Mikor érdemes visszarakni a nyári gumit az autóra?

A téli időszakhoz közeledve rendszerint a téli gumi kérdésével foglalkozott minden autós portál. A hideg hónapokat lassan magunk mögött tudhatjuk, és valljuk be, sokkal kevésbé sikerültek fogvacogtatóra, mint azt a legtöbben hittük. Ennek ellenére a hét fokos szabály a téli hónapokban is igaz, vagyis kizárólag téli gumival volt érdemes az utakra gurulni.
2020.03.01. 21:44 |

A néhányszor előforduló ónos eső és hószállingózás igencsak feladta ugyanis a leckét azoknak, akik a nyári szettel igyekeztek átvészelni a telet. Most azonban, február derekán már inkább foglalkozunk azzal, hogy milyen állapotban van a korábbi nyári szett, vagy hol érdemes egy újat beszerezni.

Természetesen felmerül a kérdés, hogy mikor cseréljük le az autón a gumikat. Sokszor előfordult már, hogy a cserét követően ütött be a nagy havazás, és márciusban még a jégen csúszkálhattunk a járművel. A sokat emlegetett hét fokos szabály itt is igaz. Amint a hőmérő higanyszála tartósan hét fok fölé emelkedik, akkor már célszerű felkeresni a gumist. Az autoalkatreszonline24.hu szerint a visszarakás 7 celsius felett már biztonságos. Ugyanakkor a hosszú távú időjárás előrejelzést is megéri szem előtt tartani, ugyanis az időszakos felmelegedés még korántsem jelenti azt, hogy ez tartósan így is marad. Pláne napjainkban igaz ez, amikor télen gyakran őszies az idő, tavasszal pedig még a hóesés nehezíti meg az autósok dolgát.

Sokan a márciusi hónapot választják, de nem ritka, hogy az április a főszezon, amikor legtöbben felkeresik a gumiszervizt. Túl sokáig nem érdemes várni vele, ugyanis ahogy melegebb lesz az aszfalt, a tél gumi jobban kopik, többet fogyaszt a gépjármű, és a menetzaj is hangosabb lesz. Mielőtt azonban a nyári gumik felkerülnének a járműre, nagyon fontos azokat alaposan átnézni. A kritikus 1.6 mm-es profilmélységhez közeledve már igencsak csereérettek a gumik, de a felület épsége sem elhanyagolható. A Wikipédia szerint a gumik tárolását fektetve, alacsony nyomáson, napfénytől védett helyen érdemes megoldani. Igaz ez a téli szettre is, s ha odafigyelünk erre, akkor nagy valószínűséggel jó állapotban vehetjük majd újra elő a következő szezonban.

Nem véletlen, hogy évszakváltáskor a szakemberek is felhívják figyelmünket az aktuálissá váló gumicserére. A téli és a nyári abroncs ugyanis merőben eltérő jellemzőkkel bírnak. Míg a téli verzió mély bordázattal, sűrű lamellákkal biztosítja a jobb tapadást, és összetételében is eltérő, addig a nyári kevesebb szilika alapanyagot tartalmaz, és felülete is másként néz ki. A tapasztalatok azt mutatják, hogy érdemes az online autógumi kínálatot is megnézni, hiszen kedvező áron érhetőek el ismert és már bizonyított márkák.

Ha nincs tisztában azzal, hogy milyen márka lenne a leginkább ideális, akkor az aktuális autógumi tesztek, például az ADAC által végzett kitűnő választásnak bizonyul. Ez utóbbi a nyári gumikat olyan szempontok alapján hasonlítja össze, mint a száraz és nedves viszonyok közötti teljesítés, a fogyasztás vagy például a menetzaj.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a közlekedés biztonsága nem csak a szakértelmen és a megfontolt döntéseken múlik, hanem a technikai felszereltségen is. A rendszeres szerviz mellett törekedjünk arra, hogy mindig az évszaknak és hőmérsékletnek megfelelő gumival guruljunk az utakra. Az árak online akár olcsóbbak is lehetnek, de a négyévszakos változatokon is érdemes lehet elgondolkodni.

Gazdaság

 1. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 2. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 3. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.
 4. "Hisszük, hogy a válság elmúltával újra teljesen fel tudunk majd pörögni"

  A Videoton Holdingnak nincs adóssága, és jelentősek a tartalékai, ezért a vezérigazgató-társtulajdonos szerint a csoport a válság után újra fel tud majd pörögni. Sinkó Ottó a vg.hu-nak adott interjújában rámutatott arra az összefüggésre, hogy minél sikeresebb a koronavírus terjedésének visszaszorítása, annál tovább tart a járványhelyzet.

  2020.03.31.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin