Modern, mai házaspár – Sághy Tamás és Varga Gabriella a szertartásjátékról

II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező az idei szertartásjátékban. A címszereplő, II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, a gyilkosság áldozatává lett merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja, aki szerint egy modern, mai házaspár előképe lelhető fel II. András és Gertrúd karakterében.
2018.07.09. 09:01 |

II. András gyöngekezű uralkodó aligha lehetett, ha harminc éven át irányíthatta az országot. Ízig-vérig modern uralkodó volt, az újdonságok csigázták képzeletét.

„Ez már a harmadik év, hogy én is szerepelhetek a szertartásjátékokon. Számomra is felemelő érzés a helyszín szakralitása és izgalmas az is, hogy minden évben kevéssé ismert részleteket tudunk meg az uralkodók életéből.” - mondta el szerepéről Sághy Tamás, a Vörösmarty Színház színésze, aki tavaly Bánfi Lukács érseket alakította a koronázási szertartásjátékban. „Most is nagy izgalommal várom, hogy milyen lesz a szövegkönyv és ez az egész történet. Emlékeimben, tanulmányaimból megvoltak a fő pontok II. Andrásról, eszembe jutott az Aranybulla, a keresztes hadjáratok és Katona József drámája, a Bánk bán története is. Gazdag életutat kell eljátszanom, bízom a szerzőkben és a kollégákban is. Segíthet az is, hogy már többször szerepeltem együtt Varga Gabriellával, aki a feleségemet, Gertrúdot alakítja a darabban.” - tette hozzá Sághy Tamás.

A szertartásjáték egyik kulcsmotívuma lesz II. András felesége, meráni Gertrúd meggyilkolása, a bűncselekmény, amely egész Európát sokkolta.

„Már nagyon vártam, hogy egyszer én is részt vegyek a szertartásjátékban, felemelő a Nemzeti Emlékhely, mint helyszín és az is, hogy ennyi ember előtt szerepelhetünk. Maga a szerep sem mindennapi, hiszen nem egy átlagos nőről van szó.” - fogalmazott Varga Gabriella színésznő, aki hozzátette, hogy az utóbbi napokban sokat olvasott, kutatott a szerep kapcsán. „A Bánk bánban egyértelműen negatív karakter Gertrúd. Számomra az volt az érdekes, hogy miért jutott el odáig, hogy meg akarták gyilkolni a magyar főurak. A királynő rendkívül ambiciózus volt, bele akart szólni II. András döntéseibe, és a király ezt nem is ellenezte. Számomra egy modern, mai házaspár előképe II. András és Gertrúd, akik együtt irányították az országot.” - mondta el a szerep kapcsán a színésznő.

Kultúra

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka