Merre tovább Németország? - beszélgetés a német Bundestag-választások eredményeiről

Mathias Corvinus Collegiumban oktató német vendégprofesszor Dr. Marc-Michael Blum látogatott el az MCC Székesfehérvári Központjába, ahol Östör Annamária képviseletvezető fogadta. 
2021.10.03. 20:25 |
Merre tovább Németország? - beszélgetés a német Bundestag-választások eredményeiről

A pódiumbeszélgetést Darkó Tünde Tímea, az MCC Magyar-Német Intézetének kutatási asszisztense moderálta. A beszélgetés központi témáját pedig a német választások eredménye adta, de szóba került Angela Merkel tizenhat évig tartó kancellári munkája, az eddigi nagykoalíció szerepe és a mostani koalícióképzési lehetőségek is. Dr. Marc-Michael Blum kitért a kancellárjelöltek és stratégiájuk, illetve a pártok programjának bemutatására is és szó esett arról is, hogy milyen személyiség jegyekkel, vezetési stílussal és tárgyalási stratégiával érdemes egy német szövetségi kancellárnak rendelkezni. Az előadás második felében kiemelten szó esett az alakuló német kormány jövőben Magyarország felé irányuló politikájáról a két lehetséges kormánykoalíciós felállást tekintve.

Az előadás végén a közönség is tehetett fel kérdéseket, amelynek során a résztvevők a magas választási részvétel CDU vereségének okaira és a párt ideológiájára, valamint Angela Merkel hátrahagyott örökségének továbbélésére voltak kíváncsiak. Mindemellett érdeklődött a hallgatóság, arról, hogy lehetséges-e még Armin Laschet részére a kancellári pozíció betöltése és megkérdezték Blum urat személyes véleményéről is, mit gondol melyik koalíciós felállás lenne kedvezőbb Németországnak saját jövőjét tekintve és melyik hatna pozitívan a magyar-német kapcsolatokra.

Székesfehérvár alpolgármestere, Lehrner Zsolt is fogadta Dr. Marc-Michael Blum professzort. A helyi látnivalókon kívül szó esett Székesfehérvár német testvérvárosáról is, Schwäbisch Gmündről és a testvérkapcsolatból eredő magyar-német bilaterális kapcsolatok ápolásának lehetőségeiről. Szóba került a székesfehérvári német nemzetiségi oktatás és a magyarországi németek helyi vonatkozású, ma is élő hagyományőrzése. Ennek kapcsán Blum úr Komlósi Erzsébettel, a székesfehérvári Német Magyar Baráti Társaság elnökével és Schneider Évával, a Német Nemzetiségi Önkormányzat elnökével beszélgetett.

Beszámolót írta: Darkó Tünde Tímea