Minden, ami egészséges - nyolcadszor lesz Egészségpiac szombaton a Jancsárkertben

Nyolcadik alkalommal várják Egészségpiaccal a fehérváriakat október 12-én, szombaton 7-12 óráig a Jancsárkertben. A háztáji hagyományos és biotermékek piacán ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatok is lesznek, valamint életmód- és táplálkozási tanácsadásra is hívják a látogatókat.
2019.10.11. 09:20 |

Új ételreceptekkel, kóstolóval, szűrővizsgálatokkal, idényzöldségekkel, gyümölcsökkel és friss őstermelői, kézműves termékekkel várják a VIII. Fehérvári Egészségpiacra érkezőket október 12-én, szombaton, 7 és 12 óra között.

A programokról Östör Annamária, Székesfehérvár Önkormányzatának egészségügyi és sporttanácsnoka, dr. Keresztury Lászlóné, az Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője és Schultz György a Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke közösen számoltak be kedden, a Hiemer-házban.

A rendezvény célja, hogy minél több fehérvári megismerje az egészséges életmód alappilléreit, az egészséges élelmiszereket, ételeket, italokat, , a testmozgás jelentőségét és könnyen elérhető formáit (pl. nordic walking, meridián torna), és részt vegyenek a betegségmegelőzést célzó szűrővizsgálatokon.

Östör Annamária kiemelte, hogy az Egészségpiac olyan közös rendezvény, ami már több közönségdíjat is nyert, ez is mutatja, hogy kezdenek egészségtudatosabban élni a fehérváriak.

Az egészségügyi és sporttanácsnok felhívta a figyelmet az egészségtudatos életmód fontosságára. Egy e téren végzett kutatás eredményeiről szólva elmondta, elgondolkodtató, hogy noha a várható élettartam folyamatosan növekvő tendenciát mutat, az egészségben eltöltött évek száma ma Magyarországon nagyon alacsony: a férfiaknál 59, a nőknél 60 év. Azért is fontos a mozgás, az egészséges táplálkozás, az egészségtudatosabb életmód széleskörű megismertetése, hogy ez az idő minél hosszabb legyen.

Az október 12-i VIII. Fehérvári Egészségpiacon 8 órától ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokon, táplálkozási, diabetikussal történő konzultációkon lehet részt venni.

Dr. Keresztury Lászlóné, a Székesfehérvári Egészségfejlesztési Iroda szakmai vezetője kiemelte, a táplálkozás, a mozgás alapfeltétele az életmódváltásnak. A szakemberek kóstolókkal, új receptekkel is segítenek abban, hogy otthon minél változatosabban elkészített, egészséges és finom ételek kerüljenek a terített asztalra.

A Jancsárkert termelői piacon az egészséges ételek, italok bemutatója és vására keretében ötven Fejér megyei termelő részvételére, és körülbelül 2 ezer látogatóra számítanak,

hangsúlyozta Schultz György. A Jancsárkert Piac és Közösség Egyesület elnöke hozzátette, a szombati eseményre meghívták a Táncsics Mihály Általános Iskola egyik osztályát is, akik egy játék keretében vásárolják meg és készítik el a helyszínen egészséges alapanyagokból a tízóraijukat.

Az A1 Magma Fitness - Wellness Sportközpontban személyi edző várja az érdeklődőket. Lesz meridián torna bemutató, családi környezetvédelmi workshop, valamint csomagolásmentes vásárlási bemutató. Pódium-beszélgetések zajlanak 9 és 11 óra között a testi-lelki egészségről.

Részletes program:

8.30-9.00: Van élet az egyszer használatos műanyag zacskók nélkül? Csomagolásmentes vásárlás. „No waste” a háztartásban - Kecskés Tímea, Lippai Kitti (Ki? Ti & Mi civil csoport)

9.00-9.15: Hogyan maradjunk egészségesek? A szűrővizsgálatok jelentősége, figyelmeztető vizsgálati értékek - Dr. Keresztury Lászlóné Mónika szakmai vezető, Egészségfejlesztési Iroda

9.15-9.30: A méz szerepe az egészség megőrzésében – a méhkaptár levegő kedvező hatásai - Szabadi Péter, Szabadi Méhészet

9.30-9.45: Bio zöldségkertészet Csóron. Hogyan ellenőrizhető a bio minőség? - R. Szabó Csilla (Csóri biogazdaság)

9.45-10.00: Mitől más a biotojás? Biogazdálkodás, bio gabonatermesztés. Jankovits Márton – Lelkes biogazdaság

10.00-10.15: A VIII. Fehérvári Egészségpiac az egészségről és a családi környezetvédelemről. - Östör Annamária önkormányzati képviselő, egészségügyi és sporttanácsnok

10.15-10.30: A gyógygombák, mint táplálékkiegészítők, Melyik mire jó? - Sárközi Zsolt kistermelő, Rácalmás

10.30-10.45: Melyek a tisztított víz előnyei? Miért fogyasszunk „Pi” vizet? - Molnár Tamás, családi vállalkozás

10.45-11.00: Hogyan készítsünk magunk bevásárló táskát, vászonzsákot? Mire figyeljünk az anyag kiválasztásakor? - Ludvánné Csóri Manyi, szabómester

Fehérvári színes

 1. Az In Situ Art Society URUK című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők vasárnap

  November 17-én, vasárnap 19 órai kezdettel az In Situ Art Society (Duthoit / Hautzinger / Drake / Zerang) URUK című koncertjét hallgathatják meg az érdeklődők A Szabadművelődés Házában. A belépőjegy ára: 2.000 Ft

  2019.11.12.
 2. Újborral, drámajátékkal és ludaskásával ünnepelték a Márton-napot

  A Fehérvári Polgárok Egyesülete idén új helyszínen, a Szent István Király Hitoktatási és Művelődési Házban vitte tovább Szent Márton ünnepének hagyományát. Az eseményen kulturális produkciókkal, népdalokkal, előadással és ludaskása kóstolással ünnepelték a Márton napot.

  2019.11.11.
 3. Rajzfilmünnep ingyenes vetítésekkel a Barátság Moziban

  November 15. és 17. között hetedik alkalommal rendezik meg hazánkban az Országos Rajzfilmünnepet, amelynek keretében közel 120 intézményben nézhetnek rajz- és animációs filmeket kicsik és nagyok. A népszerű, a közönség számára ingyenesen látogatható eseményhez idén is csatlakozott a fehérvári Barátság mozi, az Animono Animációsfilm-készítő Műhely pedig ekkor rendezi meg az Animóka kreatív családi napot a Művészetek Házában.

  2019.11.11.
 4. Szent Márton-napi ünnepség hétfőn a Fehérvári Polgárok Egyesületével

  A Fehérvári Polgárok Egyesülete új helyszínen, a Szent István Király Hitoktatási és Művelődési Házban viszi tovább Szent Márton ünnepének hagyományát. Az idei ünnepre november 11-én hétfőn 13 órától kerül sor, a rendezvényen lesz ismeretterjesztő előadás, új bor és ludaskása kóstolás és népzenei koncert is.

  2019.11.10.

Balett

Eseménynaptár

2019. November
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek