Milyen társadalmi és gazdasági hatásai lesznek a robotizációnak?

Alba köszöntötte a Hiemer-házban az ipar 4.0 gazdasági és várható társadalmi hatásai Székesfehérváron című műhelykonferencia résztvevőit. A Prosperis Alba Kutatóközpont megbízásából a 18 év fölötti fehérváriak körében végeztek reprezentatív adatfelvételt és tíz fehérvári nagyvállalat vezetőjével készült interjúkkal gyűjtötték össze az Ipar 4.0-val kapcsolatos jövőbeli elképzeléseket.
2020.02.04. 12:30 |

A kutatás módszertanáról és eredményeiről Ruff Tamás a Magyar Városkutató Intézet kutatási igazgatója a várható társadalmi hatásokról pedig Domokos Tamás a Kodolányi János Egyetem Fejlesztő Szociológia Tanszékének vezetője tartott előadást. A konferencia kerekasztal beszélgetéssel zárul, amelyen Cser-Palkovics András polgármester mellett Domokos Tamás, Macher Endréné a Macher Zrt vezetője és Karikó Zsolt a Hanon Systems Kft ügyvezetője vett részt.

Az elmúlt néhány évben drasztikusan nőtt a robotok száma Fehérváron és ez az ütem valószínűleg tovább fog gyorsulni. Ennek társadalmi hatása is fontos lesz.

Nincs igazán hova menni Magyarországon belül, mert a városban található ipari technológia olyan magasan meghaladja a magyar átlagot, hogy csak a nemzetközi térben tudunk válaszokat keresni az előttünk álló kihívásokra – mondta Cser-Palkovics András polgármester. A kutatással az volt a célunk, hogy megtudjuk, mit gondolnak a fehérváriak és a fehérvári vállalkozások a jövőről. „Egyáltalán nem érzik nagy számban az emberek nagy kihívásnak ezt a kérdéskört, pedig a ma munkavállalóit legalább annyira érinti, mint a jövő munkavállalóit.” Mint mondta a felnőttképzés tekintetében nekik is lépniük kell. A digitalizáció, az automatizálás korában vagyunk és hogy ebben mennyire leszünk sikeresek, az meghatározza majd a város jövőjét és az életminőséget is. Ez kihívás és erre fel is kell készíteni a várost. Az Alba Innovárral, a Titkok Házával és az okos tantermekkel, illetve oktatással az erre való felkészülést kezdte el Fehérvár.

Csanády László a Prosperis Alba ügyvezetője a digitalizáció társadalmi vetületeire hívta fel a figyelmet, Ruff Tamás beszélt az Ipar 4.0 várható társadalmi és gazdasági hatásai Székesfehérváron kutatási eredményeiről és a kutatás módszertanáról illetve eredményeiről. A kutatás tavaly április és szeptember között készült Székesfehérváron.

Az Ipar 4.0 kapcsán nem csupán a technológia térhódításáról van szó, hanem az üzleti folyamatok, kulturális szintek, munkaszervezési módok és az oktatás teljes paradigmaváltásáról is.

A városnak a világban végbemenő folyamatok figyelembevételével közép- és hosszú távú versenyképességének és fenntarthatóságának megőrzése érdekében oktatási-kulturális-gazdaságszervezési szintváltást kell megvalósítania, hogy képes legyen megtartani a gazdasági és a városok közti hazai, európai és globális versenyben elért kedvező pozícióját. Székesfehérvár gazdaságának és egyben egész Európának a tőkeigényes, de magasabb hozzáadott értékű termelés felé kell elmozdulni -hangzott el a konferencián.

Gazdaság

 1. HR Fest Székesfehérvár - középpontban a digitális kultúra

  2020-ban országos turnéra indult a HR Fest, hogy Budapest, Debrecen és Győr mellett Székesfehérváron is megpezsegtesse a HR szakmát, valamint inspiráló keretet biztosítson az országos és régiós HR – és cégvezetők találkozásának. A fehérvári rendezvény középpontjában a digitalizáció állt, amelynek hatásai alapjaiban változtatják meg a HR szakmát.

  2020.02.13.
 2. Az Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének eredményeit és terveit ismertették

  Évindító sajtótájékoztatón számolt be Varga Imre István, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Fejér Megyei Szervezetének elnöke a kamara tavalyi eredményeiről és idei tervekről pénteken. Az eseményen szó esett az őstermelői igazolványokról, a Fejér Termék-pályázatról és a gazdatársadalomban szükséges generációváltásról is.

  2020.02.07.
 3. Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé

  A turizmus.com gondozásában megjelent TOP 50-es kiadványban Székesfehérvár is helyet kapott, mint a tavalyi év alapján a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város egyike. Egy város számára mindig nagy elismerés és büszkeség valamiben a legjobbak között szerepelni. Most sincs ez másképp, amikor Székesfehérvár bekerült a turisztikailag legeredményesebb tíz vidéki város közé a turizmus.com tavalyi évi eredmények alapján közzétett értékelése szerint. 

  2020.02.05.
 4. Pályázat indul a „Fejér Termék" elismerés elnyerésére

  A Fejér Megyei Önkormányzat „Fejér Termék” elismerés elnyerésére pályázatot hirdet. A minősítés célja a figyelem felhívása a Fejér megyében előállított élelmiszerekre és kézműves termékekre, mint helyi termékekre, továbbá a Fejér Termék Program három pillérének - hagyomány, érték, minőség - való megfelelés hangsúlyozása. A pályázati felhívás a Fejér Megyei Önkormányzat honlapján található. Benyújtási (postai úton történő beérkezés) határidő: 2020. február 28.

  2020.02.03.
 1. Világátlag feletti mértékben nőtt a magyar turizmus - MUISZ közgyűlés Fehérváron

  Székesfehérváron tartja 90. közgyűlését a Magyar Utazási Irodák Szövetsége. A megnyitón elhangzott, hogy az elmúlt három évben az európai és a világátlag feletti mértékben nőtt a turizmus Magyarországon. A fehérvári adatokat Lehrner Zsolt alpolgármester ismertette a turisztikai szakemberekkel.

  2020.01.28.
 2. Megbízhatóság - ismét Bisnode AAA tanúsítványt kapott a fehérvári Videoton Holding

  Idén is megkapta a Videoton Holding ZRt. a Bisnode AAA (tripla A) tanúsítványt, mellyel Magyarországon csupán a cégek 0,63 %-a rendelkezik. A tanúsítvány azt jelzi, hogy a VIDEOTON-nal az üzleti kapcsolat kialakításának pénzügyi kockázata rendkívül alacsony.

  2020.01.27.
 3. Cégalapítás, székhelyszolgáltatással

  Egyre keresettebb szolgáltatás a székhelyszolgáltatás. A Logosz Cégcsoport egyik szolgáltatáskörébe is beletartozik a székhelyszolgáltatás, de más szolgáltatásokat is felkínálnak az ügyfeleik számára, úgy, mint cégalapítás, cégmódosítás, cég adás-vétel és bélyegzőkészítés. Magyarországon már 19 irodában működnek. 

  2020.01.25.
 4. El Clásico és kínai futball - izgalmas előadások SKEOF-on

  Negyedik alkalommal rendezték meg pénteken a Sportgazdaságtani Kutatók és Egyetemi Oktatók Fóruma Konferenciát. Idén is a Budapesti Corvinus Egyetem Székesfehérvári Campusa adott otthont a nagyszabású eseménynek, melyen a sport globális gazdasági tényezőivel kapcsolatos aktuális kérdések kerültek terítékre. Szó volt Kína "futballhatalmi" törekvéseiről és az El Clásico-ról is.

  2020.01.16.

Eseménynaptár

2020. Február
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek