Mikortól lehet majd használni a déli összekötő utat?

Miért nem lehet használni egy utat, ami láthatóan készen van? - teszi fel a kérdést Székesfehérvár polgármestere Cser-Palkovics András közösségi oldalán annak kapcsán, hogy a déli összekötő út lassan a befejezéséhez közeledik. Facebook posztjában leírja, hogy milyen folyamatoknak kell megelőznie azt, hogy az új utat használhassák a közlekedők.
2023.01.20. 07:58 |
Mikortól lehet majd használni a déli összekötő utat?

Mint írja, amikor elkészül egy új út, akkor azt az építő cég "készre jelenti." Ezután 8 napon belül összehívnak mindenkit, aki érintett az építkezésben: a műszaki ellenőrt, a tulajdonost, a katasztrófavédelmet, ha kell a vízügyet, ha van vasútvonal akkor annak az üzemeltetőjét és az érintett közművek kezelőit. Ez a csapat végigmegy az elkészült művön, mindenki a saját szempontjai szerint nyilatkozik, hogy a szabályainak megfelel-e a kész mű. A műszaki ellenőr ebből jegyzőkönyvet csinál, és ha vannak hibák, azok listáját csatolja. A kivitelező ezután megmondja, mennyi idő kell neki a jelzett hibák javítására. Ha ezekkel elkészült, akkor megint minden érintett ellenőrzi, hogy megfelel-e a szabályoknak, elvárásoknak a projekt, és ha igen, akkor ezt írásba adja. Ezt hívjuk műszaki átadás-átvételnek.

Azonban ez az egész csak a dolog fele: Ha eddig ugyanis minden klappolt, a műszaki átadás-átvételi jegyzőkönyvvel a beruházó kéri a forgalomba helyezési engedélyt. A hatóság újabb helyszíni szemlét hív össze, megkeresi az érintett szakhatóságokat is és maximum 25 nap alatt lefolytatja az engedélyezést. Persze, csak akkor 25 nap az eljárás, ha minden stimmel és nincs szükség hiánypótlásra.

Összesen tehát átlagosan hatvan nap, mire egy út készre jelentésétől eljutunk addig, hogy megindul a forgalom. Fontos, hogy más szabályok vonatkoznak a felújításokra, ott sokszor a munkálatok alatt is lehet használni az utakat, tehát a használatba vétellel sem kell megvárni az összes engedélyt. Hozzá kell tenni azt is, hogy "nincs minden kész, ami késznek látszik." Például lehet, hogy egy út nekünk, civileknek teljesen használhatónak tűnik, azonban mondjuk hiányzik néhány tábla, közvilágításhoz való alkatrész, stb. Ilyenkor a kivitelező megvárja, hogy valóban 100%-os legyen az út és csak ekkor kezdi meg az átadási folyamatot.

Összegezve: valóban frusztrálóan hosszú tud lenni egy átadási folyamat, de ezeket a dolgokat jogszabályok rögzítik, melyek alól nem lehet, nem is szabad kibújni. Bízom azonban abban, hogy a Kormány és a szakminisztérium által bejelentett építésügyi, igazgatási reformok ezeket a folyamatokat is rugalmasabbá, könnyebbé, de főleg gyorsabbá tehetik.

A déli összekötő, a látszat ellenére még nem 100%-os, a kivitelező még nem jelentette készre. Ha ez megtörténik, akkor utána még 1-2 hónap, mire forgalomban használhatjuk. Ezért szoktam óvatosan fogalmazni, egy-egy projekt befejezése kapcsán, mert sajnos nem mindig csak rajtunk, az önkormányzaton múlik, mennyi idő alatt tudunk elkészülni egy-egy építkezéssel - írta Cser-Palkovics András polgármester.

Városfejlesztés

 1. Buszhálózat-bővítés 2024.

  Többszöri előkészítést követően jövőre tovább bővül a helyijáratos buszhálózat Székesfehérváron. Az elmúlt időszak tapasztalatait figyelembe véve nem egyszerre, hanem ütemezetten, bizonyos időszakonként, néhány járatot érintve lépnek majd életbe a hálózatot és a menetrendet is érintő változások. Az I. ütemet a jelenlegi elképzelések szerint tavasszal vezetnék be.

  2023.12.04.
 2. Zárul a Móri út felújítása

  Zárul a Móri út felújítása, a város egyik jelentős bevezető útját két ütemben, egy év alatt újította fel a közbeszerzésen nyertes Útéppark Kft. A város és a kivitelező képviselői hétfőn reggel sajtónyilvános bejáráson nézték meg a beruházást.

  2023.12.04.
 3. Több mint 200 fát ültetnek

  223 darab háromszor iskolázott fát ültetnek el a napokban a Városgondnokság kertészei a Béla úti temetőben és Börgöndön. A fákat az Alba Aréna kivitelezője, a Market Építő Zrt. ajánlotta fel a környezetvédelmi és társadalmi felelősségvállalás programjának keretében. 

  2023.11.29.
 4. Felújítják a Barátság Házát

  A Modern Városok Program keretében kapott forrásokból indulhat el a Barátság házának részleges felújítása és átalakítása - írta Facebook oldalán Székesfehérvár polgármestere. "Erre az épületre is ráfér a renoválás, hiszen városunk kulturális, közösségi intézményei és civil szervezetei állandó helyhiánnyal küzdenek, ebben is jelenthet majd előrelépést a mostani beruházás."

  2023.11.19.