Mórocz Istvánné, könyvkötő mester kapta a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet

Bory Jenő születésének 140. évfordulója alkalmából virágot helyeztek el a mester szobránál és - mint 2006 óta minden esztendőben - átadták a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, amit idén Mórocz Istvánné Márta, kézműves könyvkötő mester kapott. A megemlékezésen közreműködtek a Bory Jenő Általános Iskola diákjai.
2019.11.09. 12:49 |

„Nagy hálával és tisztelettel gondolunk Bory Jenőre, a család részéről különösen, hiszen megkaptuk a Bory-várat örökségnek. Az ő utolsó gondolata az volt, hogy a vár összetartja a családot, a család pedig működtesse a Bory-várat.” - hangsúlyozta Dr. Ágoston Béláné. (Dr. Ágoston Béla, főorvos úr Bory Jenő unokája volt. - a szerk.), aki hozátette:

„Ez nekünk megtiszteltetés és feladat; igyekszünk a nagyközönség számára is láthatóvá tenni Bory Jenő életművét.”

„Még gyerek voltam, amikor kiköltöztünk Öreghegyre. Nagyon szerettünk a várban kirándulni,

szent borzongással néztük a kardot a fejünk fölött.

Nagyon örültem a lehetőségnek, hogy tehetek valamit azért, hogy minél méltóbb körülményeket teremtsünk a Bory-vár környékén is, hiszen magát a várat a család odaadással, szívvel-lélekkel gondozza, az, hogy milyen a környéke az viszont rajtunk múlik.

A teret rendbe hoztuk, járdát építettünk, gondoskodtunk a díszkivilágításról.

A következő feladatunk a közlekedési problémák megoldása, hiszen rengetegen látogatnak a Bory-várba, nemcsak Fehérvárról, hanem szerte az országból és külföldről is.” - emelte ki Östör Annamária, önkormányzati képviselő.

A megemlékezésen adták át a Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérmet, amit idén Mórocz Istvánné Márta, kézműves könyvkötő mester kapott.

Mórocz Istvánné Márta kézműves könyvkötő férjével harmincöt esztendeje családi vállalkozásban dolgozik.

Többek között egyedi papír, vászon, selyem, bőr és bársony könyvborítókat készítenek. Munkáik megtalálhatók Angliában, Japánban, Amerikában, Franciaországban, Vatikánban, Magyarország Parlamentjében, közintézményekben és magángyűjteményekben.

Munkássága elismeréséül Székesfehérvárért Emlékérmet, Széchenyi-díjat, Táncsics-érmet és Pro Typographia aranyfokozatot is kapott.

Tizennégy esztendeje készít önzetlenül díszes okleveleket a Bory-vár számára. A Bory család köszönete jeléül részesítette a 2019-es Bory Jenő és Bory Jenőné Emlékérem kitüntetésben.

Az eseményen részt vett Horváth Miklós Csaba, önkormányzati képviselő is.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V