Minden, ami mese! – családi mesenap a Maroshegyen

Minden a meséről szól majd május 13-án, szombaton a Maroshegyen. A Gárdonyi Géza Művelődési Ház és Könyvtár második alkalommal rendez családi mesenapot, melynek keretében lesz számos színpadi és mozgásos program, interaktív mesekoncert, mesés táncház kiállítás, diafilmvetítés, sőt, akár meselevest is lehet főzni.
2017.05.02. 11:23 |

 A rendezvényen lesz jótékonysági futás egy beteg maroshegyi kisfiú javára is. A Maroshegyi Családi Mesenapot idén második alkalommal rendezik meg a Gárdonyi Géza Művelődési Házban és az előtte lévő zöldterületen. A tavalyihoz képest kibővülnek a programok, illetve a nap első felében kiegészülnek egy jótékonysági futással egy maroshegyi, nyolc éve izomsorvadásban szenvedő kisfiú, Beni javára. A futás részvételi díját és a támogatójegyekből befolyt összeget teljes mértékben a családnak ajánlják fel.

Tavaly gondoltuk azt, hogy a Böndörödő mellett elindítunk egy tavaszi programot, mely a város egészét meg tudja szólítani - mondta a város alpolgármestere. A Gárdonyi Géza Művelődési Házban nagyon sikeresek az évekkel ezelőtt indult mesével kapcsolatos programok, amikhez illeszkedik a családi mesenap is. Éppen készülünk beadni egy pályázatot, ami szintén a mesével kapcsolatos. Karitatív célja is van továbbá a napnak: egy maroshegyi fiúnak, egy új kerekesszékre szeretnénk gyűjteni a futással. Szeretettel várunk mindenkit a Gárdonyi Géza Művházba.

A rendezvény ideje alatt minden a meséről fog szólni, hangsúlyozva azt, hogy a mese a gyermekeknek és a felnőtteknek egyaránt fontos, sőt, felbecsülhetetlen. – mondta a sajtótájékoztatón Iszkádi Erika, a művelődési ház igazgatója. Nem csak a házban, hanem előtte is lesznek színes programok. Ilyen lesz például az Alma zenekar koncertje vagy a mesés népi óriás fajátékok és az óriás sakkbábuk is biztosan tetszeni fognak a családoknak. Az egész nap minden programja ingyenes.
A színpadi műsor az ALMA együttes koncertjével kezdődik. Őket az Ákom-Bákom Bábcsoport Csizmás Kandúr című bábelőadása követi. Az Eszter-lánc Mesezenekar interaktív mesekoncertje gyermekeknek és gyermeklelkű felnőtteknek is szól. A mesés táncházzal a mozogni vágyó lurkókra is gondoltak. Varró János népzenész megismerteti a gyermekeket az elfeledett, régi magyar hangszerekkel, Laczkó Kriszta pedig a magyar néptánc lépéseivel, illetve népdalokkal gazdagítja a zenés-táncos programot. Ezen kívül a Gárdonyi Géza Művelődési Házban működő gyermekjóga foglalkozáson is részt vehetnek a gyerekek, akik egy mese feldolgozásával, a mesében szereplő állatok mozgását leutánozva mozognak egy jót. A gyermekek bekapcsolódhatnak az intézmény gyermekklubjainak – az óvódásoknak szóló Csupacsoda, illetve az általános iskolásoknak szóló Cimbora Klub – nyílt, mesés, játékos foglalkozásaiba, illetve megismerhetik a szintén a művelődési házban működő, Szabó Krisztián nemzetközi nagymester által vezetett sakkiskolát is, kipróbálva logikájukat, memóriájukat, koordinációs készségüket és csapatszellemüket.

A rajzfilmrendező és képregényrajzoló Dargay Attila munkásságát ismerhetik meg az érdeklődők a „Vuk, Szaffi és a többiek” című emlékkiállításon, sőt, a művész özvegyével, Henrik Irénnel is beszélgethetnek. A könyvtárban meselevest és textilkönyvet lehet készíteni, valamint a kiállításhoz kapcsolódó diafilmvetítést is szerveznek, ahol megtekinthetőek többek között a Vuk, a Szaffi, a Lúdas Matyi és az Erdő kapitánya című történetek. A rendezvény vendége lesz az óvódások szóló meséket író Vadadi Adrienn, aki könyvein keresztül, mesét eljátszva egy meseórára hívja a gyermekeket.

A mesepszichológiai előadáson a szülők meseterapeuta szakemberekkel, Csabai Dorina Eszterrel és Nagy-Kalmár Szilviával beszélgethetnek. Megtudhatják, hogy miért fontos a mese a gyermekek életében, mikor kezdjünk el mesélni nekik, és milyen történetet válasszunk. Ezenkívül a rendezvény ideje alatt egész nap mesés népi fajátékok és Hungarikum Játszópark áll a gyermekek rendelkezésére, valamint mesés játszóházban lehetőség nyílik képeket rajzolni, színezni, mesét hallhatni, hajtogatni, társasjátékokat kipróbálni, kártyázni. A program ideje alatt a művelődési házban működő Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület is képviselteti magát. Tagjai felállítanak a szabadban egy jurtát, ahol lehetőség lesz betekinteni a honfoglalás kori magyarság életébe.

II. MAROSHEGYI CSALÁDI MESENAP

Színpadi programok:
13.00-14.00: ALMA együttes koncertje
14.10-15.00: Mesés Táncház - Varró János népzenész és Laczkó Kriszta néptánc oktatóval
15.00-15.45: Ákom- Bákom Bábcsoport Csizmás Kandúr című bábelőadása
16.30-17.30: Eszter-lánc Mesezenekar interaktív koncertje

Szabadtéri programok:
15.30-16.30: A Cimbora klub nyílt foglalkozása - népmesei hétpróbás játékos foglalkozás
Vezeti: Bánkuti Gábor pedagógus
15.30-16.30: A Csupacsoda klub nyílt foglalkozása
Vezeti: Kondor Mónika óvópedagógus

Folyamatos programok:
11.00-18.00 : Mesés Népi Fajátékok
11.00-18.00 : Hungarikum Játékpark
11.00-18.00 : Szabó Krisztián Sakkiskola
11.00–18.00: Népművészeti kirakodóvásár, könyvvásár, játék vásár
11.00–18.00: Könyvértékesítés
11.00-18.00 : Fehérvári Hagyományőrző Íjászegyesület-jurta

Programok a művelődési házban:
11.00-18.00: Vuk, Szaffi és a többiek emlékkiállítás
15.00-16.30: Mesepszichológia: Csabai Dorina Eszter és Nagy- Kalmár Szilvia meseterapeuták előadása
15.30-16.30: Gyerekjóga
Vezeti: Baloghné Veres Csilla jógaoktató

Programok a könyvtárban:
14.00-15.00: Játszunk mesét Vadadi Adriennel, az Írónő interaktív gyermek foglalkozása
művein keresztül
11.00-18.00: Meseleves készítés
Textilkönyv készítés
Diafilm vetítés

Fehérvári színes

 1. Rajzfilmünnep ingyenes vetítésekkel a Barátság Moziban

  November 15. és 17. között hetedik alkalommal rendezik meg hazánkban az Országos Rajzfilmünnepet, amelynek keretében közel 120 intézményben nézhetnek rajz- és animációs filmeket kicsik és nagyok. A népszerű, a közönség számára ingyenesen látogatható eseményhez idén is csatlakozott a fehérvári Barátság mozi, az Animono Animációsfilm-készítő Műhely pedig ekkor rendezi meg az Animóka kreatív családi napot a Művészetek Házában.

  2019.11.11.
 2. Szent Márton-napi ünnepség hétfőn a Fehérvári Polgárok Egyesületével

  A Fehérvári Polgárok Egyesülete új helyszínen, a Szent István Király Hitoktatási és Művelődési Házban viszi tovább Szent Márton ünnepének hagyományát. Az idei ünnepre november 11-én hétfőn 13 órától kerül sor, a rendezvényen lesz ismeretterjesztő előadás, új bor és ludaskása kóstolás és népzenei koncert is.

  2019.11.10.
 3. Mintegy kétszáz cserkész vett részt a IV. kerület adventi kézműves-regös hétvégéjén

  Mintegy kétszáz cserkész vett részt a IV. Cserkészkerület adventi kézműves-regös hétvégéjén, szombaton, Székesfehérváron, a Kodály Zoltán Általános Iskolában. A Wathay Ferenc Cserkészcsapat szervezésében megvalósuló nagyszabású eseményre a kerület három megyéjéből - Fejér, Komárom-Esztergom és Veszprém - érkezett cserkészeket Fehérvár alpolgármestere is köszöntötte.

  2019.11.09.
 4. Negyedik alkalommal báloztak együtt a székesfehérvári gólyák

  Szelfigép, bálkirálynő- és bálkirályválasztás, egy napra szóló alkalmi "esketés", különleges hátterekkel készült greenbox-fotózás, valamint a Blahalouisiana zenekar, a Fantom zenekar és DJ Juhász Laci tették emlékezetessé idén a Székesfehérvári Felsőoktatási Gólyabált. 

  2019.11.08.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek