Minőségi, értéket közvetítő programok az I. Székesfehérvári Zsidó Napokon

December 6-a és december 9-e között hagyományteremtő szándékkal, első alkalommal kerül sor városunkban a Székesfehérvári Zsidó Napokra a Mazsihisz, a Határtalan Kultúra Program, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség és Székesfehérvár Önkormányzatának szervezésében. A koncertek és gyermekeknek szóló előadások mellett bemutatják a koronázó város zsidó emlékeit és igazi zsidó ételeket is kóstolhatunk.
2018.12.04. 14:06 |

A részletes programról ITT tájékozódhat!

A program ünnepélyes megnyitója december 6-án, csütörtökön a Városháza Dísztermében lesz, ahol 19:30-kor a Jávori Ferenc „Fegya” vezette Budapest Klezmer Band különleges élményt ígérő koncertjét hallhatjuk. December 7-én, pénteken a gasztronómia iránt fogékony közönség 17 órától nyitott szombatfogadáson vehet részt a Székesfehérvári Zsidó Hitközség termében (Várkörút 19.). Az érdeklődők megkóstolhatják a hanukai fánkot, a forralt bort és más, igazi zsidó finomságot Fűszeres Bodrogi Eszter kalauzolása mellett.

A négy napos rendezvénysorozaton lesznek koncertek, gyermekeknek szóló előadások, a résztvevők bejárhatják a koronázó város zsidó emlékeit és igazi zsidó ételeket kóstolhatnak.

December 8-án, szombaton 11 órakor Bíró Eszter koncertjét a gyerekes családok figyelmébe ajánljuk: a Mikulásváró és hanukai zenés ábécé a gyerekeknek és a felnőtteknek is jó szórakozást ígér a Hiemer-ház Báltermében. 19 órától ugyanitt Szakcsi Lakatos Béla és Müller Péter Sziámi estjét rendezik meg: a Pianissimo! duó a Szomorú vasárnap című dalával világhírűvé vált Seress Rezső munkásságát idézik meg. December 9-én, vasárnap 11 órakor Gergely Anna múzeológus vezetésével történelmi séta indul a volt zsinagóga emléktáblájától, Székesfehérvár zsidó emlékeit fedezik fel a résztvevők, jelentkezni az esemeny@mazsihisz.hu címen lehet. 15 órakor ünnepi koncert kezdődik a Hiemer-ház Báltermében, az erre alkalomra összeállított előadáson musical- és operettslágerek, zsidó liturgikus dalok, valamint más, világszerte ismert zeneszámok szólalnak meg a Norman Brody amerikai főkántor, a szintén az Egyesült Államokban élő Lakatos György és Nógrádi Gergely budapesti főkántor előadásában. Zongorán közreműködik Teszter Nelli. A nap és a programsorozat záróakkordja a korábban már említett Debrecen Dixiland Jazz Band koncertje, amelyet Stílusok találkozása címmel hallhatnak a Városház téri Adventi színpadon 19 órai kezdettel.

"Fontos napok elé néz a város, hiszen kiemelkedő jelentőségű az a kulturális programsorozat, aminek megrendezésére első alkalommal kerül sor Székesfehérváron. Azért is hangsúlyozzuk ezt az első alkalmat, mert szeretnénk, ha visszatérő hagyomány alakulna ki belőle." - mondta el Székesfehérvár polgármestere a kulturális fesztiválról. 

"Székesfehérvár kultúrájára, történelmére méltán büszke város, amelyik szeretné erősíteni, gazdagítani kulturális életét minőségi, értékeket közvetítő programokkal." - fogalmazott Cser-Palkovics András polgármester.

"A kultúra a lokálpatriótizmus erősítésének eszköze, az összefogás képességét erősíti és fontos az is, hogy különböző kulturális értékekkel megismertessük az erre nyitott embereket." - tette hozzá a polgármester, aki kiemelte, hogy a békés egymás mellett élés egymás tiszteletét, jobb megismerését is jelenti. 
Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége  a rendezvény logóját elemezve kiemelte, hogy ott van rajta az egykori székesfehérvári zsinagóga sziluettje, amelyik a Dohány utcai zsinagógára hasonlított és 1946-ban kellett lebontani a romos épületet.

Heisler András szerint az I. Székesfehérvári Zsidó Napok logója az egymásra épülés és az egymásba kapaszkodás fontosságát hangsúlyozza.

Kiemelte, hogy a MAZSIHISZ a változó világra nyitott zsidóságot szeretné képviselni. "A változó világ és a nyitottság megtestesül ezekben a rendezvényekben, hiszen a Székesfehérvári Zsidó Napok a zsidók és nem zsidók együttműködéséről, a közös kultúráról és azokról az értékekről szól, amit együtt alkottunk." - tette hozzá Heisler András.

Kultúra

 1. Individualista közelítés helyett a közösségre figyeljünk - sokan voltak Dejcsics Konrád előadásán

  „Minden forrásom belőled fakad… - Miből is? (Ön-)kritikus készület a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusra” címmel Dr. Dejcsics Konrád OSB, bencés szerzetes, a Pannonhalmi Főapátság kulturális főigazgatója osztotta meg gondolatait a népes fehérvári közönséggel, szerdán, a Szent István Hitoktatási és Művelődési Házban.

  2019.02.20.
 2. A XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból nyílik kiállítás

  Február 24-én, vasárnap délelőtt 10 órakor lesz a XXVI. Kor-Társ Nyugdíjas Ki-mit-tud? pályamunkáiból rendezett kiállítás megnyitója és díjkiosztója A Szabadművelődés Házában. A tárlatot Dr. Dienesné Fluck Györgyi, tanácsnok nyitja meg. A zsűri tagjai Baboth Dóra és Schrenk Rita Anna lesznek, közreműködik Szabóné Miklós Eszter.

  2019.02.20.
 3. Továbbra is várják a jelentkezőket a 12. Wass Albert Maratonra

  Ismét megrendezik a Wass Albert felolvasó maratont a Kárpát-medencében és azon túl is. A világméretű szépirodalmi kezdeményezés február 22-én és 23-án, pénteken és szombaton lesz. Székesfehérváron újra a Szent István Művelődési Ház szervezi a helyi eseményeket, melyekre továbbra is várják a csatlakozni szándékozó felolvasókat.

  2019.02.20.
 4. Pénteken avatják fel Bokros János költő emléktábláját

  Bokros János költő és tanár tiszteletére avatnak emléktáblát pénteken délután a Ciszterci Szent István Gimnáziumban. A rendezvényen tanárok és tanítványok, pályatársak emlékeznek a 30 éve elhunyt költőre, ünnepi beszédet mond dr. Cser-Palkovics András polgármester.

  2019.02.19.

Eseménynaptár

2019. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 1 2 3

Székesfehérvár Topotéka