Mintegy 300 milliós beruházással épített napelemparkot a székesfehérvári Grundfos

Saját forrásból, mintegy 300 millió forintos beruházással létesített napelemparkot székesfehérvári telephelyén a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. Az egyik gyáregység tetejére 2.700 darab napelemet telepítettek, melyekkel a teljes fehérvári telephely éves fogyasztásának 10 százalékát tudják kiváltani. A már működő parkot dr. Cser-Palkovics András polgármester részvételével adták át ünnepélyesen, szerdán délután.
2023.11.09. 07:26 |
Mintegy 300 milliós beruházással épített napelemparkot a székesfehérvári Grundfos

A napelempark előkészítése 2021-ben kezdődött. 2022 első felében zajlott a kivitelezés előkészítése, tervezése és engedélyeztetése.

Az eredeti tervek szerint a parknak 2022 év végére kellett volna elkészülnie, azonban az energiaárak drasztikus emelkedése miatt a beruházást elhalasztották, majd 2023 elején a rendszer újratervezésére volt szükség. Nyár elejére sikerült minden szükséges anyagot beszerezni, majd elindulhatott a kivitelezés utolsó fázisa, a rendszer tesztelése, illetve próbaüzeme. A napelemes rendszert végül ősz elején kapcsolták rá a hálózatra.

A mintegy 300 millió forintos beruházás keretében a napelemparkot a székesfehérvári Grundfos telephely 4-es számú épületének tetején alakították ki.

Mintegy 2.700 db napelem panelt telepítettek, melyek összteljesítménye 0,9 MW, ezzel a teljes székesfehérvári telephely éves fogyasztásának 10 százalékát tudják kiváltani – hangzott el az ünnepélyes avatáson. Udvar Csaba, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. gyárigazgatója hangsúlyozta, az egész cégcsoport és Székesfehérvár számára egyaránt nagyon fontos a napelempark, melyhez hasonló, saját forrásból finanszírozott beruházás még nem jött létre.

Farkas Gábor, a Grundfos Magyarország Gyártó Kft. műszaki igazgatója arról beszélt, hogy cégük számára az energiahatékonyság nem mondva csinált cél: a teljes cégcsoport CO2 kibocsátását 2030-ig a felére, 2050-ig 90 százalékkal szeretnék csökkenteni. Hasonlóak az elvárások a termékeik esetében is, ahol a CO2 kibocsátását 2030-ig 20 százalékkal, 2050-ig ugyancsak 90 százalékkal mérséklik. Nem csak az energiatermelést kívánják zöldebbé tenni, hanem az energia felhasználását is.

Dr. Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, Székesfehérvár szempontjából nagyon fontos, ha egy ipari partner komoly gazdasági beruházást valósít meg, mert ez biztosítja a város működőképességét és fenntartható fejlődését.

Emellett fontosak a klímavédelmi beruházások is, melyek formálják az élhető környezetet és a jövőképünket. A Grundfos ezt a két cél együtt valósította meg, melynek kapcsán a polgármester gratulált és köszönetét fejezte ki a város közössége nevében. A fenntartható, környezetkímélő napelempark létesítése jó üzenet a jelenből a jövő számára. A Grundfos eddig is az „élharcosa” volt  az energiakorszerűsítésnek, az energiahatékonyságnak, a fenntarthatóságnak, a mostani beruházással pedig példát mutat.

A napelemparkot a beruházásban érintett tervezők, kivitelezők, kollégák részvételével avatták fel.

Gazdaság

 1. A siker titka

  A siker titka - TDK Orientációs Délután címmel rendeztek programot hétfőn az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán. Itt került sor a Bejczy Antal Robotverseny díjátadó ünnepségére és az elkészített munkák bemutatására is. A díjátadót a TDK versenyzők és WordSkills helyezettek rövid élménybeszámolói követték.

  2024.06.10.
 2. Oktatással segít a Kyndryl

  A Fejér Vármegyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház dolgozóinak számítógépes ismereteit fejlesztik a Kyndryl Informatikai Szolgáltatóközpontjának székesfehérvári munkatársai. Az ingyenes programban a Kyndryl szakemberei önkéntes munkában Excel képzést nyújtanak a kórház HR és gazdasági területein dolgozóknak.

  2024.06.06.
 3. Testvérvárosi együttműködéssel nyert közvetlen uniós forrást Székesfehérvár

  Sikeres volt Székesfehérvár első közvetlen EU-s forrásra benyújtott pályázata. A testvérvárosok bevonásával megvalósuló pályázat a generációk közötti együttélést állítja a középpontba. A 2024 őszétől 2025 nyárig tartó időszakban 5 város (Gyulafehérvár, Kranj, Opole, Zadar és Székesfehérvár) valósít meg közös programokat a 38 055 eurós vissza nem térítendő támogatásból.

  2024.06.04.
 4. Szavazzon a fehérvári hotelre!

  A székesfehérvári Best Western Plus Lakeside Hotelt jelölték a szakma egyik legnagyobb elismerésére, a Business Excellence díjra a „legjobb vidéki business hotel” kategóriában. A hotelre a fehérváriak is szavazhatnak a https://business-excellence.hu/kozonsegszavazas/ oldalon.

  2024.05.29.