Most jött el a mesterséges intelligencia ideje - konferenciát tartott az Alba Innovár

A Városháza Dísztermében tartották kedden az Alba Innovár „mesterséges intelligencia az oktatásban és az iparban” című konferenciáját. Több érdekes előadás hangzott el, a fő irányvonal a fiatalok technológiai tudatosságának fejlesztése volt.
2021.11.09. 18:20 |

Laufer Tamás, a Székesfehérvár Fejlődéséért Alapítvány elnökének nyitóbeszédével kezdődött a Városháza Dísztermében az Alba Innovár Digitális Élményközpont konferenciája. Beszédében megköszönte Székesfehérvár Önkormányzatának a lehetőséget, hogy a nagy érdeklődésre való tekintettel a konferencia eredeti helyszínétől eltérően a díszteremben fogadhatták az érdeklődőket. Ez többek között azért is volt fontos, mivel így a város YouTube felületén is közvetíteni tudták a találkozót. A konferencia anyagát később – vágott verzióban – osztályfőnöki órákon, szakkörökön is vetíteni fogják.

Köszöntőjében elmondta, az Alba Innovárnak már az elnevezése is szorosan összefügg a mesterséges intelligenciával: az Artificial Intelligence szavak kezdőbetűi – szándékosan – megegyeznek az Alba Innovárral, ezzel is mutatva a mesterséges intelligencia fontosságát az Alapítvány életében.

„Az Alba Innovárnak és Székesfehérvárnak is küldetése, hogy a konferencián túl, majd rendszeres szakkör legyen a mesterséges intelligenciáról, iskolai órákra juttassuk el a témát. Azt szeretnénk elérni, hogy mi legyünk okosabbak, ne az okostelefonunk. Tudjunk együtt élni a digitális világgal, és mi uraljuk azt, ne ő uraljon minket.” – zárta beszédét Laufer Tamás.

Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere külön köszöntötte a fiatalokat, akik szép számmal megjelentek a konferencián. Kiemelte, ahogy az élet több területén, úgy itt is fontos a megelőzés. Példának hozta fel, hogy amikor egy új technológia betör az életünkbe, félelmet kelthet. A jövőben ezt a félelmet kell átformálni pozitív energiává, hogy az olyan technológiáknak, mint akár mesterséges intelligencia, a jó oldalát használjuk ki. A holnap és a ma munkavállalóit fel kell készíteni a technológiai fejlődés okozta változásokra, amiben az Alba Innovár élen jár.

„A kérdés az, hogy fel tudunk-e készülni, hogy ezt a technológiát magunk alakítsuk, fejlesszük. Ez azonban oktatás és nevelés nélkül nem megy. Csupa nagybetűs embert is kell nevelnünk, hogy ezzel az ember élni és ne visszaélni tudjon. Az Alba Innovár erre jó lehetőség.” – mondta el dr. Cser-Palkovics András polgármester.

Majd hangsúlyozta: a székesfehérvári gazdaság és ipar ma a világ legkorszerűbb technológiájával dolgozik, melyeknek használatát el kell sajátítani, és folyamatosan lépést tartani a fejlődésükkel. Reményét fejezte ki, hogy a jövőben több okostantermet adhassanak át, melyekről jelenleg is rendkívül pozitív visszajelzések érkeznek.

Az első előadást Kovács Róbert, a Howmet-Köfém Kft. Keréktermék gyár területi vezetője tartotta Arcfelismerés? Chatbot? Mély tanulás? A neurális hálózatok aranykora címmel. Elmondta, hogy a mesterséges intelligencia nem egy újkeletű dolog, az alapjait már 60-70 évvel ezelőtt kitalálták, csak nem állt rendelkezésünkre ennyi adat. Ma már évről évre egyre több olyan adat áll rendelkezésre, ami akár a hétköznapi ember számára is hozzáférhető.

Gugolya László, az Alba Innovár humanoidrobot-programozója és Báldy Katalin szakoktató azt mutatták be, hogyan fogja az Alba Innovár beemelni az oktatásba a mesterséges intelligenciát. Részletesen ismertették az Alba Innovár robotjának, Peppernek a funkcióit, aki képes arc-, tárgy- és érzelemfelismerésre is, továbbá a táborokban és szakkörökön szerzett tapasztalataikat is megosztották.

Fajkusz Ferenc, az IBM-Kyndryl globális fejlesztési vezetője a mesterséges intelligencia élményalapú oktatása témában tartott előadást. Hangsúlyozta, a Kyndryl égisze alatt továbbra is szeretnék folytatni azt tevékenységét, amit az informatika népszerűsítéséért tettek. Majd zárásképp kerekasztal-beszélgetés zajlott a mesterséges intelligencia ipari alkalmazásáról, itt az előadókhoz csatlakozott Gábor Balázs, az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft. ügyvezetője is.

szöveg: Józsa Dávid

Közélet

 1. Idén is a határon túli magyar óvodáknak segítettek az Ökumenikus Adventi Jótékonysági Esttel

  A felvidéki párkányi Katolikus Szent Imre Egyházi Óvodát, valamint a délvidéki Bácskossuthfalvai Napsugár Református Óvodát támogatták azzal a jótékonysági esttel, amit pénteken este rendeztek a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban. Az eseményen fellépett többek között a Misztrál Együttes és Nyisztor Ilona csángó népdalénekes is.

  2021.12.03.
 2. Lakossági fórum lesz Alsóvárosban december 9-én csütörtökön

  Lakossági fórumot tart csütörtökön az Alsóvárosban élőknek Mészáros Attila. Az önkormányzati képviselő a városrészben nemrég létrejött közösségi térben várja a résztvevőket.

  2021.12.03.
 3. Pozitív lett a város polgármesterének koronavírus-tesztje - mostantól karanténban otthonról dolgozik

  Facebookon tájékoztatta a fehérváriakat a város polgármestere Cser-Palkovics András, hogy pozitív lett a PCR-tesztje, és amíg szükséges karanténban marad, és otthonról dolgozik. Mint írta, komoly tünetei nincsenek: "hőemelkedés, nátha és kis köhégés eddig az összes jele a fertőzésnek."

  2021.12.02.
 4. Jótékonysági rock este a Gyermekvédelmi Központ lakóiért szombaton az Ikon Clubban

  Idén is összefognak a helyi zenekarok a Gyermekvédelmi Központ fiatal lakóiért. December 4-én, szombaton az Ikon Clubban szerveznek jótékonysági estet koncertekkel és hajnalig tartó rock-metál partival. A belépő 1.000 forint, emellett jó szívvel fogadják a tárgyi adományokat is.

  2021.12.02.

Adventi programok 2021.

Eseménynaptár

2021. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár