Munkahelyi egészségvédelem a VIDEOTON-ban - minden eszközt bevetnek

A munkahelyi egészségmegőrzés a vállalati kultúra szerves részét képezi a Videoton Holding Zrt-nél. Sinkó Ottó vezérigazgató részletesen számolt be a Gazdasági Kalauznak arról, hogy milyen erőfeszítéseket tesznek dolgozóik egészségének megőrzéséért.
2022.01.25. 08:37 |

A VIDEOTON vállalatcsoport számára – már a COVID előtt is – munkavállalóink egészségvédelme a vállalati kultúra szerves részét képezte, hiszen biztonságos működésük zálogát ők jelentik.

A koronavírus okozta pandémia a korábbiakon túl a prevenciót, edukációt és a nekünk otthont adó települések védekezésének támogatását még inkább fókuszba helyezte.

"A VIDEOTON egészségvédelmi stratégiája 4 pilléren nyugszik: telephelyeinken foglalkozásegészségügyi szolgáltatásokat működtetünk, melyek fő célja a megelőzés, egészségmegőrzés, egészségfejlesztés; támogatjuk a munkavállalói rekreációs és szabadidős tevékenységeket; nagy erőfeszítéseket teszünk a dolgozók egészségmegőrzésével, védekezésével kapcsolatos tájékoztatásával kapcsolatban; illetve a tágabb értelemben vett környezetünk egészségfejlesztésének támogatása is végső soron kollégáink jólétének fejlesztését szolgálják. Az egészségvédelmi intézkedések kivitelezésében a VIDEOTON vállalatcsoport tagvállalatai mellett VIDEOTON Egészségcentrum Kft által működtetett, saját üzemorvosi rendelőink, illetve a VIDEOTON Dolgozókért Alapítvány (VDA) vesz részt. Jól mutatja a vállalatcsoport téma iránti elkötelezettségét, hogy 2019-hez képest az Alapítvány költségvetése – túlnyomórészt egészségvédelmi, szociális és szabadidős támogatások növelése miatt- közel 80%-kal emelkedett." - fogalmazott Sinkó Ottó.

A rendszeres, illetve kampányszerű szűrővizsgálataink, amelyek évtizedes múltra tekintenek vissza, elsősorban a lappangó betegségek kiszűrését célozzák.

"Nagy örömünkre szolgál, hogy a dolgozók egyre nagyobb arányban vesznek részt a vizsgálatokon: 2021-ben közel 1000 kolléga tette meg ezt a lépést saját egészsége érdekében, amely 30%-os növekedés a korábbi évekhez viszonyítva, és 44 millió forintos kiadást jelentett. Sport- és szabadidős támogatásaink is egyre nagyobb népszerűségnek örvendnek: a VDA-n keresztül szervezett dolgozói jóléti programokra (pl. dolgozói üdültetés, gyermektáborok, konditerem szolgáltatások, torna foglalkozások) idén 32%-kal többet, 75 millió forintot költött az Alapítvány. Emellett támogatjuk a munkatársak szervezett sport tevékenységét is: saját futócsapatunk egész évben képviseli a vállalatcsoportot a nagy futóversenyeken; részt veszünk a Bringázz a Munkába! kampányban, és amennyiben a járványhelyzet erre lehetőséget biztosít, évente megrendezzük házi futball-, ping-pong- és sárkányhajó bajnokságunkat."

Természetesen a koronavírus járvány kitörése óta a VIDEOTON minden anyagi eszközt bevetve dolgozott tovább a kollégák fokozott egészségvédelmén:

"A védőfelszerelések, kéz- és fertőtlenítőszerek, levegőfertőtlenítő ózongenerátorok és egyéb védőeszközök beszerzésére a vállalatcsoport kiadásai 2020. óta meghaladják a 150 millió forintot. 2020. tavaszától kezdve saját rendelőinkben tesztállomást építettünk ki, ahol a mai napig több mint 7000 (ellenanyag, antigén- ill. PCR) tesztet végeztünk el, az ezzel kapcsolatos költségeink megközelítik a 60 millió forintot. A COVID-on átesett betegek esetén a VIDEOTON Egészségcentrum Kft. a VDA támogatásával specifikus, a hosszú távú szövődmények minél előbbi felismerését célzó szűrőprogramot indított, amelyen ezidáig közel 1100 kolléga vett részt. Az általános egészségi állapot javítására minden 40 év feletti munkavállaló ingyenes vitaminkészítményre jogosult, amelyet szintén a VDA támogatásával osztunk szét a dolgozók között.

Az influenza elleni védőoltás eddig is minden évben elérhető volt eddig is a VIDEOTON orvosi rendelőiben, ugyanakkor a COVID-vakcinák megjelenésével a vállalatcsoport feladatának érezte, hogy a dolgozók hiteles, közérthető tájékoztatást kapjanak az oltások működésével kapcsolatban. 2021. őszétől pedig saját orvosi rendelőinkben oltási programot szerveztünk, amely szintén hozzájárult ahhoz, hogy mostanra a VIDEOTON dolgozók átoltottsága az országos átlag felett van.

Felelős vállalatként a nekünk otthont adó települések szociális, kulturális és sport életének támogatása mindig is része volt a társadalmi felelősségvállalási stratégiánknak, a koronavírus járvány óta azonban elsőként nyújtunk segítő kezet a városnak, illetve a frontvonalban küzdő egészségügyi intézményeknek. Kórházaink számára anyagi- és eszköz támogatást nyújtottunk, ezidáig mintegy 50 millió forint értékben (pl. non-invazív lélegeztető gépek és a hozzájuk tartozó lélegeztető maszkok, ózongenerátorok, ultrahang készülék, illetve különböző, a gyógyítás és betegellátás során használt egyéb eszközök). Emellett saját munkatársaink is tevékenyen kivették a részüket a COVID-betegek esélyeinek javításában: gyógyult kollégáink összesen mintegy félszáz alkalommal adtak koronavírus-gyógyítású vérplazmát.

Bízunk benne, hogy fent bemutatott egészségközpontú vállalati kultúránk, és a társadalmi felelősségvállalási tevékenységünk jó példával szolgálnak más, hasonló helyzetben lévő vállalatok számára is. Bár a koronavírus okozta pandémia az egész világ számára hatalmas kihívást jelent, meggyőződésünk, hogy közös erővel túl tudunk jutni a nehézségeken."

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár