Mi a helyzet a fehérvári ingatlanpiacon a Covid után?

Két fehérvári ingatlanost Czigola Emilt és Horányi Balázst, illetve az Ingatlannet.hu oldal szakértőjét kérdeztük arról, hogy milyen hatással volt a koronavírus miatti veszélyhelyzet a fehérvári ingatlanpiacra. A panelek terén telítődik a piac és megfontoltabbak a vásárlók, a családi házak piacán pedig fellendülés tapasztalható.
2020.06.30. 18:10 |

Mit kapunk 20 millió forintért a Fejér megyei ingatlanpiacon?

Az Ingatlannet.hu 2020. májusi átlagos négyzetméter árai alapján, a vizsgált települések családi házai közül Gárdonyban 20 millió forintért átlagosan egy 48 m² alapterületű családi házat lehetett kapni. Székesfehérváron is viszonylag kicsi, 55 m²-es házat adtak érte. Bicskén és Móron azonban már egy 70-80 m²-es családi házat, a legnagyobb házat pedig Sárbogárdon kínálták 20 millióért, méghozzá 155 m²-t.

Hiába a koronavírus, az ingatlanok átlagára csak kevés helyen mutat visszaesést az országban.

Két fehérvári ingatlanost kérdeztünk a helyi sajátosságokról. Czigola Emil az Ingatlanplusz tulajdonosa és Horányi Balázs az albaingatlan.hu ingatlanközvetítője válaszolt a kérdéseinkre.

Hogyan látja a személyes találkozások tekintetében a fehérvári ingatlanpiacot?

Horányi Balázs: Úgy látom, hogy jelenleg átlagosan tíz százalékos az árcsökkenés a panellakások árát illetően és fontos megjegyezni, hogy megnőtt a Fehérvár közeli falvak 20-25 millió forint körüli házai iránt a kereslet. Iszkaszentgyörgy, Sárkeresztes, Moha, Sárszetntmihály, Úrhida a legnépszerűbb.

Czigola Emil: Ha a kérdés a korona vírus utáni időszakra vonatkozik, akkor jelen pillanatban már minden visszaállt úgy, ahogy ezelőtt is volt. Persze a szigorítások idején teljesen leállt, a fokozatos feloldás elején pedig változó volt, függően attól ki mennyire „félt” a vírustól. Természetesen ekkor maszkban és lábzsákban tekintettek meg ingatlanokat, csak kis számú jelenléttel.

Milyen fajta panelek iránt a legnagyobb a kereslet?

Horányi B. Az 1+2 félszobás egyértelműen a legkeresettebb még mindig.

Czigola E. A panellakások eladhatósága valamelyest visszaesett, ez az árakban is megmutatkozik, mert telített a piac, túlkínálat van. A vásárlók jóval megfontoltabbak és kivárják azt a lakást, ami jó ár-érték aránnyal rendelkezik.

Átlagosan mennnyi idő alatt lehet eladni most egy fehérvári lakást?

Horányi B. Telítettebb a piac, nagyobb a választék, több a választási lehetőség. Véleményem szerint egy-három hónap a maximum, azonban ha irreális árat kérnek az eladók, ez jóval hosszabb idő is lehet.

Czigola E. Ezt nehéz meghatározni, még most is nagyon szétszórt árakkal találkozni a hirdetésekben (ugyanolyan lakások esetében is). Ha jól van meghatározva az ingatlan ára, akkor akár többnyire egy hét - egy hónap közé esik ez az idő, viszont ha túlzó a kikiáltási ár és ezt kitartják a tulajdonosok, akkor ez jóval több is lehet. De az elmúlt időszak tapasztalata az, hogy egy bizonyos idő elteltével kénytelenek csökkenteni az áron, hogy el tudják adni az ingatlanukat.

Bátrabban alkudnak a vevők jelenleg?

Horányi B. Csúnyán mondom, bocsánat: akinek készpénze van, néha pofátlanul tud alkudni. Nyilván ez attól is függ, hogy mennyire reális vagy irreális egy-egy ingatlannak az ára.

Czigola E. A vevők most egy kicsit helyzeti előnyben vannak, a túlkínálat miatt is, így jobb az alkupozíciójuk.

Ön szerint mely városrészeket kedvelik leginkább a lakásvásárlók?

Horányi B. A Palotaváros a fiatalok között nagyon kedvelt rész, de a József utca és Ősz utca környéke is népszerű. Minél távolabb megyünk a Belvárostól, annál nehezebb értékesíteni.

Czigola E. Ha maradunk a paneleknél, akkor a következő részeket keresik előszeretettel: Ősz utca és környéke, József utca – Gáz utca környéke.

Pedig azt gondolná az ember, hogy a csendesség és a zöldterületek nagysága miatt sokan választják a Belvárostól távolabbi lakásokat...

Czigola E. Ez mindig igény kérdése, de legtöbben azt helyezik előtérbe, hogy gyalogosan hamar elérhető legyen iskola, óvoda, boltok,  belváros, akár munkahely.

Horányi B. Magam is azt gondolnám, de mégis azt tapasztalom, hogy a Köfém, Vásárhelyi út, Fecskepart, Rádió lakótelep lakásai például nehezebben értékesíthetőbbek, mint a belvárosiak és több millió forintos árkülönbség is lehet hasonló ingatlanok ára között. Megfigyelhető az is, hogy akik egy bizonyos környéken nőttek fel, azok kimondottan keresik az ottani lakásokat.

Az új építésű lakások iránt milyen érdeklődést tapasztal jelenleg?

Czigola E. Az új építés lakások iránt is van kereslet, viszont a jóval magasabb áruk miatt, jócskán szűkül a vásárló réteg.

Horányi B. Töretlennek látom az érdeklődést az új lakások iránt is. Ez magasabb árkategória jóval a használt panellakásokhoz képest, de itt is megfigyelhető, hogy a belvároshoz közeli új lakásokat keresik leginkább a vásárlók.

Fehérvári használt családi házak piacán lát változást az idei tavasz után?

Czigola E. A családi házak esetén egy kis fellendülést tapasztalunk, a városon belül és a környező településeken is keresnek családi házat, attól függően, hogy ki-mit engedhet meg magának, illetve milyen paraméterek fontosak számára.

Horányi B. Ez egy lassabban mozgó piac, viszont, akik kategóriát szeretne váltani és hasonló kényelmet szeretne, mint, amit a jelenlegi lakása nyújt, akkor bizony mélyen a zsebébe kell nyúlnia.

Még mindig az Öreghegy a legnépszerűbb?

Czigola E. Nem feltétlenül azért választják, mert népszerűbb, hanem inkább azt tapasztaljuk, hogy a többi kertvároshoz képest jobb a közlekedése a belváros irányába, így ez is mellette szól. De ide vehetjük a Ráchegyet, a vezér és Iíró utcákat, illetve a Felsővárost is. De mivel ezek a részek árban valamelyest drágábbak, mint a város többi kertvárosi része, így ez is döntő szempont szokott lenni.

Horányi B. Örökzöld, egyértelméűen.

Alsóváros, Maroshegy, Feketehegy tekintetében mit tapasztal?

Czigola E. Itt alacsonyabbak az árak a többi részhez képest és idevenném még az Őrhalmi szőlőket is, viszont a csúcsidőpontokban lévő torlódások miatt sokszor vízválasztó a vásárlóknál. Az alacsonyabb ár, azért tud kompromisszumokat is eredményezni. Viszont teljes mértékben nem lehet semelyik részt sem általánosítani, hiszen vannak akik pl. törzsgyökeres Felsővárosi, Maroshegyi vagy Feketehegyi, ezért ők a megszokott, ismert környékeket preferálják.

Horányi B. Egy szép háznak ezekben a városrészeken is hasonló az ára, mint a keresettebb területeken.

Gazdaság

 1. Székesfehérváron is bővíti 5G szolgáltatásait a Vodafone

  A budapesti belváros és Zalaegerszeg után a vidéki nagyvárosokban, így Székesfehérváron is és a Balaton körül folytatja az 5G lefedettségének bővítését a Vodafone Magyarország. A fejlesztéssel 35-ről közel 300-ra nő 5G állomásaik száma az országban.

  2020.06.30.
 2. Fenntarthatósági akció és játék indul a Jancsárkertben

  A tisztább, hulladékmentes piacozásért hirdetett akciót a KDRIÜ és a Ki? Ti & Mi civil szervezet: a kampányban nemcsak információkat szerezhetünk a fenntartható életmódról, hanem pontokért is játszhatunk, ha vászontáskába vagy kosárba vásárolunk a műanyag zacskók helyett.

  2020.06.25.
 3. A kkv-k támogatására létrejött Városi Tőkealapról tájékoztatták az érdeklődőket

  A kis- és középvállalkozások finanszírozásának támogatására létrejött Székesfehérvár Városi Tőkealapról tartottak tájékoztató workshopot szerdán, a Városháza Dísztermében. A résztvevők választ kaphattak arra is, hogy mit érdemes tudni a tőkebefektetésről?

  2020.06.24.
 4. 15 milliárdnyi beruházás a fehérvári cégeknél - támogatást kapott a Fehér Ablak Kft. is

  Székesfehérváron 29 cég 15 milliárd forintnyi beruházást hajt végre a következő hónapokban. Ehhez a kormány 7 milliárd forint támogatást ad, ezzel 3500 fehérvári munkahelyet védenek meg - jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Székesfehérváron, a Fehér Ablak Kft.-nél, ahol támogatói okiratot adott át a cégnek a Kormány versenyképesség növelő támogatási programja keretében.

  2020.06.22.
 1. Az egyéni vállalkozók július 1-jétől a NAV-nál intézhetik ügyeiket

  Július 1-jétől az egyéni vállalkozói tevékenységgel kapcsolatos ügyeket a NAV-nál kell intézni.  Az egyéni vállalkozók továbbra is a Webes ügysegéden jelenthetik be a NAV részére a tevékenységükkel kapcsolatos eseményeket: tevékenység megkezdése, adatváltozás bejelentése, szünetelés, illetve szünetelés utáni folytatás és a tevékenység megszüntetése.

  2020.06.22.
 2. Közel félmillióan regisztráltak a NAV online számlarendszerébe

  Június elejéig már több mint 481 ezer adózó regisztrált a Nemzeti Adó- és Vámhivatal online számlarendszerébe - közölte a Világgazdasággal az adóhatóság. Július 1-jéig regisztrálniuk azoknak a vállalkozásoknak valamilyen online számlázórendszerbe, amelyek más adóalanynak állítanak ki számlát.

  2020.06.19.
 3. Hiánypótló képzés indul az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karán

  2020 szeptemberében Székesfehérváron, az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében Precíziós gazdálkodás szakmérnök/szakember képzés indul, immáron harmadik alkalommal. A képzés hiánypótló adatfeldolgozási és térinformatikai ismeretek készségszintű elsajátítására fekteti a hangsúlyt.

  2020.06.19.
 4. Bemutatkozott a Fejérvíz Zrt. új vezérigazgatója - fiatal szakember irányítja a céget

  A Székesfehérvári Önkormányzat többségi tulajdonában álló Fejérvíz Zrt új vezérigazgatóját mutatta be szerdán dr. Cser-Palkovics András polgármester. Laczi Péter korábban már 11 éven keresztül dolgozott a Fejérvíznél, a cég irányítását május végén vette át a harminc év után nyugdíjba vonult Kis Istvántól.

  2020.06.17.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2