Milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek a robotizációnak?

Alba köszöntötte a Hiemer-házban az ipar 4.0 gazdasági és várható társadalmi hatásai Székesfehérváron című műhelykonferencia résztvevőit. A Prosperis Alba Kutatóközpont megbízásából a 18 év fölötti fehérváriak körében végeztek reprezentatív adatfelvételt és tíz fehérvári nagyvállalat vezetőjével készült interjúkkal gyűjtötték össze az Ipar 4.0-val kapcsolatos jövőbeli elképzeléseket.
2020.02.04. 12:30 |

A kutatás módszertanáról és eredményeiről Ruff Tamás a Magyar Városkutató Intézet kutatási igazgatója a várható társadalmi hatásokról pedig Domokos Tamás a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Tanszékének vezetője tartott előadást. A konferencia kerekasztal beszélgetéssel zárul, amelyen Cser-Palkovics András polgármester mellett Domokos Tamás, Macher Endréné a Macher Zrt vezetője és Karikó Zsolt a Hanon Systems Kft ügyvezetője vett részt.

Az elmúlt néhány évben drasztikusan nőtt a robotok száma Fehérváron és ez az ütem valószínűleg tovább fog gyorsulni. Ennek társadalmi hatása is fontos lesz.

Nincs igazán hova menni Magyarországon belül, mert a városban található ipari technológia olyan magasan meghaladja a magyar átlagot, hogy csak a nemzetközi térben tudunk válaszokat keresni az előttünk álló kihívásokra – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A kutatással az volt a célunk, hogy megtudjuk, mit gondolnak a fehérváriak és a fehérvári vállalkozások a jövőről. „Egyáltalán nem érzik nagy számban az emberek nagy kihívásnak ezt a kérdéskört, pedig a ma munkavállalóit legalább annyira érinti, mint a jövő munkavállalóit.” Mint mondta a felnőttképzés tekintetében nekik is lépniük kell. A digitalizáció, az automatizálás korában vagyunk és hogy ebben mennyire leszünk sikeresek, az meghatározza majd a város jövőjét és az életminőséget is. Ez kihívás és erre fel is kell készíteni a várost. Az Alba Innovárral, a Titkok Házával és az okos tantermekkel, illetve oktatással az erre való felkészülést kezdte el Fehérvár.

Csanády László a Prosperis Alba ügyvezetője a digitalizáció társadalmi vetületeire hívta fel a figyelmet, Ruff Tamás beszélt az Ipar 4.0 várható társadalmi és gazdasági hatásai Székesfehérváron kutatási eredményeiről és a kutatás módszertanáról illetve eredményeiről. A kutatás tavaly április és szeptember között készült Székesfehérváron.

Az Ipar 4.0 kapcsán nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok, kulturális szintek, munkaszervezési módok és az oktatás teljes paradigmaváltásáról is.

A városnak a világban végbemenő folyamatok figyelembevételével közép- és hosszú távú versenyképességének és fenntarthatóságának megőrzése érdekében oktatási-kulturális-gazdaságszervezési szintváltást kell megvalósítania, hogy képes legyen megtartani a gazdasági és a városok közti hazai, európai és globális versenyben elért kedvező pozícióját. Székesfehérvár gazdaságának és egyben egész Európának a tőkeigényes, de magasabb hozzáadott értékű termelés felé kell elmozdulni -hangzott el a konferencián.

Gazdaság

 1. Öt lábon álló gazdasági mentőprogramot jelentett be a miniszterelnök

  Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak. Visszatér a 13. havi nyugdíj is négy részletben.

  2020.04.06.
 2. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 3. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 4. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19