Moldvai csángó dalok, táncok, mesék a velencei hagyományőrző táborban

„Eltelt egy esztendő, s mi nagyon vártuk, hogy jöjjünk.” – mondták a Pusztináról érkezett gyerekek és felnőttek, akik egy hetet töltenek el fehérvári diákokkal közösen a Székesfehérvári Önkormányzat Velencei táborában. A kézműves foglalkozások, kirándulások mellett zenélnek, táncolnak és énekeket tanulnak, szerdán este pedig koncertet adnak a Hiemer-ház báltermében. 
2019.07.16. 18:55 |

A Székesfehérvári Önkormányzat Gyermek és Ifjúsági Táborában közel száz gyermek nyaral ezen a héten Velencén. Székesfehérvár meghívására már nyolcadik alkalommal a moldvai Pusztinából érkezett a táborba tanítványaival együtt Nyisztor Ilona Magyar Örökség és Európai Polgári Díjjal kitüntetett csángómagyar népdalénekes.

A tizenegy gyermekkel az ottani magyar oktatási programban és hagyományőrzésben tevékenykedő felnőttek is jöttek. Mint fogalmaztak, nagy öröm, valamint megtiszteltetés számukra, hogy itt lehetnek, és megmutathatják, megtaníthatják dalaikat, táncaikat a magyarországi gyerekeknek.

A tábor legfőbb célja, hogy a helyi gyerekek ismerkedjenek határon túli kortársaikkal, népi kultúrájukkal. A találkozásoknak köszönhetően erősödnek a már meglévő, gyümölcsöző kapcsoltok, és vélhetően újak is születnek majd, tudtuk meg Leiner Csillától. A hagyományőrző tábor vezetője azt is elmondta, a fergeteges táncházak mellett izgalmas métázás, csülközés és sok más népi játék, alkotó foglalkozás is szerepel a hét programjában.

A velencei tábor harmadik turnusának résztvevői izgalmas csapatjátékokon, vetélkedőkön keresztül ismerkedhetnek a magyar kultúrával. A hagyományos kézműves technikákba is belekóstolhatnak a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjainak vezetésével.

A csángómagyar vendégek július 17-én, szerdán délelőtt a Bregyó-közi Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborba is ellátogatnak, majd 17 órától csángó misén vesznek részt a Ciszterci templomban. 18 órakor zenékkel, táncokkal, mesékkel fűszerezett, varázslatos estet adnak a Hiemer-ház báltermében, ahova nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Fehérvári színes

 1. A Székesfehérvári Királyi Napok programjai augusztus 19-én, hétfőn

  Hétfőn harmadik napjához érkezik a Koronázási Ünnepi Játékok augusztus 19-én, hétfőn. Az egész napos programkavalkád mellett részesei lehetünk a 28. Öreghegyi Mulatságnak és a Koronázási szertartásjátéknak, de láthatjuk még az interaktív épületfestést és a mozgó történelmi képregényt is.

  2019.08.19.
 2. Lovagi torna és középkori csatajelenetek a Zichy ligetben

  A hagyományőrzők idén is beköltöznek a Zichy ligetbe, a Királyi Napokon résztvevő csapatok már hónapok óta készültek a különféle csatajelenetek bemutatására.

  2019.08.19.
 3. Öreghegyi Mulatság a Bory téren Vikidál Gyulával és utcabállal

  Idén már 28. alkalommal rendezik meg Szent István ünnepének előestéjén, augusztus 19-én az Öreghegyi Mulatságot a Bory téren. Az Öreghegyi Borháztól a Bory térig színes vásári forgatag, a színpadon szórakoztató műsorok várják a fehérváriakat, a gyerekek pedig interaktív játszóházat is találnak a téren. 

  2019.08.18.
 4. Sokezren hallgattuk Rúzsa Magdit Székesfehérvár Belvárosában

  Szombaton este Rúzsa Magdi lépett a Királyi Napok közönsége elé, különleges hangját és dalait ismét tömegek hallgatták. A Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő hazánk egyik legsikeresebb előadója, aki többször járt már Székesfehérváron, koncertezett a Királyi Napokon és a FEZEN-en.

  2019.08.18.
 1. Középkori forgatag várja a családokat a történelmi Belváros utcáin

  Az Árpád-házi királyok korának hangulatát, játékait, szokásait elevenítik meg a Koronázási Ünnepi Játékok családi programjai a háromnapos hétvégén. Királylányok, lovagok jönnek-mennek, kalodába kerülhet, aki nem vigyáz, mutatványosok és boszorkányok csalogatnak, jósok jövendölnek. Ez a három nap izgalmas időutazás, élmény lesz minden korosztály számára.

  2019.08.17.
 2. Koronázási Ünnepi Játékok és Rúzsa Magdi Székesfehérvár belvárosában

  A Koronázási Ünnepi Játékok hétvégéjén a családi programok királyi programokat nyújtanak: a hagyományos elemek mellett óriás sakkal, légtornász mesével és lovagi tornával. Szombaton este mutatják be a IV. Béla királyt és uralkodását megjelenítő grandiózus szertartásjátékot, a Zichy-színpadon az Artisjus-díjas Rúzsa Magdi lép fel. 

  2019.08.17.
 3. Rúzsa Magdi ad koncertet szombaton este a Zichy színpadon

  Augusztus 17-én, szombaton 19:30 órakor Rúzsa Magdi, Máté Péter-, Artisjus- és kétszeres Fonogram-díjas énekesnő, hazánk egyik legsikeresebb előadója ad koncertet a Zichy színpadon. A programon a részvétel díjtalan.

  2019.08.17.
 4. Visszatért az operett a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára

  Több év szünet után újra visszatért az operett műfaja a Székesfehérvári Királyi Napok színpadára. Az Operett- és Musicalslágerek című esten a nézőket az angyali hangú Füredi Nikolett és Simon Boglárka, valamint a bonvivánok és hősszerelmesek szerepében rendszeresen feltűnő Kocsis Dénes és Serbán Attila szórakoztatták.

  2019.08.16.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek