Mézzel teljes az élet és méhekkel teljes a világ - mézes reggeli a Kodályban

Az Európai Mézes Reggeli központi nyitó eseményének a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont. A 2014 óta hazánkban is zajló program célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait.
2023.11.17. 13:15 |
Mézzel teljes az élet és méhekkel teljes a világ - mézes reggeli a Kodályban

Idén is országszerte közel 1000 helyszínen, több mint 200 000 diák fogyaszthatja el a mézes reggelit – mondta köszöntőjében dr. Nagy István agrárminiszter a pénteki megnyitón, amelyen részt vett Dr. Marjan Cencen, a Szlovén Köztársaság nagykövete, dr. Cser-Palkovics András polgármester, Török Szabolcs, a Székesfehérvári Tankerületi Központ vezetője, Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület (OMME) elnöke, Borszéki Viktória mézkirálynő és Mészáros Dezső, a SIÓ-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.

Az Európai Mézes Reggeli kezdeményezés Szlovéniában indult útnak 2007-ben, amelyhez Magyarország 2014-ben csatlakozott.

A program elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait, megismertesse a gyerekekkel a méhészet jelentőségét és a méhek nélkülözhetetlen szerepét az élet fenntartásában. Országszerte közel 1000 helyszínen, több mint 200 000 diák fogyaszthatja el a mézes reggelit.

Az idei központi eseménynek a Székesfehérvári Kodály Zoltán Általános Iskola, Gimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola adott otthont.

Az iskola falait, az osztályokat virágos képek, több kaptárnyi, kézzel készült méhecske díszítette, a „méh” diákok a tematikus programok keretében ismerkedtek a méhek világával, a méz készítésével és az egészséges táplálkozással. A Mézes reggeli megnyitóján dr. Ferschné Várnai Tímea, az iskola igazgatója köszöntötte a résztvevőket és örömét fejezte ki, hogy az intézmény adhat otthont a rendezvény központi helyszínének. A diákok műsorukban ízelítőt adtak az iskolában zajló művészeti nevelésről: énekben, versben, táncban, hangszeres zenében.

2023-ban Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A méhsűrűség hazánkban a legmagasabb, 13 méhcsaládra tehető négyzetkilométerenként. A megtermelt méz mennyisége évente 25 ezer tonna, a hazai mézfogyasztás átlagosan 1 kg/fő/év. Magyarországon évente 10 000 tonna méz fogy, ebből 6000 tonna a közvetlen termelői értékesítés, 4000 tonnát az áruházláncok adnak el.

„Hálás vagyok a magyar méztársadalomnak, amiért ennyi gyerekhez viszik el a legteljesebb élelmiszerünket, a természet csodáját, a mézet.” – kezdte köszöntőjét dr. Nagy István. Az agrárminiszter reményét fejezte ki, hogy a mézes reggelivel 200 ezer magyar gyermek válik új mézfogyasztóvá. A tárcavezető továbbá kiemelte, a méhek csodálatos tevékenysége nem csupán a mézben jelenik meg, hanem a beporzásban is, ami nélkül nem lenne termés és nem lennének élelmiszerek. Nagy István kitért arra is, hogy a méhészek és a fogyasztók védelme érdekében Magyarország már évek óta szorgalmazza, hogy az Európai Unióban szigorítsák a mézkeverékek származásának a megjelölését.

A Szlovén Köztársaság nagykövete, Marjan Cencen szólt arról, hogy a méhészkedés Szlovéniában és Magyarországon is a nagyon múlttal rendelkezik, ezért is indították el 2007-ben a mézfogyasztást ösztönző mézes reggeli programot. A minden év november harmadik péntekén megrendezésre kerülő esemény célja, hogy a méhek védelmére, a méhészek munkájára, az egészséges táplálkozásra felhívják a figyelmet.

"Megtisztelő számunkra, hogy egy országos rendezvénynek ismét Székesfehérvár adhat otthont. Egy olyan helyszínen, ahol a méhek munkájához hasonlóan az összefogásnak köszönhetően nagyon sok fejlesztés valósult meg a közelmúltban" – mondta köszöntőjében dr. Cser-Palkovics András. Székesfehérvár polgármestere hozzátette, a Kodályban a művészeti és zenei oktatás hosszú évtizedes múltra tekint vissza, és egy különleges értékét adja a város kulturális életének. A művészet, a zene szebbé, jobbá teszi életünket, de a lelki mellett a testi egészség megőrzésére is figyelmet kell fordítani. Erre ez a mai nap is kiváló példa, hiszen a jó minőségű méz fogyasztásával mindenki nyer, mert kiválóan segíti az egészség fenntartását, miközben a méhészetek fennmaradásához is hozzájárul, hangsúlyozta a polgármester.

Borszéki Viktória mézkirálynő méhészként elhivatott abban, hogy minél szélesebb körben megismertesse a méz egészségre gyakorolt jótékony hatását, felhasználhatóságának sokszínűségét.  Köszöntőjében megemlítette, hogy a méz immunerősítő, energetizáló, fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, ér- és emésztőrendszert segítő, miközben rengeteg vitamin, ásványi anyag található benne. Hazánk egyik legnagyobb gyümölcslégyártója, a SIÓ-Eckes Kft. az egészséges táplálkozás jegyében idén is több mint ezer doboz gyümölcsitallal támogatja a Mézes Reggeli programsorozatot. A gyümölcslégyártó és az OMME két évvel ezelőtt kötött együttműködésének legfőbb célja minél szélesebb körben megismertetni azokat a lehetőségeket, amelyekkel – például méhlegelők telepítésével – bárki tehet a méhállományok nagyszámú fogyatkozása ellen – mondta Mészáros Dezső, a SIÓ-Eckes Kft. ügyvezető igazgatója.