Mórocz Istvánné, könyvkötő mester kapta a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet

Bory Jenő születésének 140. évfordulója alkalmából virágot helyeztek el a mester szobránál és - mint 2006 óta minden esztendőben - átadták a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, amit idén Mórocz Istvánné Márta, kézműves könyvkötő mester kapott. A megemlékezésen közreműködtek a Bory Jenő Általános Iskola diákjai.
2019.11.09. 12:49 |

„Nagy hálával és tisztelettel gondolunk Bory Jenőre, a család részéről különösen, hiszen megkaptuk a Bory-várat örökségnek. Az ő utolsó gondolata az volt, hogy a vár összetartja a családot, a család pedig működtesse a Bory-várat.” - hangsúlyozta Dr. Ágoston Béláné. (Dr. Ágoston Béla, főorvos úr Bory Jenő unokája volt. - a szerk.), aki hozátette:

„Ez nekünk megtiszteltetés és feladat; igyekszünk a nagyközönség számára is láthatóvá tenni Bory Jenő életművét.”

„Még gyerek voltam, amikor kiköltöztünk Öreghegyre. Nagyon szerettünk a várban kirándulni,

szent borzongással néztük a kardot a fejünk fölött.

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy tehetek valamit azért, hogy minél méltóbb körülményeket teremtsünk a Bory-vár környékén is, hiszen magát a várat a család odaadással, szívvel-lélekkel gondozza, az, hogy milyen a környéke az viszont rajtunk múlik.

A teret rendbe hoztuk, járdát építettünk, gondoskodtunk a díszkivilágításról.

A következő feladatunk a közlekedési problémák megoldása, hiszen rengetegen látogatnak a Bory-várba, nemcsak Fehérvárról, hanem szerte az országból és külföldről is.” - emelte ki Östör Annamária, önkormányzati képviselő.

A megemlékezésen adták át a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, amit idén Mórocz Istvánné Márta, kézműves könyvkötő mester kapott.

Mórocz Istvánné Márta kézműves könyvkötő férjével harmincöt esztendeje családi vállalkozásban dolgozik.

Többek között egyedi papír, vászon, selyem, bőr és bársony könyvborítókat készítenek. Munkáik megtalálhatók Angliában, Japánban, Amerikában, Franciaországban, Vatikánban, Magyarország Parlamentjében, közintézményekben és magángyűjteményekben.

Munkássága elismeréséül Székesfehérvárért Emlékérmet, Széchenyi-díjat, Táncsics-érmet és Pro Typographia aranyfokozatot is kapott.

Tizennégy esztendeje készít önzetlenül díszes okleveleket a Bory-vár számára. A Bory család köszönete jeléül részesítette a 2019-es Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérem kitüntetésben.

Az eseményen részt vett Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselő is.

Közélet

 1. Különleges eseményre hív a Vörösmarty Színház: megújul az Újszövetség Maraton

  December 1-jén, advent első vasárnapján 14 órakor veszi kezdetét az Újszövetség Maraton, a Vörösmarty Színházban, ám idén megújult formában. Az önkéntes felolvasók ezúttal nem a teljes Újszövetséget, hanem a négy evangélista könyveiből összeállított - Jézus születését, tanításait, halálát és feltámadását bemutató - történetet olvasnak fel, zenei betétekkel kiegészítve.

  2019.11.15.
 2. Jövő héten kezdődik a légvezetékek alatti gallyazás Fehérváron

  Régen gallyazták már a fákat a légvezetékek alatt Székesfehérváron, ám mostanra a szolgáltató is jelezte a Városgondnokságnak, hogy nagyon megszaporodhatnak a közeljövőben az üzemzavarok, így mindenki biztonságának érdekében elkerülhetetlen a gallyazás.

  2019.11.15.
 3. A koraszülöttekre hívta fel a figyelmet a Szent György Kórház

  Idén is programokkal kedveskedett a Szent György Kórház a koraszülöttek világnapja alkalmából a Koraszülött Intenzív részlegen ápolt gyermekeknek és szüleiknek. Évente átlagban mintegy 2700 baba születik a Szent György Kórházban, 8-10%-uk a 32. hét előtt jön a világra.

  2019.11.15.
 4. Koncelebrált püspöki szentmise a Magyar Szent Család tiszteletére szombaton

  November 16-án, délelőtt 10 órai kezdettel közös imaóra, majd koncelebrált püspöki szentmise lesz a Magyar Szent Család tiszteletére rendezett egyházmegyei ünnepségen a Szent Imre templomban, amelyre szeretettel várják a családokat. Spányi Antal megyés püspök az egyházközségekből érkező családok jelenlétében - Szent István, Boldog Gizella és Szent Imre ereklyéi előtt – a Magyar Szent Család oltalmába ajánlja a családokat.

  2019.11.15.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek