Modern krónikás kerestetik! - Írják meg Önök is!

Írjanak egy fejezetet Önök is Székesfehérvár történelemkönyvébe! – kérte Cser-Palkovics András polgármester, melyben arra hívja a fehérváriakat, hogy terjedelmi és formai megkötés nélkül írják meg a saját „karanténtörténetüket”. A koronavírus-járványhoz kapcsolódó írásokat június 30-ig várják a maradjotthon@szekesfehervar.hu e-mail címre.
2020.05.18. 21:15 |

„Egy ezeréves város történelemkönyvében a legtöbb hónap, de még a legtöbb év is csupán egy rövidke feljegyzés a lapokon, melyeket az utókor töredékeiben fog csak talán emlegetni. Időről időre, fejezetről fejezetre azonban adódik egy esemény, mely biztos helyet kap ebben a történetben, és joggal számíthatunk rá, hogy sokáig emlékezni fognak rá. 2020 első hónapjai, a koronavírus-járvány ilyen esemény lesz. Azonban egy valamiben különbözik a történelem eddigi emlékezetes pillanataitól. Ezt a fejezetet nem történelmi szereplők, nem külső hatások vagy épp kis csoportok írják bele történelmünkbe, hanem mi, közösen, a Fehérváriak.” – fogalmazott felhívásában dr. Cser-Palkovics András.

Ahogy a polgármester írja, most minden fehérvári előtt adott az a lehetőség, hogy saját emlékeit – legyenek azok jók vagy rosszak, küzdelmesek vagy meghatóak – megírja és elküldje a város számára. A beérkezett írásokat pedig egy gyűjteménybe rendezik, amely bekerül a Városi Levéltárba, hogy az utókor számára ne csak a hivatalos híradásokon keresztül maradjon meg a pandémia időszaka. A kihívásban sem terjedelmi, sem műfaji jellegű megkötések nincsenek, hiszen a történelem sem ismer ilyen határokat.

Az írásokat a maradjotthon@szekesfehervar.hu e-mail címre várják június 30-ig!

Kultúra

 1. Trianon különkiadás a Vörösmarty Színházban Trianon 100. évfordulóján

  A Trianon című előadással emlékezik meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház a 100 éve aláírt békediktátumra. 2020. június 4-én, 16.31-kor a Vörösmarty Színház Facebook oldalán online elérhető lesz az évad utolsó nagyszínpadi bemutatójából készült rendhagyó összeállítás.

  2020.06.04.
 2. Szabadtéri kiállítás nyílik Glócz Vendel portréiból a Trianon 100 eseménysorozat keretében

  Glócz Vendel Trianon című kiállításának részét képező portrékból nyílik szabadtéri kiállítás június 4-én Székesfehérváron. A fiatal művész alkotásait 8 és 19 óra között tekinthetjük meg a Vörösmarty Színház bejárata előtt.

  2020.06.03.
 3. 400 éve született Zrínyi Miklós - kvízjátékkal emlékezik a Vörösmarty Mihály Könyvtár

  Idén 400 esztendeje annak, hogy korának nagy magyar költője, horvát bán, Zala és Somogy vármegyék örökös főispánja, nagybirtokos főnemese, hadvezére és tudósa, Zrínyi Miklós megszületett. A „Magyar Mars” tiszteletére, akinek fő célja a török Magyarországról való kiűzése volt, az Országgyűlés a 2020. évet Zrínyi Miklós-emlékévnek nyilvánította. A XVII. század nagy alakjáról megemlékezve a Vörösmarty Mihály Könyvtár egy kvízt állított össze.

  2020.06.03.
 4. #Mosteztolvasom - új pályázatot hirdet a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár

  Továbbra is otthoni olvasásra buzdítja új felhívásában a fehérváriakat a Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár. A #vigyázzunkegymásra #Mosteztolvasom online kihívásban Facebook-oldalukra várják a most olvasott könyvvel készült kreatív fotókat és a hozzá tartozó kedvenc idézeteket.

  2020.06.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V

Székesfehérvár Topotéka