Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.
2020.06.30. 18:10 |

Mit kapunk 20 millió forintért a Fejér megyei ingatlanpiacon?

Az Ingatlannet.hu 2020. májusi átlagos négyzetméter árai alapján, a vizsgált települések családi házai közül Gárdonyban 20 millió forintért átlagosan egy 48 m² alapterületű családi házat lehetett kapni. Székesfehérváron is viszonylag kicsi, 55 m²-es házat adtak érte. Bicskén és Móron azonban már egy 70-80 m²-es családi házat, a legnagyobb házat pedig Sárbogárdon kínálták 20 millióért, méghozzá 155 m²-t.

Hiába a koronavírus, az ingatlanok átlagára csak kevés helyen mutat visszaesést az országban.

Két fehérvári ingatlanost kérdeztünk a helyi sajátosságokról. Czigola Emil az Ingatlanplusz tulajdonosa és Horányi Balázs az albaingatlan.hu ingatlanközvetítője válaszolt a kérdéseinkre.

Hogyan látja a személyes találkozások tekintetében a fehérvári ingatlanpiacot?

Horányi Balázs: Úgy látom, hogy jelenleg átlagosan tíz százalékos az árcsökkenés a panellakások árát illetően és fontos megjegyezni, hogy megnőtt a Fehérvár közeli falvak 20-25 millió forint körüli házai iránt a kereslet. Iszkaszentgyörgy, Sárkeresztes, Moha, Sárszetntmihály, Úrhida a legnépszerűbb.

Czigola Emil: Ha a kérdés a korona vírus utáni időszakra vonatkozik, akkor jelen pillanatban már minden visszaállt úgy, ahogy ezelőtt is volt. Persze a szigorítások idején teljesen leállt, a fokozatos feloldás elején pedig változó volt, függően attól ki mennyire „félt” a vírustól. Természetesen ekkor maszkban és lábzsákban tekintettek meg ingatlanokat, csak kis számú jelenléttel.

Milyen fajta panelek iránt a legnagyobb a kereslet?

Horányi B. Az 1+2 félszobás egyértelműen a legkeresettebb még mindig.

Czigola E. A panellakások eladhatósága valamelyest visszaesett, ez az árakban is megmutatkozik, mert telített a piac, túlkínálat van. A vásárlók jóval megfontoltabbak és kivárják azt a lakást, ami jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Átlagosan mennnyi idő alatt lehet eladni most egy fehérvári lakást?

Horányi B. Telítettebb a piac, nagyobb a választék, több a választási lehetőség. Véleményem szerint egy-három hónap a maximum, azonban ha irreális árat kérnek az eladók, ez jóval hosszabb idő is lehet.

Czigola E. Ezt nehéz meghatározni, még most is nagyon szétszórt árakkal találkozni a hirdetésekben (ugyanolyan lakások esetében is). Ha jól van meghatározva az ingatlan ára, akkor akár többnyire egy hét - egy hónap közé esik ez az idő, viszont ha túlzó a kikiáltási ár és ezt kitartják a tulajdonosok, akkor ez jóval több is lehet. De az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy egy bizonyos idő elteltével kénytelenek csökkenteni az áron, hogy el tudják adni az ingatlanukat.

Bátrabban alkudnak a vevők jelenleg?

Horányi B. Csúnyán mondom, bocsánat: akinek készpénze van, néha pofátlanul tud alkudni. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyire reális vagy irreális egy-egy ingatlannak az ára.

Czigola E. A vevők most egy kicsit helyzeti előnyben vannak, a túlkínálat miatt is, így jobb az alkupozíciójuk.

Ön szerint mely városrészeket kedvelik leginkább a lakásvásárlók?

Horányi B. A Palotaváros a fiatalok között nagyon kedvelt rész, de a József utca és Ősz utca környéke is népszerű. Minél távolabb megyünk a Belvárostól, annál nehezebb értékesíteni.

Czigola E. Ha maradunk a paneleknél, akkor a következő részeket keresik előszeretettel: Ősz utca és környéke, József utca – Gáz utca környéke.

Pedig azt gondolná az ember, hogy a csendesség és a zöldterületek nagysága miatt sokan választják a Belvárostól távolabbi lakásokat...

Czigola E. Ez mindig igény kérdése, de legtöbben azt helyezik előtérbe, hogy gyalogosan hamar elérhető legyen iskola, óvoda, boltok,  belváros, akár munkahely.

Horányi B. Magam is azt gondolnám, de mégis azt tapasztalom, hogy a Köfém, Vásárhelyi út, Fecskepart, Rádió lakótelep lakásai például nehezebben értékesíthetőbbek, mint a belvárosiak és több millió forintos árkülönbség is lehet hasonló ingatlanok ára között. Megfigyelhető az is, hogy akik egy bizonyos környéken nőttek fel, azok kimondottan keresik az ottani lakásokat.

Az új építésű lakások iránt milyen érdeklődést tapasztal jelenleg?

Czigola E. Az új építés lakások iránt is van kereslet, viszont a jóval magasabb áruk miatt, jócskán szűkül a vásárló réteg.

Horányi B. Töretlennek látom az érdeklődést az új lakások iránt is. Ez magasabb árkategória jóval a használt panellakásokhoz képest, de itt is megfigyelhető, hogy a belvároshoz közeli új lakásokat keresik leginkább a vásárlók.

Fehérvári használt családi házak piacán lát változást az idei tavasz után?

Czigola E. A családi házak esetén egy kis fellendülést tapasztalunk, a városon belül és a környező településeken is keresnek családi házat, attól függően, hogy ki-mit engedhet meg magának, illetve milyen paraméterek fontosak számára.

Horányi B. Ez egy lassabban mozgó piac, viszont, akik kategóriát szeretne váltani és hasonló kényelmet szeretne, mint, amit a jelenlegi lakása nyújt, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Még mindig az Öreghegy a legnépszerűbb?

Czigola E. Nem feltétlenül azért választják, mert népszerűbb, hanem inkább azt tapasztaljuk, hogy a többi kertvároshoz képest jobb a közlekedése a belváros irányába, így ez is mellette szól. De ide vehetjük a Ráchegyet, a vezér és Iíró utcákat, illetve a Felsővárost is. De mivel ezek a részek árban valamelyest drágábbak, mint a város többi kertvárosi része, így ez is döntő szempont szokott lenni.

Horányi B. Örökzöld, egyértelméűen.

Alsóváros, Maroshegy, Feketehegy tekintetében mit tapasztal?

Czigola E. Itt alacsonyabbak az árak a többi részhez képest és idevenném még az Őrhalmi szőlőket is, viszont a csúcsidőpontokban lévő torlódások miatt sokszor vízválasztó a vásárlóknál. Az alacsonyabb ár, azért tud kompromisszumokat is eredményezni. Viszont teljes mértékben nem lehet semelyik részt sem általánosítani, hiszen vannak akik pl. törzsgyökeres Felsővárosi, Maroshegyi vagy Feketehegyi, ezért ők a megszokott, ismert környékeket preferálják.

Horányi B. Egy szép háznak ezekben a városrészeken is hasonló az ára, mint a keresettebb területeken.

Gazdaság

 1. A mai naptól indul a nyári diákmunka program a nappali képzésben tanulóknak

  Június 15-én indul a nyári diákmunka, a nappali képzésben tanuló 16-25 évesek munkatapasztalatot és jövedelmet szerezhetnek. A kormány 3 milliárd forintos támogatással ösztönzi a diákok nyári foglalkoztatását.

  2021.06.15.
 2. Távhőszolgáltatási kisokost készített a SZÉPHŐ Zrt. - heteken belül megérkezik a távhős otthonokba

  A cél, hogy a távhőszolgáltatási kisokos segítse a zökkenőmentes ügyintézést a SZÉPHŐ Zrt. ügyfeleinek. A következő napokban a kiadvány egy példányát minden, a távhőszolgáltatást igénybe vevő ügyfél megtalálja a postaládájában. 

  2021.06.14.
 3. 80 év titka az alumíniumiparban - a Múzeumok Éjszakájáig tekinthető meg a Köfém emlékkiállítása

  A Köfém Hengermű-Öntöde első üzemét 1941-ben alapították és idén ünnepli 80 éves évfordulóját. Ebből az alkalomból áprilisban egy egész éves, Székesfehérvár polgárait is bevonó programsorozat részeként nyílt kiállítás a vállalat volt és jelenlegi dolgozói által felajánlott emléktárgyakból és az Arany János Iskola diákjainak az évfordulóra készült alkotásaiból.

  2021.06.09.
 4. Genius Loci díjat nyert a székesfehérvári Howmet-Köfém

  A tehetséggondozásért ismerték el a Howmet-Köfém Kft-t. A vállalat Genius Loci Díjat kapott a Vállalatok és vállalkozók a tehetségekért regionális kategóriájában azért a tevékenységért, amivel a digitális készségek fejlesztését, a mérnöki szakmák népszerűsítését segítik.

  2021.06.08.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2021. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4