Modern, mai házaspár – Sághy Tamás és Varga Gabriella a szertartásjátékról

II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező az idei szertartásjátékban. A címszereplő, II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, a gyilkosság áldozatává lett merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja, aki szerint egy modern, mai házaspár előképe lelhető fel II. András és Gertrúd karakterében.
2018.07.09. 09:01 |

II. András gyöngekezű uralkodó aligha lehetett, ha harminc éven át irányíthatta az országot. Ízig-vérig modern uralkodó volt, az újdonságok csigázták képzeletét.

„Ez már a harmadik év, hogy én is szerepelhetek a szertartásjátékokon. Számomra is felemelő érzés a helyszín szakralitása és izgalmas az is, hogy minden évben kevéssé ismert részleteket tudunk meg az uralkodók életéből.” - mondta el szerepéről Sághy Tamás, a Vörösmarty Színház színésze, aki tavaly Bánfi Lukács érseket alakította a koronázási szertartásjátékban. „Most is nagy izgalommal várom, hogy milyen lesz a szövegkönyv és ez az egész történet. Emlékeimben, tanulmányaimból megvoltak a fő pontok II. Andrásról, eszembe jutott az Aranybulla, a keresztes hadjáratok és Katona József drámája, a Bánk bán története is. Gazdag életutat kell eljátszanom, bízom a szerzőkben és a kollégákban is. Segíthet az is, hogy már többször szerepeltem együtt Varga Gabriellával, aki a feleségemet, Gertrúdot alakítja a darabban.” - tette hozzá Sághy Tamás.

A szertartásjáték egyik kulcsmotívuma lesz II. András felesége, meráni Gertrúd meggyilkolása, a bűncselekmény, amely egész Európát sokkolta.

„Már nagyon vártam, hogy egyszer én is részt vegyek a szertartásjátékban, felemelő a Nemzeti Emlékhely, mint helyszín és az is, hogy ennyi ember előtt szerepelhetünk. Maga a szerep sem mindennapi, hiszen nem egy átlagos nőről van szó.” - fogalmazott Varga Gabriella színésznő, aki hozzátette, hogy az utóbbi napokban sokat olvasott, kutatott a szerep kapcsán. „A Bánk bánban egyértelműen negatív karakter Gertrúd. Számomra az volt az érdekes, hogy miért jutott el odáig, hogy meg akarták gyilkolni a magyar főurak. A királynő rendkívül ambiciózus volt, bele akart szólni II. András döntéseibe, és a király ezt nem is ellenezte. Számomra egy modern, mai házaspár előképe II. András és Gertrúd, akik együtt irányították az országot.” - mondta el a szerep kapcsán a színésznő.

Kultúra

 1. Filmbemutató és kiállítás a Városházán - Szent László emlékeket kutattak Erdélyben

  Pénteken mutatták be Vakler Lajos Szent László nyomában Erdélyben című dokumentumfilmjét a Városházán, ahol kiállítás is nyílt Simon Erika fotóiból. A bemutatót követően Smohay András művészettörténész beszélgetett az alkotóval. A filmet a Fehérvár Televízióban is bemutatják január 19-én szombaton, 19.50-kor.

  2019.01.18.
 2. Acsa Szücs-alkotások és Tolcsvay-koncert - Magyar Kultúra Napja az Öreghegyi Közösségi Házban

  A Magyar Kultúra Napja „előestéjén” a hagyományokhoz hűen ismét az Öreghegyi Közösségi Házba várják az érdeklődőket. Január 21-én, hétfőn 18 órakor Acsa Szücs Imre alkotásaiból nyílik kiállítás, majd 19 órától Tolcsvay László és barátai koncerteznek a Fanta-villában.

  2019.01.18.
 3. „Szent István bakák” a doni pokolban - a Siklósi Gyula Pincegaléria új kiállítása

  A II. Magyar Hadsereg Don-kanyarnál vívott harcaira emlékező és a hősök, áldozatok előtt tisztelgő új kiállítást mutatnak be a Vasvári Pál Általános Iskola Siklósi Gyula Pincegalériájában. A tárlat megnyitójára január 21-én, hétfőn reggel 8 órakor kerül sor az intézmény aulájában.

  2019.01.18.
 4. Klasszikusok új köntösben - újabb tematikus szerda a Barátság moziban

  A Barátság mozi második februári tematikus szerdájára, február 13-ra olyan filmeket választottak, amelyek története már nem ismeretlen a nézők számára. 18 órakor John Lennon és Yoko Ono: Imagine című zenés filmjét vetítik digitálisan felújított képpel és 5.1-ben újrakevert hanggal, 20 órakor pedig a Csillag születik című amerikai zenés filmet adják.

  2019.01.18.

Eseménynaptár

2019. Január
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka