Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.
2019.05.17. 15:38 |

Dr. Palkovics László pénteki székesfehérvári látogatásán fontos bejelentést tett a város és térsége közlekedési rendszerének fejlesztéséről: megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es, továbbá a 63-as út négysávúsítására. 

Palkovics László az Ikarusban tett látogatása után elmondta, hogy a nemzeti autóbusz stratégia keretében, hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben. Több mint nyolcezer autóbusz fut ma Magyarországon, ennek jelentős része, több mint hatezer a közösségi közlekedésben, városokban vagy városközi forgalomban. "A következő időszakban szeretnénk ezeket az autóbuszokat modern járművekre cserélni. Ezért a kormány intenzív egyeztetéseket folytat a magyar buszgyártókkal, és ezeken kiderült, hogy sem a gyártókapacitás, sem az autóbusz-technológia nem akadálya a hazai igények kielégítésének." - tette hozzá a miniszter, aki elmondta, hogy a 25 ezernél nagyobb lélekszámú városokban szeretnék azt elérni, hogy három év múlva már csak olyan buszokat helyezzenek üzembe, amelyek abszolút környezetkímélőek: vagy elektromos, vagy gázhajtású buszok. A miniszter elmondta, hogy a magyar autóbuszgyártók nagyobb mértékben kívánnak elektromos és egyéb, a környezetet kevésbé terhelő járműveket gyártani, amihez megvannak a feltételeik – ezeknek a részleteiről folytatnak egyeztetést a cég elnökével és a polgármesterrel.

A gyorsforgalmi útfejlesztési program három alapvető elve, hogy minden gyorsforgalmi út, autópálya, autóút elérje a határokat; a megyei jogú városok legyenek egymással összekötve; valamint Magyarországon ennek a hálózatnak valamelyik része 30 percen belül elérhető legyen.

Dr. Palkovics László Székesfehérvár közlekedési rendszerének a fejlesztésével kapcsolatban elmondta: megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására. A meglévő nyomvonalon tervezett bővítésekkel egy településeket elkerülő gyorsforgalmi összeköttetés jönne létre az M1-es és a szintén előkésztés alatt álló M8-as között. A fejlesztés része annak a körülbelül 3 ezer 200 milliárd forint értékű útfejlesztési programnak, amit a kormány elindított. Az elkövetkező hat évben ennek a jelentős része meg fog valósulni, jelentette ki a miniszter.

Széles Gábor az Ikarus tulajdonosa kiemelte, a járműipari gyártók a buszok esetében is belátták, hogy a fejlesztéseket az elektromos meghajtás irányába kell vinni.

"Az Ikarus jókor érezte meg ezt a technológiai váltást és időben alapította meg az egyik legnagyobb kínai céggel közös vállalatát." - fogalmazott Széles Gábor, aki szólt arról is, hogy a közösen kifejlesztett elektromos busz paramétereit tekintve világszínvonalú. A CityPioneer egy töltéssel időjárástól és terepviszonyoktól függően 200-260 km megtételére képes.

A gyárlátogatás után Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője elmondta, meggyőződhettek arról, hogy az Ikarus készen áll arra, hogy a buszprogramban komoly részt vállaljon, nemcsak hagyományos buszokkal, hanem elektromos járművekkel is.

"Palkovics miniszter úr bejelentette azt is, hogy az M1-es autópálya terhelésének csökkentése érdekében a 13-as és a 81-es utak 2x2 sávosak lesznek a jövőben, ami nekünk fehérváriaknak azért is fontos, mert ez a 81-es út és az M7-es autópálya között az elkerülő szakasz meghosszabbításával egy új lehajtót is jelent, ami tehermentesítheti az Auchan körforgalmat." - tette hozzá. 

Cser-Palkovics András polgármester elmondta, a város nagyon várja azt a pályázatot, ami az önkormányzatok számára elektromos buszok beszerzésére biztosít majd lehetőséget.

Székesfehérvár szeretné a buszparkját korszerűsíteni – az elektromos buszok zaj- és légszennyezés, valamint az olcsóbb üzemeltetés tekintetében is jól illeszkednek ebbe a tervbe. „65 busz szolgálja ki a fehérvári közösségi közlekedést, szeretnénk ezzel a pályázattal ennek minél nagyobb részét új buszokra cserélni. Szeretnénk, ha ezek a buszok önkormányzati tulajdonban lennének, együttműködve a szolgáltatóval.” - tette hozzá a polgármester. A miniszter által megerősített útfejlesztésről szólva Cser-Palkovics András elmondta, hogy a 81-es és a 13-as főút négysávúsítása nagy előrelépés lesz biztonsági, környezetvédelmi szempontból, és jó minőségű átkötési lehetőséget biztosítana az M1-es és az M7-es között; ez egy megfelelő elkerülő útszakasz megépítését jelenti Székesfehérváron, valamint egy csomópont kialakítását az M7-esen.

Gazdaság

 1. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 2. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 3. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 4. Az Arconic-Köfém Kft. kapta a 2019-es Chain Bridge Budapest Award-ot

  A 2017-ben útjára indított díjat a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) ítéli oda minden évben egy olyan vállalatnak, amely a legnagyobb mértékben járul hozzá a magyarországi üzleti közösség és a társadalom egészének fejlődéséhez. Az Arconic mintegy 2200 embert foglalkoztat Székesfehérváron és Nemesvámoson.

  2019.09.26.
 1. Őszi üzem-, és tanműhely látogatásokat szerveznek a diákoknak

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folytatva az előző évek pályaorientációs tevékenységét, a 2019/2020-as tanévben újra megszervezi üzem-, és tanműhely látogatásait a különböző szakmákban érdekelt gazdálkodóknál és iskolák tanműhelyében a 6-7-8. osztályos diákoknak, tanáraiknak és a szüleiknek.

  2019.09.19.
 2. Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

  „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.

  2019.09.16.
 3. Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indul a felnőttképzési tanév

  Hétfőn már a Kossuth utcai Alba Innovár 2-ben köszönthették a digitális élményközpont által indított felnőttképzésben résztvevő harmanos csoport tagjait. Az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program keretében öt hónapon keresztül sajátíthatják el a résztvevők az intelligens gyártási technológiák kezelését.

  2019.09.16.
 4. Megújult a Praktiker áruháza Székesfehérváron is

  A régió kedvelt barkácsáruházát hozzávetőleg 150 millió forintból újította meg szeptember elején a Praktiker. A székesfehérvári barkácsáruház ettől az időponttól kezdve még modernebb környezetben, gazdagabb termékkínálattal várja a vásárlókat.

  2019.09.06.

Október 23.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek