Nap-éj egyenlőségi rituálé lesz este a Palotavárosi tavaknál

Nap-éj egyenlőségi rituálét mutat be a székesfehérvári Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület szeptember 23-án, hétfőn 18 és 21 óra között. Érdekes, látványos előadásokkal várják az érdeklődőket a Palotavárosi tavaknál található Királyok parkjában.
2019.09.23. 06:55 |

A Borostyánkő Hagyományőrző Egyesület rendezvényein rendre a X-XI. századot idézi meg, Géza fejedelem és István király dicső uralkodásának korszakát.

A nap-éj egyenlőségi szertartásjáték során kulturális antropológiai, néprajzi és történelmi ismeretekre támaszkodva törekednek a minél hitelesebb rekonstrukcióra.

A szertartás során elődeink hálát adtak a gazdag termésért, a jó legelőkért, a hízott állatokért, valamint enyhe telet kértek az égiektől. A rituáléban való szemlélődő részvétel mellett a látogatók végigizgulhatják a Borostyánkő vitézeinek 18.30 órakor kezdődő harci bemutatóját, beléphetnek jurtájukba, megnézhetik fegyvereiket. A szertartás 19 órakor veszi kezdetét. Ennek végeztével – a sötétség beálltával – 20 órától Laurent Diána és Vas Fruzsina tűztánc előadását láthatják az érdeklődők.

A TOP 6.9.2-16-SF1-2018-00001 azonosítószámú, „Helyi közösségfejlesztés Székesfehérváron” című projekt részeként megvalósuló rendezvény szervezője A Szabadművelődés Háza és a HírBeleBumm Szociális Szövetkezet.

Fehérvári színes

 1. Pillants a jövőbe! - nyári táborok a Titkok Házában

  Kedvezményes napközis táborok indulnak a nyár folyamán a Titkok Háza Tudományos Élményközpontban Székesfehérváron. Kétféle tábort is indítanak a szervezők, az egyikben a csillagokkal, a másikban a 21. század tudományos és technikai eredményeivel ismerkedhetnek a diákok játékos formában.

  2020.06.03.
 2. Tizedszer is sikeres volt a Savanyú Emlékkupa Horgászverseny

  Sikerrel lezajlott az idén is a pünkösdhétfőn tartott Savanyú Emlékkupa. A Red-Blue Devils horgászversenyén szép időben, jó hangulatban egyéni és páros kategóriában ragadtak botot a résztvevők – számoltak be a szervezők. A verseny egykori szurkolótársuknak, Németh „Savanyú” Zoltánnak állít emléket.

  2020.06.03.
 3. Szűcsinger - Szűcs Krisztián és Szálinger Balázs estje szombaton a Petz Sörözőben

  Június 6-án, szombaton 19 órakor kezdődik a zenész Szűcs Krisztián (HS7, Budapest Bár, NAZA) és a keszthelyi születésű költő, Szálinger Balázs meghatározhatatlan műfajú másfél órás előadása a Petz Sörözőben. (Bőrgyár u. 23.) Koncertnek irodalmi est, irodalmi estnek kabaré, kabarénak költészet, költészetnek meg öncélú örömzene. Belépő: 2000 Ft. Jegyek elővételben a pultban, 75 számozott ülőhely, helyfoglalás érkezési sorrendben.

  2020.06.02.
 4. Napközis táborok a Bregyóban – nyolc turnusra lehet jelentkezni!

  Székesfehérvár Önkormányzata a nyári időszakban is szeretné segíteni a kisgyermekes családokat, így – mivel a jogszabályok lehetővé teszik - megszervezi hagyományos nyári napközis táborát. Idén is rengeteg színes és érdekes programmal várja majd a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Tábor a Bregyó Sportcentrumban. 

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V