-
Lakossági szúnyoglárva program
A tavalyi csapadékos nyár és a február óta tapasztalható, az évszakhoz képest jóval melegebb időjárás miatt már erőteljesen érezhetjük a szúnyogok jelenlétét. Bár a mostani hűvösebb idő lassítja fejlődésüket, Székesfehérvár köz- és külterületein már megkezdődött a biológiai szúnyoggyérítés.
2024.04.19. -
Tarantula Expo és nemezes műhely
Két programra is várják az érdeklődőket április 20-án, szombaton a Gárdonyi Géza Művelődési Házban. 10.30-tól nemezes műhely kezdődik, majd 13.00 órától látogatható az XXL Tarantula Expo kisállat kiállítás.
2024.04.19. -
Kézműves táborok idén is
Idén is meghirdette nyári diáktáborait a Fehérvári Kézművesek Egyesülete. Július 1-5-e között, valamint augusztus 12-16-a között lesz egy-egy turnus, melyekre már lehet jelentkezni.
2024.04.19. -
Versek, mesék, társasjáték
A családoknak szombaton délelőttre kínál tartalmasan együtt töltött időt az Aranybulla Könyvtár és a VMK Széna téri Tagkönyvtára. Családi társasjáték és mesés, zenés, verses program közül is választhatnak az érdeklődők.
2024.04.19.
Mitől lesz finom a fagylalt? - Bezerics György cukrászt kérdeztük a titokról
Az egészséges, finom fagylaltot szeretnénk népszerűsíteni. "Azt látom, hogy a rendes, minőségi fagyit keresik az emberek és visszaszorulóban van a felfújt, rossz alapanyagokból és ízfokozóval készülő fagylalt. Ezek minősége jelentősen elmarad a rendes magyar cukrászok által készített fagylalttól" – mondta Bezerics György cukrász.
A jó fagyi alapja a jó minőségű tej és tejszín. A gyümölcsfagyik esetében pedig a megfelelő mennyiségű és minőségű gyümölcs is nagyon fontos. Ha magot látunk a gyümölcsfagyiban, akkor az biztos jó minőségű. A különböző fagyik ízének karakteresnek kell lenni és meg kell, hogy tudjuk különböztetni egymástól gombócokat. Mi jó minőségű tejszínnel dolgozunk, illetve igyekszünk a többi alapanyagból is nagyon jó minőséget használni. Megéri jó fagyit készíteni, mert hosszútávon csak a minőség kifizetődő - állítja Bezerics György cukrász, aki feleségével együtt tavaly nyitotta a Fagyivarázs fagylaltozót.
Népszerű idén a gyümölcsfagyi is
Idén a gyümölcsfagylaltok talán a legnépszerűbbek és ebből fogy a legtöbb, de naponta 3-4 fajta új fagyit is készítünk. Igyekszünk mindig új ízeket, új kombinációkat készíteni és idénre egy különleges tökmagos fagylalt is gazdagítja a repertoárt. Ez több rétegű fehércsokoládé fagylalt: egy réteg málna, egy tökmagos praliné és a tetején is málna illetve tökmag van. Nálunk még mindig sokan keresik a tavaly nagyon népszerű zserbó fagyinkat is.
A gyerekek a színes fagyikat szeretik
A gyerekek körében a színesebb fagyik a legnépszerűbbek, de idén van egy új mézeskalácsos fagylaltunk is, amit szintén nagyon szeretnek a gyerekek. Az eperfagyi népszerűsége pedig töretlen a kicsik körében. Május utolsó hétvégéjén egyébként gyereknapot tartunk majd a fagyizóban, amikor sok, a gyerekek körében népszerű fagyikat készítünk majd.
Mitől lesz jó egy fagylalt?
Fontos, hogy a szárazanyagtartalma magas legyen a fagylaltnak. Ha cukorból, vízből, kevés tejportól – rosszabb esetben savóporból – készítik a fagyit, akkor egy folyós habos valami lesz belőle, aminek nincs tartalma. Ez nem fagylalt. Minimum 3,5%-os tejből és 35%-os, állati eredetű tejszín kell a jó fagyihoz.