Moldvai csángó dalok, táncok, mesék a velencei hagyományőrző táborban

„Eltelt egy esztendő, s mi nagyon vártuk, hogy jöjjünk.” – mondták a Pusztináról érkezett gyerekek és felnőttek, akik egy hetet töltenek el fehérvári diákokkal közösen a Székesfehérvári Önkormányzat Velencei táborában. A kézműves foglalkozások, kirándulások mellett zenélnek, táncolnak és énekeket tanulnak, szerdán este pedig koncertet adnak a Hiemer-ház báltermében. 
2019.07.16. 18:55 |

A Székesfehérvári Önkormányzat Gyermek és Ifjúsági Táborában közel száz gyermek nyaral ezen a héten Velencén. Székesfehérvár meghívására már nyolcadik alkalommal a moldvai Pusztinából érkezett a táborba tanítványaival együtt Nyisztor Ilona Magyar Örökség és Európai Polgári Díjjal kitüntetett csángómagyar népdalénekes.

A tizenegy gyermekkel az ottani magyar oktatási programban és hagyományőrzésben tevékenykedő felnőttek is jöttek. Mint fogalmaztak, nagy öröm, valamint megtiszteltetés számukra, hogy itt lehetnek, és megmutathatják, megtaníthatják dalaikat, táncaikat a magyarországi gyerekeknek.

A tábor legfőbb célja, hogy a helyi gyerekek ismerkedjenek határon túli kortársaikkal, népi kultúrájukkal. A találkozásoknak köszönhetően erősödnek a már meglévő, gyümölcsöző kapcsoltok, és vélhetően újak is születnek majd, tudtuk meg Leiner Csillától. A hagyományőrző tábor vezetője azt is elmondta, a fergeteges táncházak mellett izgalmas métázás, csülközés és sok más népi játék, alkotó foglalkozás is szerepel a hét programjában.

A velencei tábor harmadik turnusának résztvevői izgalmas csapatjátékokon, vetélkedőkön keresztül ismerkedhetnek a magyar kultúrával. A hagyományos kézműves technikákba is belekóstolhatnak a Magyarországi Alkotóművészek Közép- és Nyugat-dunántúli Regionális Társaságának és a Fehérvári Kézművesek Egyesületének tagjainak vezetésével.

A csángómagyar vendégek július 17-én, szerdán délelőtt a Bregyó-közi Sportcentrumban zajló Napraforgó Városi Napközis Táborba is ellátogatnak, majd 17 órától csángó misén vesznek részt a Ciszterci templomban. 18 órakor zenékkel, táncokkal, mesékkel fűszerezett, varázslatos estet adnak a Hiemer-ház báltermében, ahova nagy szeretettel várnak minden érdeklődőt.

Fehérvári színes

 1. Adventi programok - gyertyagyújtás, városházi séta, koncertek Székesfehérváron

  Advent harmadik hétvégéjén is sok program közül választhatnak a fehérváriak. Szombaton ünnepi pillanatokkal zárul a Vízivárosi Advent, a városházi séta résztvevői pedig a polgármesteri iroda ablakából tekinthetik meg a díszbe öltöztetett főteret. Vasárnap a Városház téri Adventi színpadon felgyúl a harmadik adventi gyertya, majd Wolf Kati lép színpadra.

  2019.12.12.
 2. Adventi csángó táncház lesz szombaton a Kákics együttessel

  December 14-én, szombaton 17 órától a Felsővárosi Közösségi Házban tartja ünnepváró csángó táncházát a Kákics együttes. A szokásos táncok és játékok mellett betlehemezés is lesz neves vendégművészekkel.

  2019.12.12.
 3. Pénteken délután lesz az Állatok Karácsonya a HEROSZ-nál

  Az Állatok Karácsonya a HEROSZ Fehérvári Állatotthonának hagyományos ünnepi rendezvénye. Az idei program december 13-án, pénteken 14 órakor kezdődik, ahova szeretettel várják az állatbarátokat, az önkénteseket és a támogatókat egyaránt. 

  2019.12.12.
 4. Kreatív szombat az Aranybulla Könyvtárban - fenyődíszek és 3D-s mikulásvirág papírból

  December 14-én, szombaton 10-12 óráig kreatív szombat lesz az Aranybulla Könyvtárban (Köfém ltp. 1.), ahol fenyődíszeket és mikulásvirágot lehet készíteni papírból. Klubvezető: Hekkerné Gócza Erika. A szervezők kérik, hogy aki teheti vigyen magával ollót. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2019.12.12.

Balett

Eseménynaptár

2019. December
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek