Mintegy 300 milliós beruházással épített napelemparkot a székesfehérvári Grundfos

Saját forrásból, mintegy 300 millió forintos beruházással létesített napelemparkot székesfehérvári telephelyén a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Az egyik gyáregység tetejére 2.700 darab napelemet telepítettek, melyekkel a teljes fehérvári telephely éves fogyasztásának 10 százalékát tudják kiváltani. A már működő parkot dr. Cser-Palkovics András polgármester részvételével adták át ünnepélyesen, szerdán délután.
2023.11.09. 07:26 |
Mintegy 300 milliós beruházással épített napelemparkot a székesfehérvári Grundfos

A napelempark előkészítése 2021-ben kezdődött. 2022 első felében zajlott a kivitelezés előkészítése, tervezése és engedélyeztetése.

Az eredeti tervek szerint a parknak 2022 év végére kellett volna elkészülnie, azonban az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a beruházást elhalasztották, majd 2023 elején a rendszer újratervezésére volt szükség. Nyár elejére sikerült minden szükséges anyagot beszerezni, majd elindulhatott a kivitelezés utolsó fázisa, a rendszer tesztelése, illetve próbaüzeme. A napelemes rendszert végül ősz elején kapcsolták rá a hálózatra.

A mintegy 300 millió forintos beruházás keretében a napelemparkot a székesfehérvári Grundfos telephely 4-es számú épületének tetején alakították ki.

Mintegy 2.700 db napelem panelt telepítettek, melyek összteljesítménye 0,9 MW, ezzel a teljes székesfehérvári telephely éves fogyasztásának 10 százalékát tudják kiváltani – hangzott el az ünnepélyes avatáson. Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. gyárigazgatója hangsúlyozta, az egész cégcsoport és Székesfehérvár számára egyaránt nagyon fontos a napelempark, melyhez hasonló, saját forrásból finanszírozott beruházás még nem jött létre.

Farkas Gábor, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. műszaki igazgatója arról beszélt, hogy cégük számára az energiahatékonyság nem mondva csinált cél: a teljes cégcsoport CO2 kibocsátását 2030-ig a felére, 2050-ig 90 százalékkal szeretnék csökkenteni. Hasonlóak az elvárások a termékeik esetében is, ahol a CO2 kibocsátását 2030-ig 20 százalékkal, 2050-ig ugyancsak 90 százalékkal mérséklik. Nem csak az energiatermelést kívánják zöldebbé tenni, hanem az energia felhasználását is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, Székesfehérvár szempontjából nagyon fontos, ha egy ipari partner komoly gazdasági beruházást valósít meg, mert ez biztosítja a város működőképességét és fenntartható fejlődését.

Emellett fontosak a klímavédelmi beruházások is, melyek formálják az élhető környezetet és a jövőképünket. A Grundfos ezt a két cél együtt valósította meg, melynek kapcsán a polgármester gratulált és köszönetét fejezte ki a város közössége nevében. A fenntartható, környezetkímélő napelempark létesítése jó üzenet a jelenből a jövő számára. A Grundfos eddig is az „élharcosa” volt  az energiakorszerűsítésnek, az energiahatékonyságnak, a fenntarthatóságnak, a mostani beruházással pedig példát mutat.

A napelemparkot a beruházásban érintett tervezők, kivitelezők, kollégák részvételével avatták fel.

Gazdaság

 1. Közös fejlesztésű alváz

  Az Ikarus Járműtechnika Kft. és az Óbudai Egyetem együttműködésében megvalósult kutatás-fejlesztési projekt sikeresen lezárult a GINOP-2.2.1-18 kódszámú "K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések" című pályázati felhívás keretében. A megalkotott új, elektromos meghajtású autóbusz alvázcsaládot kedden délelőtt sajtónyilvános rendezvényen mutatták be.

  2023.11.28.
 2. KarrierKavalkád Fehérváron

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ és a Konnekt Egyesület 2023. december 2-án, szombaton KarrierKavalkádot szervez a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Fürdő sori épületében, ahol előadások, szakmai beszélgetések, önismereti workshopok segíthetnek abban, hogy a fiatalok megtalálhassák, vagy közelebbről megismerhessék álmaik szakmáját.

  2023.11.25.
 3. Kutatólabor az Óbudain

  Újabb mérföldkőhöz érkezett az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar fejlesztése. Az intézmény – Magyarország kormányának támogatásával, az Önkormányzat és az ipari szereplők együttműködésével – létrehozza a Székesfehérvári Tudományos és Innovációs Parkot, azaz Science Parkot, ahol egy, a kutatás-fejlesztést támogató laborinfrastruktúra jön létre.

  2023.11.21.
 4. 24 órás techverseny

  Második alkalommal hirdette meg az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kara, a Harman Becker Kft. és Székesfehérvár Önkormányzata a „Junior Engineers Camp – HARMAN Hackathon” ötlet- és prototípusfejlesztő versenyt. A középiskolások és egyetemisták alkotta csapatok egy kisfilm elkészítésével nevezhettek a selejtezőbe, ahonnan hat középiskolai és nyolc egyetemi csapat jutott a pénteken kezdődött, 24 órán keresztül tartó döntőbe.

  2023.11.17.