myllyaho két sikerdarabját. Január 28-án, pénteken a nők életéről szóló Káosz, míg január 29-én, szombaton a férfiakat bemutató Pánik című előadás látható majd. A korlátozott számú férőhelyek miatt előzetes regisztráció ajánlott mind két előadásra.

  2022.01.26.
 2. „Ereditség és hagyomány" - előadás és koncert a Szent István Király Múzeumban

  Az Egy európai magyar – Szabó Ákos életműkiállítás című tárlat kísérőrendezvényeként megrendezésre kerülő szombati előadás és koncert regisztráció után ingyenesen megtekinthető.

  2022.01.26.
 3. KÓTA-díj - Szarka Andrea zongorakísérő kategóriában vette át az elismerést

  Január 22-én tartotta idei díjátadó ünnepségét a Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége, a KÓTA. 2022-ben egy székesfehérvári díjazottnak is gratulálhatunk: Szarka Andrea zongorakísérő kategóriában részesült elismerésben.

  2022.01.25.
 4. Könyvtárhasználat járvány idején - töltse ki a kérdőívet!

  Egy országos felméréshez kéri olvasói segítségét a Vörösmarty Mihály Könyvtár. Arra kíváncsiak, hogy a mennyire változtak meg az emberek könyvtárhasználati szokásai a koronavírus-járvány következtében. A kérdőívet az intézmény honlapján keresztül lehet kitölteni.

  2022.01.25.

Aranybulla emlékév 2022.

Eseménynaptár

2022. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6

Székesfehérvár Topotéka