Mikortól lehet majd használni a déli összekötő utat?

Miért nem lehet használni egy utat, ami láthatóan készen van? - teszi fel a kérdést Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András közösségi oldalán annak kapcsán, hogy a déli összekötő út lassan a befejezéséhez közeledik. Facebook posztjában leírja, hogy milyen folyamatoknak kell megelőznie azt, hogy az új utat használhassák a közlekedők.
2023.01.20. 07:58 |
Mikortól lehet majd használni a déli összekötő utat?

Mint írja, amikor elkészül egy új út, akkor azt az építő cég "készre jelenti." Ezután 8 napon belül összehívnak mindenkit, aki érintett az építkezésben: a műszaki ellenőrt, a tulajdonost, a katasztrófavédelmet, ha kell a vízügyet, ha van vasútvonal akkor annak az üzemeltetőjét és az érintett közművek kezelőit. Ez a csapat végigmegy az elkészült művön, mindenki a saját szempontjai szerint nyilatkozik, hogy a szabályainak megfelel-e a kész mű. A műszaki ellenőr ebből jegyzőkönyvet csinál, és ha vannak hibák, azok listáját csatolja. A kivitelező ezután megmondja, mennyi idő kell neki a jelzett hibák javítására. Ha ezekkel elkészült, akkor megint minden érintett ellenőrzi, hogy megfelel-e a szabályoknak, elvárásoknak a projekt, és ha igen, akkor ezt írásba adja. Ezt hívjuk műszaki átadás-átvételnek.

Azonban ez az egész csak a dolog fele: Ha eddig ugyanis minden klappolt, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvvel a beruházó kéri a forgalomba helyezési engedélyt. A hatóság újabb helyszíni szemlét hív össze, megkeresi az érintett szakhatóságokat is és maximum 25 nap alatt lefolytatja az engedélyezést. Persze, csak akkor 25 nap az eljárás, ha minden stimmel és nincs szükség hiánypótlásra.

Összesen tehát átlagosan hatvan nap, mire egy út készre jelentésétől eljutunk addig, hogy megindul a forgalom. Fontos, hogy más szabályok vonatkoznak a felújításokra, ott sokszor a munkálatok alatt is lehet használni az utakat, tehát a használatba vétellel sem kell megvárni az összes engedélyt. Hozzá kell tenni azt is, hogy "nincs minden kész, ami késznek látszik." Például lehet, hogy egy út nekünk, civileknek teljesen használhatónak tűnik, azonban mondjuk hiányzik néhány tábla, közvilágításhoz való alkatrész, stb. Ilyenkor a kivitelező megvárja, hogy valóban 100%-os legyen az út és csak ekkor kezdi meg az átadási folyamatot.

Összegezve: valóban frusztrálóan hosszú tud lenni egy átadási folyamat, de ezeket a dolgokat jogszabályok rögzítik, melyek alól nem lehet, nem is szabad kibújni. Bízom azonban abban, hogy a Kormány és a szakminisztérium által bejelentett építésügyi, igazgatási reformok ezeket a folyamatokat is rugalmasabbá, könnyebbé, de főleg gyorsabbá tehetik.

A déli összekötő, a látszat ellenére még nem 100%-os, a kivitelező még nem jelentette készre. Ha ez megtörténik, akkor utána még 1-2 hónap, mire forgalomban használhatjuk. Ezért szoktam óvatosan fogalmazni, egy-egy projekt befejezése kapcsán, mert sajnos nem mindig csak rajtunk, az önkormányzaton múlik, mennyi idő alatt tudunk elkészülni egy-egy építkezéssel - írta Cser-Palkovics András polgármester.

Városfejlesztés

 1. Megújul a Tóparti

  Megkezdődött a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium épületének teljes körű felújítása. A január 20-i munkaterület-átadást követően a tornaterem épületében indultak el a munkálatok. A mintegy 3,1 milliárd forint értékű fejlesztés során, amely a város több oktatási intézményét érintő „Székesfehérvári komplex oktatási célú fejlesztés” elnevezésű projekt keretében valósulhat meg, kívül-belül megújul az épület. A beruházással tervezetten 2024 tavaszára végeznek.

  2023.01.31.
 2. Megújul a Szent István Művház

  Javában zajlik a Szent István Hitoktatási Művelődési Ház felújítása. Székesfehérvár egyik legnagyobb közművelődési intézményének homlokzata és udvara is megszépül a falak, a díszítőelemek, a nyílászárók rekonstrukciójával és a belső díszkivilágítás bővítésével. Utoljára még a Megyei Művközpont épületeként a nyolcvanas években újították fel az épületet.

  2023.01.27.
 3. Épülhet a szárazréti bölcsőde

  Jogerőssé vál a szárazréti bölcsőde építési engedélye, a létesítmény a Bodrogi utca 4. szám alatt épül. Az intézmény kétszer 14 fő gyermeket tud fogadni és minden törvényi előírásnak megfelel - számolt be közösségi oldalán Szigli István, a városrész önkormányzati képviselője.

  2023.01.25.
 4. Épül a kőtár és kutatóközpont

  Nemsokára kőtár és kutatóközpont várja majd az érdeklődőket a volt Köztársaság mozi épületében. A beruházás nemcsak azért fontos, mert az egykori királyi bazilika kövei méltó elhelyezést kapnak, de egyúttal egy építészettörténeti emléket is megmentenek vele. A munkálatokról videóban számolt be közösségi oldalán Vargha Tamás, Székesfehérvár országgyűlési képviselője.

  2023.01.24.