Modern, mai házaspár – Sághy Tamás és Varga Gabriella a szertartásjátékról

II. András koronázási szertartását és életét viszi színre Szikora János rendező az idei szertartásjátékban. A címszereplő, II. András szerepét Sághy Tamás, feleségét, a gyilkosság áldozatává lett merániai Gertrúdot Varga Gabriella alakítja, aki szerint egy modern, mai házaspár előképe lelhető fel II. András és Gertrúd karakterében.
2018.07.09. 09:01 |

II. András gyöngekezű uralkodó aligha lehetett, ha harminc éven át irányíthatta az országot. Ízig-vérig modern uralkodó volt, az újdonságok csigázták képzeletét.

„Ez már a harmadik év, hogy én is szerepelhetek a szertartásjátékokon. Számomra is felemelő érzés a helyszín szakralitása és izgalmas az is, hogy minden évben kevéssé ismert részleteket tudunk meg az uralkodók életéből.” - mondta el szerepéről Sághy Tamás, a Vörösmarty Színház színésze, aki tavaly Bánfi Lukács érseket alakította a koronázási szertartásjátékban. „Most is nagy izgalommal várom, hogy milyen lesz a szövegkönyv és ez az egész történet. Emlékeimben, tanulmányaimból megvoltak a fő pontok II. Andrásról, eszembe jutott az Aranybulla, a keresztes hadjáratok és Katona József drámája, a Bánk bán története is. Gazdag életutat kell eljátszanom, bízom a szerzőkben és a kollégákban is. Segíthet az is, hogy már többször szerepeltem együtt Varga Gabriellával, aki a feleségemet, Gertrúdot alakítja a darabban.” - tette hozzá Sághy Tamás.

A szertartásjáték egyik kulcsmotívuma lesz II. András felesége, meráni Gertrúd meggyilkolása, a bűncselekmény, amely egész Európát sokkolta.

„Már nagyon vártam, hogy egyszer én is részt vegyek a szertartásjátékban, felemelő a Nemzeti Emlékhely, mint helyszín és az is, hogy ennyi ember előtt szerepelhetünk. Maga a szerep sem mindennapi, hiszen nem egy átlagos nőről van szó.” - fogalmazott Varga Gabriella színésznő, aki hozzátette, hogy az utóbbi napokban sokat olvasott, kutatott a szerep kapcsán. „A Bánk bánban egyértelműen negatív karakter Gertrúd. Számomra az volt az érdekes, hogy miért jutott el odáig, hogy meg akarták gyilkolni a magyar főurak. A királynő rendkívül ambiciózus volt, bele akart szólni II. András döntéseibe, és a király ezt nem is ellenezte. Számomra egy modern, mai házaspár előképe II. András és Gertrúd, akik együtt irányították az országot.” - mondta el a szerep kapcsán a színésznő.

Kultúra

 1. Szombaton lesz a VIII. Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivál

  A Szent István Hitoktatási és Művelődési Ház és a Vox Mirabilis Kamarakórus már nyolcadik alkalommal rendezi meg a Székesfehérvári Kamarakórus Fesztivált. A szeptember 29-i eseményen öt kórus lép fel, a két fehérvári kórus mellett Szolnokról, Budapestről, és lengyelországi testvérvárosunkból, Opoléból is érkezik együttesek a találkozóra. 14:30 órakor kórusműhely lesz, 17 órakor kezdődik a fesztivál hangversenye.

  2018.09.25.
 2. IWalk helytörténeti séta a fehérvári zsidóság nyomában

  Szerdán délután IWalk helytörténeti séta indul A székesfehérvári zsidóság nyomában címmel. A résztvevő középiskolások az állomásokon a túlélők visszaemlékezéseiből videóinterjúkat nézhetnek meg okoseszközre letöltött USC Shoah iWalk applikáció segítségével.

  2018.09.25.
 3. Pénteken kezdődik a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivál a Károlyi kastélyban

  A Károlyi József Alapítvány szeptember 28. és 30. között nyolcadik alkalommal szervezi meg a Quartettissimo Európai Vonósnégyes Fesztivált. Idén ismét részt vesz a Fesztiválon a Magyar Hangszerész Szövetség a vonósnégyes hangszereit bemutató kiállítással, különböző zeneiskolák pedig koncerteken mutatják be diákjaikat.

  2018.09.24.
 4. Kedden folytatódik a Játék Szalon a Hetedhét Játékmúzeumban

  Folytatódik a Játék Szalon sorozata a Hetedhét Játékmúzeumban: holnap a 17-18. századi babákról hallgathatjuk meg dr. Nagy Veronika előadását egy csésze tea mellett. A ritka kincseknek számító fababákról azt is megtudhatjuk, hogyan járták be sokan közülük a világot mint mini manökenek.

  2018.09.24.

A legszebb pillanatok

Eseménynaptár

2018. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Székesfehérvár Topotéka