Minden nap egy ajándék – a 100 éves Fodor Kálmánnét köszöntötték a Városházán

100 éves születésnapján köszöntötte Fodor Kálmánnét a Városháza Dísztermében családja, egykori tanítványai és a Polski Fiat 125p Klub tagjai. Az ünnepeltet a Polski Klub tagjai kísérték el a Belvárosba, akik látványos felvonulással tisztelegtek a legidősebb klubtag előtt.
2024.05.11. 15:16 |
Minden nap egy ajándék – a 100 éves Fodor Kálmánnét köszöntötték a Városházán

Fodor Kálmánné 1924. május 8-án született Székesfehérváron.

Hárman voltak testvérek, ő kisebb megszakításokkal egész életében Székesfehérváron élt. 1943-ban végzett a székesfehérvári tanítóképzőn, majd a Délvidékre vezényelték tanítani. A történelmi viszontagságok miatt ekkoriban nehéz éveket töltött el a térségben. Később sikerült visszaköltöznie Fejér megyébe, ahol Sárkeresztesen, Kisgyón és Gánton tanított. 1953-ban ment férjhez, majd 1957-ben született meg lánya, Edit. Ettől az időponttól kezdve az egész életét a családjának szentelte. Mindig is szerette a kertészkedést és az olvasást. Ugyan néhány éve két combcsont törése is volt, de a mai napig szeret kijárni a kertbe. Mostanság ideje nagy részét olvasással és rádióhallgatással tölti.

A család 1972-ben vásárolta meg Polski Fiat 125p típusú gépkocsiját, mely azóta is üzemképes, jelenleg old timer rendszámmal rendelkezik.

Edit néni és családja rendszeresen jártak a Tihanyban megrendezett Polski Fiat találkozókra. 1991-ben, férje halála után az autó sokáig, egészen 2018-ig használaton kívül volt. Ebben az évben újra levizsgáztatták, old timer rendszámot kapott és újra rendszeres résztvevője a Polski Fiat találkozóknak.

A Polski Fiat 125p Klub tagjainak ötlete volt, hogy Edit néni 100. születésnapját a Városháza Dísztermében ünnepeljék.

A nagypolskik a Széna térről vonultak a Hermann László Zeneiskola udvarára. A sort Edit néni és lánya vezették, azzal az autóval, melyet már több mint 50 éve nagy becsben tart a család.

A Díszteremben dr. Cser-Palkovics András polgármester és Deák Lajosné önkormányzati képviselő fogadta az ünnepeltet. A polgármester a város közössége nevében átadta jókívánságait Edit néninek, aki a miniszterelnöki emléklapot is átvehette a kerek születésnap okán. Fodor Kálmánné Edit néni azt vallja: a balesetei után minden nap ajándék számára, és nagy örömmel tölti el, hogy ennyien gondolták rá ezen a napon.

„Örülünk, hogy megismerhettünk és aktív tagja vagy a kis klubunknak, ami család is egyben.” – fogalmazott Lenkó Gyuláné, a Polski Fiat 125p Klub elnöke, aki az egyesület nevében köszöntötte az ünnepeltet. Felidézte azt a megmosolyogtató történetet, amikor Edit néni férjével elindult megvásárolni a Polskit. A házasok a Merkúr Autókereskedésig tartó úton végig találgattak, milyen színű autót válasszanak, nagy megdöbbenésükre a kereskedésben azonban csak szürke autók sorakoztak. Végül megbarátkoztak a kevés lehetőséggel, az autó pedig azóta is szürke színben pompázik.