Minden, ami egészséges - nyolcadszor lesz Egészségpiac szombaton a Jancsárkertben

Nyolcadik alkalommal várják Egészségpiaccal a fehérváriakat október 12-én, szombaton 7-12 óráig a Jancsárkertben. A háztáji hagyományos és biotermékek piacán ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok is lesznek, valamint életmód- és táplálkozási tanácsadásra is hívják a látogatókat.
2019.10.11. 09:20 |

Új ételreceptekkel, kóstolóval, szűrővizsgálatokkal, idényzöldségekkel, gyümölcsökkel és friss őstermelői, kézműves termékekkel várják a VIII. Fehérvári Egészségpiacra érkezőket október 12-én, szombaton, 7 és 12 óra között.

A programokról Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka, dr. Keresztury Lászlóné, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője és Schultz György a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke közösen számoltak be kedden, a Hiemer-házban.

A rendezvény célja, hogy minél több fehérvári megismerje az egészséges életmód alappilléreit, az egészséges élelmiszereket, ételeket, italokat, , a testmozgás jelentőségét és könnyen elérhető formáit (pl. nordic walking, meridián torna), és részt vegyenek a betegségmegelőzést célzó szűrővizsgálatokon.

Östör Annamária kiemelte, hogy az Egészségpiac olyan közös rendezvény, ami már több közönségdíjat is nyert, ez is mutatja, hogy kezdenek egészségtudatosabban élni a fehérváriak.

Az egészségügyi és sporttanácsnok felhívta a figyelmet az egészségtudatos életmód fontosságára. Egy e téren végzett kutatás eredményeiről szólva elmondta, elgondolkodtató, hogy noha a várható élettartam folyamatosan növekvő tendenciát mutat, az egészségben eltöltött évek száma ma Magyarországon nagyon alacsony: a férfiaknál 59, a nőknél 60 év. Azért is fontos a mozgás, az egészséges táplálkozás, az egészségtudatosabb életmód széleskörű megismertetése, hogy ez az idő minél hosszabb legyen.

Az október 12-i VIII. Fehérvári Egészségpiacon 8 órától ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon, táplálkozási, diabetikussal történő konzultációkon lehet részt venni.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője kiemelte, a táplálkozás, a mozgás alapfeltétele az életmódváltásnak. A szakemberek kóstolókkal, új receptekkel is segítenek abban, hogy otthon minél változatosabban elkészített, egészséges és finom ételek kerüljenek a terített asztalra.

A Jancsárkert termelői piacon az egészséges ételek, italok bemutatója és vására keretében ötven Fejér megyei termelő részvételére, és körülbelül 2 ezer látogatóra számítanak,

hangsúlyozta Schultz György. A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke hozzátette, a szombati eseményre meghívták a Táncsics Mihály Általános Iskola egyik osztályát is, akik egy játék keretében vásárolják meg és készítik el a helyszínen egészséges alapanyagokból a tízóraijukat.

Az A1 Magma Fitness - Wellness Sportközpontban személyi edző várja az érdeklődőket. Lesz meridián torna bemutató, családi környezetvédelmi workshop, valamint csomagolásmentes vásárlási bemutató. Pódium-beszélgetések zajlanak 9 és 11 óra között a testi-lelki egészségről.

Részletes program:

8.30-9.00: Van élet az egyszer használatos műanyag zacskók nélkül? Csomagolásmentes vásárlás. „No waste” a háztartásban - Kecskés Tímea, Lippai Kitti (Ki? Ti & Mi civil csoport)

9.00-9.15: Hogyan maradjunk egészségesek? A szűrővizsgálatok jelentősége, figyelmeztető vizsgálati értékek - Dr. Keresztury Lászlóné Mónika szakmai vezető, Egészségfejlesztési Iroda

9.15-9.30: A méz szerepe az egészség megőrzésében – a méhkaptár levegő kedvező hatásai - Szabadi Péter, Szabadi Méhészet

9.30-9.45: Bio zöldségkertészet Csóron. Hogyan ellenőrizhető a bio minőség? - R. Szabó Csilla (Csóri biogazdaság)

9.45-10.00: Mitől más a biotojás? Biogazdálkodás, bio gabonatermesztés. Jankovits Márton – Lelkes biogazdaság

10.00-10.15: A VIII. Fehérvári Egészségpiac az egészségről és a családi környezetvédelemről. - Östör Annamária önkormányzati képviselő, egészségügyi és sporttanácsnok

10.15-10.30: A gyógygombák, mint táplálékkiegészítők, Melyik mire jó? - Sárközi Zsolt kistermelő, Rácalmás

10.30-10.45: Melyek a tisztított víz előnyei? Miért fogyasszunk „Pi” vizet? - Molnár Tamás, családi vállalkozás

10.45-11.00: Hogyan készítsünk magunk bevásárló táskát, vászonzsákot? Mire figyeljünk az anyag kiválasztásakor? - Ludvánné Csóri Manyi, szabómester

Fehérvári színes

 1. Karanténnaplót írtak a diákok a Comenius iskolában

  Karanténnapló  és a Comenius címmel készített összeállítást a székesfehérvári Comenius Angol-Magyar Két Tanítási Nyelvű Iskola, mert szülők és pedagógus-szülők is úgy érezték, szeretnék megfogalmazni, mit éltek át az elmúlt hónapokban, mit tapasztaltak gyermekeik kapcsán.

  2020.05.30.
 2. Kakukkfű, zsálya, menta és bodza - Csalára indul gyógynövénytúra pünkösdhétfőn

  A Herbarius programok következő gyógynövénygyűjtő túrája Csalára indul: pünkösdhétfőn kakukkfüvet, zsályát, mentát és bodzát is szedhetünk. A házipatikák praktikáiról Lencsés Rita szakértő beszél a résztvevőknek, akik a virágzó természet élményével is gazdagabbak lesznek.

  2020.05.30.
 3. Pünkösdi programajánló - ezek lesznek a hétvégi programok Fehérváron

  Virágdíszbe öltözött Belváros, Hősök Napja, tematikus séták, strandnyitó, gyermeknapi meglepetés, Fehérvári Kavalkád – színes programok közül választhatnak május utolsó hétvégéjén a fehérváriak és a városba érkezők.

  2020.05.29.
 4. Napközis táborok a Bregyóban – idén nyolc turnusban várják a gyerekeket

  Székesfehérvár Önkormányzata a nyári időszakban is szeretné segíteni a kisgyermekes családokat, így – mivel a jogszabályok lehetővé teszik - megszervezi hagyományos nyári napközis táborát. Idén is rengeteg színes és érdekes programmal várja majd a gyerekeket a Napraforgó Városi Napközis Tábor a Bregyó Sportcentrumban. 

  2020.05.29.
 1. Hamarosan nyílnak a hortenziák is az Országzászló téren

  Az Országzászló téren tíz, cserjékkel, díszfüvekkel és évelő fajokkal beültetetett zöld sziget található. A Belváros egyik zöld éke a park az öreg és az újonnan beültetett fákkal. Nyílnak már a zsályák, és hamarosan kibontja óriási fehér gömbvirágait a hortenzia is.

  2020.05.29.
 2. Szombaton reggel nyit a városi strand - 16 óra után féláron látogatható

  Szombaton reggel nyit a városi strand. Az 1300 fő befogadására alkalmas létesítménybe most, a speciális szabályok betartására figyelve maximum 900 fő léphet be. Bár nem lesz kifejezetten strandidő a hétvégén, a medencék vize fűtött. A Városgondnokság a biztonságos távolságtartás érdekében felfestette a strand területén a 4x4 méteres zónákat.

  2020.05.29.
 3. Pénteken délután virágba borul Székesfehérvár Belvárosa

  Sokéves, szép hagyomány Székesfehérváron, hogy pünkösdkor virágdíszbe öltözik a Belváros. Így lesz ez idén is: a virágkötő mesterek látványos kompozíciókkal díszítenek fel egy-egy számukra kijelölt helyszínt. A fehérvári virágos pünkösd idején az összeállításokra szavazni is lehet majd a Székesfehérvár applikáció segítségével.

  2020.05.29.
 4. Magony Henriett online tárlattal mutatkozik be az Igézőben

  Az Igézőben mutatkozik be online tárlattal Magony Henriett. A képeken a fantázia, a karnevál és a mesevilág rajzolja az arcokat, feltűnik közöttük a napfény bohóca, Oleg Popov, Fellini Gelsominája vagy Don Quijote, a Szélmalomharcos és Macskancellár. 

  2020.05.28.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V