Múlt, jelen, jövő - harmincéves fennállását ünnepelte a MACHER Zrt.

Három évtizedes fennállását ünnepelte szerdán a MACHER Gépészeti és Elektronikai Zrt. a Hotel Magyar Királyban. A Múlt, jelen, jövő című nagyszabású eseményen Lehrner Zsolt alpolgármester gratulált Székesfehérvár Önkormányzata nevében az 1991-ben családi vállalkozásként indult cégnek, amely mára a város gazdaságának egyik meghatározó, példamutató, közel 100 főt foglalkoztató szereplőjévé nőtte ki magát.
2021.11.03. 21:12 |

A MACHER Gépészeti és Elektronikai Kft-t 1991-ben, háromfős családi vállalkozásként indította el Macher Endre és felesége, Márta.

Endre 1946-ban kitelepített nagybátyja, a pusztavámi Macher János a rendszerváltáskor tért haza Magyarországra, ő egy családi házat biztosított alaptőkeként a vállalkozás elindításához. Innen fejlődött ki a cég, amely 2016-ban lett Zrt., ma már közel 100 főt foglalkoztat.

A cég fő profilja a konfekcionált kábelek és az elektromechanikai rendszerek gyártása, folyamatos fejlesztéssel és innovatív megoldások kidolgozásával. A termékeket főként az orvosdiagnosztikában, az ipari elektronikában, a védelmi iparban és a speciális gépjárműveknél használják fel. A szakmai tudás és a folyamatos fejlesztések teszik lehetővé nagy hozzáadott értéket képviselő termékek komplex gyártását.

„Vajon mit adhat a MACHER a 30. születésnapján a jövőnek? A folyamatos megújulást, innovációt, ami eddig is jellemezte a céget. A múlt biztos alapot jelent a jövő felé, mert csak akkor tudunk bátran előre nézni, ha ez az alap szilárd. A 30 év bebizonyította, hogy van mire építkeznie a MACHER Zrt-nek. 1991-ben egy száz négyzetméteres családi házban indított családi vállalkozás mára 2.500 négyzetméteres, zöldmezős beruházásként létrehozott üzemcsarnokban, a legkorszerűbb technológiák fogadására alkalmas infrastruktúrával vág neki a következő 30 évnek.” – olvasható a cég sajtóközleményében.

A részvénytársaság ma már a hazai mellett 50 százalékban export piacra termel, öt európai országban – Németország, Dánia, Spanyolország, Svájc, Franciaország – közvetlen beszállítóként van jelen. Az idei év célja, amely most már láthatóan megvalósul, hogy az árbevétel a pandémia előtti 1 milliárd forinthoz képest 15 százalékkal növekedjen. A versenyképesség érdekében az idei évben a beruházás értéke meghaladja a 100 millió forintot.

A társaság a társadalmi felelősségvállalásra is nagy hangsúlyt fektet, egyrészt a munkavállalók felé, másrészt a külső környezet felé. Ez nem csupán anyagi támogatást jelent, hanem a megváltozott munkaképességű emberek munkába illesztését, a fiatalok pályaorientációját, a duális képzésbe való bekapcsolódást, valamint különböző támogatásokat. Az elmúlt 30 év sikerét a megrendelői vevőhűség, társadalmi oldalról pedig a számtalan kitüntetés - Családbarát Munkahely, Üzleti Etikai Díj, Nemzeti Minőség Díj – igazolja vissza.

A jubileumi ünnepségen Dr. György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára köszöntötte a jubiláló céget. „Ma tanúi lehetünk egy sikeres, erős és folyton növekvő, előrelépő magyar vállalkozásnak, amely büszke arra, hogy az elmúlt harminc évben Székesfehérváron munkavállalók százainak nyújtott és nyújt megélhetést… A cégnek már az elmúlt harminc éve is példaértékű, hiszen a hagyomány és hazaszeretet mindvégig legalább akkor szerepet játszott, mint az innováció és a technológiai fejlődés. 2010 óta a kormány támogat minden olyan vállalkozást, amely otthonának tekinti hazánkat, és amely itthonról kívánja meghódítani a világpiacot.” – fogalmazott az államtitkár.

Székesfehérvár Önkormányzata és polgármestere, dr. Cser-Palkovics András nevében Lehrner Zsolt alpolgármester köszöntötte a jubiláló céget. Mint mondta: „A MACHER Zrt. családbarát munkahelyként meghatározó szerepet tölt be Székesfehérvár gazdaságában, komolyan veszi a folyamat-orientált, közösségközpontú munkavégzést, a csapatmunkát és a társadalmi felelősségvállalást. A város gazdaságának működésében nemcsak adófizetőként vállal szerepet: a helyi KKV-k közül elsőként csatlakozott a duális műszaki felsőoktatási képzéshez, alapítótagja a KÉPES programnak. Az ezredforduló óta tudatosan foglalkoztat fogyatékossággal élő, megváltozott munkaképességű embereket, hozzásegítve őket ahhoz, hogy sikeresen helyezkedjenek el a nyílt munkaerőpiacon.”

A 30. évforduló egy új mérföldkő a szervezet életében. A Zrt. vezérigazgatói pozícióját a több éve projektmenedzserként, majd értékesítési menedzserként dolgozó egyik tulajdonostárs, az alapítók egyik gyermeke, Macher Gábor veszi át. Az alapítás óta dolgozó cégvezető pedig a jövőben az elnöki pozíciót tölti be.

Gazdaság

 1. Fejér termék 2022 – december 31-ig várja a pályázatokat a Fejér Megyei Önkormányzat

  A „Hagyomány - Érték - Minőség” jegyében ismét meghirdette a Fejér Termék pályázatot a Fejér Megyei Önkormányzat. A megyében előállított minőségi kézműves termékek és élelmiszerek készítői 2021. december 31-ig pályázhatnak az elismerő cím elnyerésére.

  2021.11.29.
 2. Koronavírusos betegek gyógyításához használt termékek gyártásához fejlesztett a Garzon Bútor

  A koronavírusos betegek gyógyításában használható egészségipari termékek, például intenzív ágyak és infúziós állványok előállítása érdekében európai uniós és hazai támogatással bővítette fémüzemi kapacitását Tamásiban a székesfehérvári székhelyű Garzon Bútor Zrt.

  2021.11.25.
 3. Újabb támogatásban részesült a Vasvári Pál Gimnázium

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Howmet-Köfém Kft. együttműködése eredményeként ebben az évben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében 20 000 dollár (több mint 5.800.000 forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai projektet.

  2021.11.24.
 4. A jövő elkezdődött! – magyar egészségipari fejlesztések mutatkoztak be a MOL Arénában

  Nagyszabású kiállításon mutatkoztak be Székesfehérváron azok a hazai vállalkozások, amelyek az Egészségipari Támogatási Programban elnyert kormányzati támogatásnak köszönhetően fejlesztették tevékenységüket. A MOL Aréna Sóstón rendezett workshop megnyitóján részt vett Varga Mihály pénzügyminiszter, aki elmondta, a kormány egy új iparág alapjait tette le azzal, hogy 2020-21-ben 67 milliárd forintot biztosított a hazai egészségipar fejlesztésére.

  2021.11.23.
 1. Őszi Feszt az Otti Manufaktúrában - idén is a Gorsium Zeneiskolát támogatták

  Barátok, partnerek, beszállítók voltak ott pénteken este az Otti Manufaktúra őszi fesztjén, melyet mindig hagyományosan novemberben tartanak. Ebben az évben is támogatták a tehetségeket, hiszen hagyomány már, hogy a Gorsium Zeneiskolának ajánlják fel a tombolából befolyt összeget.

  2021.11.20.
 2. Vállalati gerillák és a változás ereje - Dr. Porkoláb Imre tartott izgalmas előadást Fehérváron

  A változás ereje: hogyan fejlődjünk kiszámíthatatlan környezeti viszonyok között? címmel tartott előadást a Megyeházán Dr. Porkoláb Imre, a Mathias Corvinus Collegium Vezetőképző Akadémia igazgatója. A katonai és vállalati stratégia egyik legkiválóbb nemzetközi szakértője az egyéni és szervezeti tanulási folyamataink radikális újragondolását sürgeti annak érdekében, hogy ne maradjunk le a folyamatos technológiai változások és krízisek által generált helyzetekben.

  2021.11.17.
 3. Hárommillió forintos támogatást kapott az Óbudai Egyetem a Howmet Aerospace Alapítványtól

  Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara és a Howmet-Köfém Kft. között évek óta szoros az együttműködés a kutatásban és a duális képzésben is. Hétfőn sajtótájékoztató keretein belül adták át azt a hárommillió forintos támogatást, amelyet többek között a robottechnikai központ, a virtuális valóság és a pneumatikai labor fejlesztésére használtak fel.

  2021.11.15.
 4. Adócsökkentés - közel 3 milliárd forint marad a fehérvári KKV szektornál

  A gazdasági kabinet 750 milliárd forintnyi adócsökkentésről döntött, tovább csökkennek a munkát terhelő adók - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter a közösségi oldalán szombaton. Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András szintén Facebook oldalán ír arról, hogy a a gazdaságvédelmi intézkedések elérték a céljukat és 2022-ben a béreket és dolgozói juttatásokat kell növelni.

  2021.11.14.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár