Munka és hivatás - beszélgetés Mészáros Attila alpolgármesterrel

Októberben meggyőző bizalmat kapott a választóktól; az eddigi legjobb eredménnyel, több mint 57%-kal lett harmadszor is Tóváros, Alsóváros, Sóstó és Őrhalmi szőlők önkormányzati képviselője. A közgyűlés másodszor választotta meg Székesfehérvár alpolgármesterének: fontos fejlesztési feladatok mellett az oktatással, a szociális területtel, városüzemeltetéssel, közlekedéssel és az egészségügyi alapellátás fejlesztésével is foglalkozik.
2020.01.28. 07:27 |

Alpolgármesterként már a második ciklusát kezdi a Városházán, önkormányzati képviselőként a harmadikat. Kibővült feladatkörrel, milyen érzésekkel állt neki a munkának?

Nagyon megtisztelő volt polgármester úr felkérése, hogy - bővített feladatkörrel - folytassuk azt a közös munkát, amit képviselőként 2010-ben, alpolgármesterként 2014-ben kezdhettünk meg. Nagyon sokat tapasztaltam és tanultam az elmúlt években, hiszen nagyon megtisztelő, hogy 33 évesen, 2014-ben alpolgármester lehettem ebben a fantasztikus és gyönyörű városban. Nagyon jó volt látni, hogy kézzel fogható eredményei vannak annak a munkának, amit végeztünk az elmúlt években: elég ha csak Sóstóra kimegyünk és láthatjuk, hogy az utókornak meg tudtunk őrizni egy csodálatos természetvédelmi területet. Bővült az alpolgármesteri feladatköröm: eddig a kiemelt beruházások, sport és ifjúság tartozott hozzám, míg most már az oktatásügy, egészségügy, szociális terület, városüzemeltetési és közlekedési feladatok mellett az önkéntesség rendszerének kiépítését bízta rám polgármester úr.

Aktualitást ad a feladatainak a kiemelt beruházások terén a Középiskolai Campussal kapcsolatos decemberi kormánydöntés...

Nagy öröm, hogy a második ütemre is megkaptuk a forrásról a döntést, így nagyon bízunk benne és fontos lennne, hogy a közbeszerzési eljárás sikeres legyen és megkezdődhessen a kivitelezési munka. Bízzunk benne, hogy a közbeszerzési tárgyalásokon a keretösszegen belül tudunk maradni és el tud indulni a munka. Nagyon fontos lenne, hiszen elkezdődött az intermodális csomópont engedélyes terveinek készítése, utána következik a kivitelezési terv, tehát idén már közbeszerzésre kerülhet. Fontos, hogy mire ez a folyamat véget ér, a Vasvári új épülete is készen álljon a diákok fogadására.

A fejlesztések mellett az oktatással kapcsolatos városi feladatokat is koordinálja. Ez nyilván nem áll távol Öntől, hiszen sokat foglalkozott ifjúságügyekkel 2010 óta...

Valóban és részben az oktatással is, hiszen azért a szakképzés, illetve a gimnáziumok tekintetében már az előző ciklusban is sok teendőm volt. Az óvodák esetében olyan jövőbeni kérdésekre kell majd megtalálnunk, mint például az óvónők kérdése. Ezen elkezdtünk már közösen az intézményekkel együtt gondolkodni és dolgozni. Az iskolák esetében pedig természetesen továbbra is azt valljuk, hogy noha nem önkormányzati fenntartásúak intézmények, továbbra is a város közigazgatási határán belül vannak, így ugyanolyan fontos intézményei Fehérvárnak mint korábban, úgyhogy mindenben igyekszünk őket segíteni és nyilván ezzel párhuzamosan pedig amit elkezdtünk a digitalizáció tekintetében azt folytatjuk. Fejleszteni fogjuk az Alba Innovárt és szeretnénk bővíteni az okos tantermek rendszerét is a városban. 

Milyen feladatai lesznek egészségügyi és szociális területen?

A Kégl György Program keretében folytatjuk a háziorvosi rendelők felújítását, a Nagy Sándor Program keretében pedig az idősügyi ellátáshoz tartozó infrastruktúra-fejlesztés az, ami a következő időszak kihívása. Határozott célunk, hogy az ellátottak körét bővíteni lehessen.

Kevés a férőhely az idősügyi ellátórendszerben. Várhatóan hol és mennyi hellyel bővülhet a rendszer?

A Közgyűlés korábban elfogadta a Nagy Sándor Fejlesztési Programot, amelyben igyekszünk áttekinteni a jelenlegi helyzetet, idén fontos előírásoknak szeretnénk megfeleltetni a Farkasvermi úti idősek otthonát és ide fogunk majd forrásokat koncentrálni, de jelenleg is zajlik a Rádió úti otthon bővítésének a tervezése.

Több orvosi rendelő felújítása már elkészült, legutóbb a Mészöly Géza utcai rendelőben a lift. Mi lesz a következő?

Nagyon fontos a Szekfű Gyula utcai rendelő felújítása. Egy közbeszerzési eljárást sajnos eredménytelenül kellett lezárnunk, hiszen keretösszegen felül kaptunk árajánlatokat. Most próbáljuk a műszaki tartalmat finomítani és racionalizálni annak érdekében, hogy a következő kiírás eredményes legyen és 2020-ban el tudjon indulni a beruházás. A Verseci úti (KÖFÉM), a Batthyányi úti, illetve a Mészöly Géza utcai és a Szárazréti rendelők újultak meg és folytatjuk ezt a programot.

A Tóváros, Alsóváros, Sóstó és Őrhalmi szőlők képviseletét is ellátja az önkormányzatban.

Igyekszem összeegyeztetni a két feladatot, de gyakran az egyik következik a másikból. Szerencsére közvetlen kollégáim nagyon sokat segítenek a körzetben, akár a problémák feltárásában, a programok szervezésében vagy az ott élőkkel való kapcsolattartásban, de továbbra is havonta két alkalommal tartom a fogadóórákat és a Polgármesteri Hivatalban - időpont egyeztetés után - bármikor megtalálható és elérhető vagyok.

Fontos feladatunk lesz majd a déli összekötő megépítése, amely a városrész fejlesztésén is túlmutat. A környékbeliekkel többször egyeztettünk az elmúlt években és igyekszünk mindent megtenni azért, hogy az építkezés, illetőleg azt követően a forgalom a lehető legkevésbé zavarja a mindennapjaikat. Azt mindenkinek látnia kell, hogy a déli összekötő a város életében egy nagyon fontos útépítés lesz, hiszen a sugaras városszerkezetet muszáj bővíteni annak érdekében, hogy a dugók csökkenjenek és hogyha a városrészek közötti belső gyűrűt meg tudjuk építeni akkor nyilván a Belváros terhelése is kisebb lesz. A közbeszerzési eljárás folyamatban van, ha minden jól megy akkor néhány hónapon belül szerződést fogunk tudni kötni a kivitelezővel és indulhat a munka

A városhatáron is túlmutató nagy fejlesztés a negyedik autópálya-lehajtó megépítése, amely a 81-es út négysávosításával együtt valósulna meg. Ez is érinti majd az Alsóváros közlekedését.

Ennek első lépése az úgynevezett Auchan-körforgalom fejlesztése. Ez esetben a koncepció kialakítása és az egyeztetések lezárultak, megszületett a megállapodás a kialakításról. Fontos, hogy átalakítsuk azt a körforgalmat, de igazán hatékony, végleges megoldás a negyedik lejáró megépítése lesz majd, hiszen így tudjuk majd a körforgalmat a tehergépjármű-forgalomtól mentesíteni, amennyire csak lehet. A negyedik autópálya-lehajtó megépítése és a 81-es négysávosítása valóban egy nagyon fontos programpont lesz a következő években, hiszen a 81-es két nagyon fontos ipari központot köt össze.

A Kodolányin szerezte az első diplomáját és azóta már túl van még egy diplomán; azt csinálja most, amit tervezett?

Nyilván, az ember nem úgy születik, hogy a városvezetésben részt szeretne venni, vagy akár önkormányzati képviselő. Gimnáziumban közgazdász szerettem volna lenni, de az élet nem úgy alakult - szerencsére - hiszen nagyon élvezem a munkát és mindazt a lehetőséget, amit ezzel tudok tenni Székesfehérvárért. Azt gondolom, ez utóbbi a legfontosabb. Valóban, egy kommunikáció-francia nyelvtanári diploma megszerzése után néhány éve pótolom azt a hiányt, ami a középiskolát követően kimaradt az életemből, úgyhogy a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen szereztem közszolgálati közgazdász diplomát, ami nyilván a munkámhoz is fontos és utolsó éves vagyok most a Corvinus Egyetemen, ahol pedig közgazdálkodás és közpolitika mesterszakon végzek, várhatóan nyáron. Fontosnak tartom, hogy a gyakorlati tapasztalatok mellett elméleti tudás is legyen.

Jut ideje egyáltalán a munka és a tanulás mellett másra is?

Azért huszonnégy óra sok mindenre elegendő. Tény, hogy nagy részét a hivatásom teszi ki, de ezt nem is munkának nevezném, hiszen annyira sokszínű. Igyekszem azért az időm egy részét szüleimmel, barátaimmal tölteni, de a hajnali órákban az edzőterembe is elmegyek, általában heti három-négy alkalommal. Fontosnak tartom, hogy az egyensúlyt próbáljuk megtalálni, akkor is ha ez nem is mindig sikerül.

Interjú

 1. Nagyheti beszélgetés Dózsa István atyával, a Székesfehérvári Bazilika plébánosával

  Dózsa István 1968-ban született Dunaújvárosban, 1993-ban Székesfehérváron szentelték pappá. Szolgált Csepelen, Fehérváron, a Jézus Szíve templomban és számos mezőföldi településen. Címzetes kanonok, püspöki tanácsos, érdemes esperes, a Székesfehérvári Egyházmegye vagyonkezelője 2012-től, a Bazilika plébánosa és a Szent Imre templom igazgatója 2017 óta. István atyával nagyhéten, a koronavírus-járvány árnyékában beszélgettünk.

  2020.04.07.
 2. Az Alba Regia Alapfokú Művészetoktatási Intézmény is áttért a digitális oktatásra

  A koronavírus-járvány az élet számos területén kényszerítette már az embereket mindennapi rutinjuk megváltoztatására. Nem volt ez másképp a gyerekekkel sem, akik március 16-a óta új, tantermen kívüli, digitális oktatási rendszerben tanulnak, amely vonatkozik az alapfokú művészeti képzésekre is.

  2020.04.06.
 3. „A családegyesítés időszaka” - beszélgetés Szász Zoltán, református lelkipásztorral

  Szász Zoltán az erdélyi Lupényban született 1974-ben. 2003-ban a Kolozsváron, a Protestáns Teológiai Intézetben végzett, 2003-tól Temesváron, 2006-tól Pankotán, 2012-től Tiszaföldváron szolgált, 2018-ban iktatták be a Székesfehérvár-Széchenyi úti Református Gyülekezet lelkészi hivatalába. Szász Zoltán, lelkipásztorral beszélgettünk a koronavírus-járvány árnyékában.

  2020.03.31.
 4. Húsvét előtti beszélgetés Bencze András evangélikus lelkésszel

  Bencze András, evangélikus lelkész 1960-ban született Budapesten. Az Evangélikus Teológiai Akadémián végzett, tanulmányait követően rögtön Székesfehérvárra küldte Nagy Gyula, püspök; 1984-től segédlelkész, 1986 óta - harmincnégy esztendeje – a fehérvári gyülekezet lelkésze. A Nyugati-Dunántúli Egyházkerület püspökhelyettese, a Fejér-Komáromi Egyházmegye legrégebben szolgáló lelkésze.

  2020.03.24.
 1. Akit háromszor is karanténba zártak - beszélgetés Brückner Ákos Előd atyával

  Farsang utolsó napjaiban keresztény ember tervezni kezd: milyen legyen az idei nagyböjt, miről mondjak le, hogy megéljem a szent negyven napot? Idén is tervezgettünk, de senki nem gondolta volna, hogy technikára és mindenhatóság-tudatra épülő társadalmunkban egyik napról a másikra viszonylagossá válnak olyan dolgok, melyekről azt hittük, hogy ezek nélkül elképzelhetetlenek napjaink.

  2020.03.20.
 2. Beszélgetés a belvárosi fejlesztésekről Szabó-Bakos Györgyné önkormányzati képviselővel

  Szabó-Bakos Györgyné, a belváros önkormányzati képviselője 2010-ben Égi Tamás alpolgármester mellett kezdett foglalkozni a városrészt érintő kérdésekkel. Lakóként és képviselőként is jól ismeri a belvárosi fejlesztéseket és problémákat. Mint mondta az idei évben a Bartók Béla tér közműfelújítás utáni kialakítása és a Kis-Budai és a Prohászka utca víziközműveinek felújítása a két legnagyobb beruházás, de több belvárosi utcában is lesz járda illetve útfelújítás. 

  2020.03.05.
 3. Trianon - interjú Szikora János rendezővel az ősbemutató előtt

  Sárosi István Trianon című drámájának ősbemutatójával emlékezik meg a Vörösmarty Színház a békediktátum évfordulójáról 2020. március 7-én. Igazságról, objektivitásról és önismeretről beszélgettünk Szikora János rendezővel.

  2020.03.04.
 4. Személyes kapcsolatok és együttgondolkodás - Dr. Kovács Zsoltné önkormányzati képviselővel beszélgettünk

  A közvetlen, személyes emberi kapcsolatokat és az együttgondolkodást tartja a legfontosabbnak munkája során Dr. Kovács Zsoltné, a 2. számú választókerület önkormányzati képviselője. Új képviselőként sok megoldandó feladatot lát a városrészben, munkáját ugyanakkor kis lépésekkel indítja és fokozatosan szeretne nagyot álmodni.

  2020.02.12.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin