Most a Falco volt a jobb, ötödik meccs dönt a bajnoki címről

A bajnoki döntő negyedik mérkőzésén megnyerhette volna az aranyat az Alba Fehérvér Szombathelyen, ha legyőzi a Falcót. Ez azonban most nem sikerült, mert az első perctől koncentráltabb, pontosabb volt az ellenfél. Hiányoztak a jó egyéni teljesítmények fehérvári oldalon, miközben a másik félnél korábbi epizódszereplők léptek elő és döntöttek. Ez volt a legsimább meccs a fináléban, de vasárnap méár nem fog számítani, mennyivel nyert a Falco, mert egyetlen meccsen, Fehérváron dől el a bajnoki cím sorsA.
2017.06.16. 19:54 |

Nyolcadszor találkozott a szezonban a két együttes, nyilvánvalóan nem a meglepetések erejében bízott egyik edző sem. Inkább bevált fegyverekben, így például Dzunics Braniszlav a centereiben. Keller Ákos meg is szerezte a meccs első kosarát, csakhogy ezután a Falco is a palánk alatt aktivizálta magát, és zsinórban hét pontot szerzett. Sőt, jött a hazaiak erőssége, a tripla is Barhamtől, és amikor Váradi kosarával 12-4 lett, időt kellett kérnie a fehérvári vezetőedzőnek. Hiába, alig négy perc elteltével tízzel ment a Falco, amelyet láthatóan nem nyomott, hogy nincs hibázási lehetősége. Az Alba ellenben nem koncentrált eléggé, visszaköszönt az előző meccsek rossz kezdése. Farr és Mohammed is tiszta dobóhelyzetet rontott, utóbbi még a gyűrűt sem találta el. Barham ellenben újabb triplát emelt be, majd betörésből már a tizedik pontját érte el. Közben a Fehérvárban Edwards volt ez első, aki két kosarat jegyzett – ehhez nyolc perc kellett. A játékvezetők nem szívesen fújtak hazai faultot, pedig nem volt puha a sárga mezesek védekezése. Farr kosaraival közelebb jött az Alba, de egy támadása maradt a Falcónak, amit Govens jól fejezett be, így kilenccel álltak jobban a hazaiak.

Főleg támadásban hiányzott a ritmus az első negyedben a fehérváriak játékából, inkább az egyéni próbálkozások mentek. Markovics is ilyenből talált be a második játékrész elején, de utána kétszer is nagyon lenyomták a betörő kisembereket a hazai védők. Cserébe Edwards is lesapkázta Kovácsot, annyi volt a blokk az első két percben, mint a kosár… Bántóan hiányzott a jó irányítójáték az Albából, és bár a Falco sem remekelt ebben, Medford nagyon rossz dobások után egy triplával kompenzált. Az első fehérvári hárompontost meglepetésre Keller Iván dobta, de továbbra is kevés volt az elképzelés a támadásokban. Lóránt Péter a 17. percben szerezte első pontjait, amivel hétre csökkent a hátrány, ám Váradi megtörte a hazai kosárcsendet egy triplával. Keller egykezes zsákolása igen látványos volt, ám után lerohanást rontott az Alba, amelynek olykor a legalapvetőbb dolgok sem mentek. Igaz, idegeskedésben a Falco sem maradt el a mieink mögött, ez most megint nem volt egy színvonalas időszak. Az egész első félidő hű lenyomata volt az utolsó kosár: egy támadást kétszer is elrontottak a hazaiak, de képtelen volt lepattanót szedni az Alba, végül Váradi visszapöcizte a labdát, vagyis figyelmetlenségének árát fizette az Alba. Harminc fehérvári pont született az első félidőben, ez nagyon kevés, és nem fogható kizárólag a nagy tétre.

Govens kihagyta, Lóránt bedobta a tiszta triplát a harmadik negyed elején, és Shepard ziccerével megfelezte hátrányát az Alba, egy perc alatt. Sajnos Taylornak továbbra sem ment, az irányító sportszerűtlen hibát követett el saját rossz triplakísérlete után, visszaállíthatta megnyugtató előnyét a Falco. Jól védekezve akadályozták meg a hazaiak a Fehérvárt helyzetek kialakításában, közben Tóth Norbert szép tempókkal jelentkezett. Így aztán a negyed felénél ismét tízzel állt jobban a hazai csapat. Sheparddal nem tudtak csak mit kezdeni a sárga-feketék, de ahányszor közelebb került kicsit az Alba, egy-egy villanás megnyugtatta Szrecsko Szekulovics csapatát. Tóth még egy triplát is bedobott, és 7-0-ás roham után végképp úgy tűnt, nem lesz idegeskedni valója a Falcónak. A visszarendeződésre is figyeltek a hazaiak, megkönnyítette dolgukat, hogy továbbra sem volt igazi irányítójáték a kékmezesek oldalán. Brandon Taylor betlit tett le az asztalra, még büntetőből sem tudott betalálni a második, szintén szombathelyi meccs fehérvári hőse. A  másik oldalon sem villogott az első számú sztár, Govens, de jobban ugrottak be a statiszták, például Medford, akinek büntetőivel tizenkét ponttal állt jobban a Falco három negyed után.

A kérdés az volt, mennyi ideig próbálkozik a meccsen látottak alapján nehezen elképzelhető fordítással az Alba, vagy mikor lesz olyan a különbség, hogy mindkét edző pihentetni kezdi kulcsembereit. Miután Barham újabb hármast hintett, nem úgy tűnt, sokáig kell várni erre. A Falco zónázott, ami biztos módszernek tűnt a kintről teljesen veszélytelen Alba ellen. Farr mégis betalált a triplavonal mögül, csak hát képtelen volt hosszabb ideig megfelelően koncentrálni a Dzunics-csapat. Barham és Tóth váratlan főszerepe azt mutatta, a Falcónak van ezúttal több a tarsolyában, miközben fehérvári részről nem jöttek extrák. Nagyon akartak a hazaiak, visszaszedték a rossz dobások lepattanóit, mentálisan is erősebbek voltak. Lórántra sportszerűtlent fújtak, Váradi pedig húsz pont közelében járt. Az amúgy semmit nem mutató Zsigeranovics lenyomta a tanácstalanul betörő Taylort, úgy tűnt, öt perccel a vége előtt jött el az idő, amikor már érdemes a vasárnapra fókuszálni. A halovány Govens is szerezhetett párp pontot, de az ő remeklése nem is hiányzott a Falcónak, nem úgy, mint az Albának több kulcsembertől a várt jó játék. Egyértelműen ezen a meccsen játszott leggyengébben a Fehérvár, semmiképpen nem elég jól ahhoz, hogy a fontos pillanatokban kosarakat szerző ellenfelet legyőzze. Így vasárnapra maradta  döntés: a Gáz utcában dől el, ki nyerni a 2016/17-es bajnokságot.

Falco-Vulcano Enrgia KC - Alba Fehérvár 82-69 (23-14, 17-16, 19-17, 23-22)

Alb: Taylor 2, Mohammed 6, Shepard 14/3, Lóránt 9/3, Keller Á. 8. Csere: Edwards 10, Farr 13, Markovics 4, Keller I. 3/3.

Sport

 1. A mostra kell koncentrálni! - Alexandra do Nascimento hálás azért, amit elért

  Világbajnok, 2012-ben a világ legjobbjának is megválasztották. Tizenöt éve játszik Európában, ebből tizenegyet a legendás Hypóban. Második szezonját tölti Magyarországon, néhány hónapja tért vissza a pályára súlyos sérülése után az Alba Fehérvár KC szélsője, Alexandra do Nascimento. Ale – ahogy a legtöbben ismerik – hálás azért, amit elért, pedig a maximalizmusának is köszönheti.

  2018.02.22.
 2. Kétszer is egyenlített, de csak egy pontot szerzett a Znojmo ellen a Volán

  Verhető ellenféllel játszott a Fehérvár AV 19 az Ifjabb Ocskay Gábor Jégcsarnokban, de az alacsony színvonalú találkozón végül a csehek örülhettek - igaz csak két pontnak. Persze ez a Volánnak is jól jött volna, mivel így a Bolzano beelőzte őket és a fehérváriak lecsúsztak a negyedik helyre. A meccsen szétlövés döntött, amelyben Sárpátki és Hári sem tudta értékesíteni a büntetőjét. Fehérvár AV 19 - Znojmo 2-3 (1-1, 0-0, 1-1, 0-0) szétlövés után Gólszerző: Erdély, LoVecchio, ill. Yellow Horn, Biro, Mrazek.

  2018.02.21.
 3. Négy fiatal jégkorongozó hosszabbította meg fehérvári szerződését

  Szabó Krisztián és Szita Donát az EBEL-csapatban is szerepel, két kapus: Gyenes Dávid és Kornakker Dániel az Erste Ligában bontogatja szárnyait. Mind a négyen két évre kötelezték el magukat a Fehérvár AV19-hez, illetve a Titánokhoz.

  2018.02.21.
 4. Élete első főtáblás meccsét játszotta WTA-tornán Udvardy Panna

  A Kiskút Tenisz Klub tizenkilenc éves teniszezőnője a a múlt héten begyűjtött fedett pályás magyar bajnoki cím mellé szabadkártyát kapott a Budapest Ladies Openre. A Spanyolországban készülő Udvardy Panna a világranglista 53. helyezettjével, a horvát Donna Vekiccsel játszott a BOK csarnokban és két szettben kikapott, de a végeredmény szinte másodlagos a lényeg, hogy újabb mérföldkőhöz érkezett az egyik legtehetségesebb fiatal magyar teniszezőnő karrierje.

  2018.02.21.

Sport

Sportolási lehetőségek, sportágak