Menő Jövő – izgalmas programokkal indul szombaton az Európai Mobilitási Hét

Idén is az alternatív közlekedési eszközöké, a fenntarthatóságé és a környezetvédelemé lesz a főszerep az Európai Mobilitási Héten. A EMH keretein belül a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szeptember 16-án, szombaton 10 és 18 óra között rendezi meg a Menő jövő című Elektromos járművek napját. A programokról szerdán délelőtt a Prohászka ligetben tartottak sajtótájékoztatót.
2023.09.13. 15:53 |
Menő Jövő – izgalmas programokkal indul szombaton az Európai Mobilitási Hét

Az Európai Mobilitási Hét a kontinens legnagyobb közlekedési-környezetvédelmi kampánya, egy összeurópai kezdeményezés része, amely kifejezetten az észszerű közlekedés gazdaságnövelő hatásaira helyezi a hangsúlyt. 2023. szeptember 16. és 22. között huszonkettedik alkalommal szervezik meg a környezetbarát és fenntartható városi közlekedés népszerűsítése céljával.

A rendezvénysorozat Magyarországon évről évre egyre népszerűbb, Székesfehérváron is izgalmas programok kapcsolódnak hozzá, idén a „Takarékoskodj az energiával!” mottó jegyében.

Szeptember 16-án, szombaton 10 és 18 óra között a Rákóczi utca-Várkörút lezárt szakaszán a technika legújabb vívmányainak bemutatásával rendezik meg az Elektromos járművek napját. A szombati nap és a következő időszak programjairól szerdán délután a Prohászka ligetben tartottak sajtótájékoztatót. Az Elektromos Járművek Napja társszervezője, a Jövő Mobilitása Szövetség célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai szintű képviselete. A közel 50 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén. Az Elektromos Járművek Napja társszervezője, a Jövő Mobilitása Szövetség célja a fenntartható közlekedési megoldások és innovációk bemutatása, népszerűsítése, fejlesztése, az érintett hazai piaci szereplők szakmai szintű képviselete. A közel 50 tagot számláló szervezet a szabályozó hatóságokkal és az innovátorokkal működik együtt az alternatív hajtású közlekedési megoldások elterjesztésén, a mikromobilitási, elektromobilitási, közlekedésszervezési és a megosztáson alapuló közlekedési módok népszerűsítésén.

A város képviseletében Lehrner Zsolt alpolgármester elmondta, nagy öröm, hogy ismét megrendezésre kerül ez a kiemelt fontossággal bíró rendezvény. „A mobilitási hét célja, hogy a fenntartható és környezetvédő közlekedést szolgáljuk és népszerűsítsük. Bízom benne, hogy minél több látogató fog érkezni a változatos programokra.” – fogalmazott az alpolgármester, aki hozzátette: a város számos piaci szereplője is részt vesz a rendezvényen, ami jól jelzi, hogy a fenntarthatóság és környezetvédelem közös ügyünk. A részt vesz többek között: Alteneva Kft., Barta Cégcsoport, EGOWAY Roller Kft., Elektromotive Hungaria Kft., E.ON Hungária, E-TWOW Magyarország, Eurowind Kft., EVsOLUTION Kft., Hellovelo Zrt., OTP Mobil Kft., Pappas Auto Magyarország Kft., Porsche Hungaria Kereskedelmi Kft., Procar Kft., RollerSuli, Rollin Technologies Kft., Volánbusz Zrt.

„Az ilyen események azért is fontosak, mert a felnőtt közönség mellett a jövő generációja számára is átadhatjuk azt az üzenetet, hogy nem autósok, gyalogosok és kerékpárosok, hanem közlekedők vannak jelen az utakon, akiknek együtt kell működniük, ők közösen adják ki egy város közlekedését. És aki egyik nap autós, a másik nap kerékpáros vagy épp rolleres, így ne kategorizáljuk egymást skatulyákba.” – mondta Pukler Gábor, a Jövő Mobilitása Szövetség elnökségi tagja. Pukler Gábor hozzátette: számos alternatíva áll rendelkezésre a közlekedésben, a rendezvény pedig elősegíti, hogy az emberek nem csak magukat az eszközöket, de működésüket is behatóbban megismerjék. Fontos, hogy már 30-nál is több autótöltő van elhelyezve a városban, ezáltal évről évre egyszerűbbé válik az elektromos autózás Székesfehérváron.

Igaz Krisztina, a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője részletesen ismertette a hétvége, majd az azt követő hét programjait. Elhangzott, hogy a Rákóczi utca–Várkörút lezárt szakaszán az Elektromos járművek napja látogatóit elektromos autók, rollerek, kerékpárok, autóbusz, elektromos autók akkumulátoraiból készült energiatároló, védőfelszerelések, autóalkatrészek, töltők és oktatás, valamint az érvényes jogosítvánnyal rendelkezőket tesztvezetés várja.

A minden korosztálynak szóló szórakozást és ismeretterjesztést a Prohászka ligetben találhatják a résztvevők, akik mobil kalandparkkal, KRESZ-oktatpályával, kvízzel és ügyességi pályával találkozhatnak a helyszínen.

Ugyanitt a Gaja Környezetvédő Egyesület komposztálási, energiahatékonysági tanácsadással, valamint vízvizsgálattal és ökológiailábnyom-számítással várja a látogatókat. Valószínűleg nagy lesz az érdeklődés a 10 és 17 óra között óránként városnézésre induló Ikarus elektromos busz iránt, ami a József Attila utcában a Skála Áruház és az ügyeletes gyógyszertá közötti szakaszon parkol majd. Az Európai Mobilitási Hét székesfehérvári programjainak folytatásaként a Székesfehérvár Város Természetbarát Szövetség nordic walking oktatást, kerékpáros és gyalogtúrát szervez. A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ szakmai vezetője felhívta a figyelmet, hogy a rendezvénysorozat zárasaként idén is megrendezik a Gurulj velünk! kezdeményezést, melynek során a legkisebbek kismotorjaikon és kerékpárjaikon vonulnak fel a Gáz utcában. Továbbra is várják a Legmobilisabb osztály vetélkedő jelentkezőit, melyre az óvodák és iskolák szeptember 15-ig jelentkezhetnek a ezen az oldalon.

Az Európai Mobilitási Hét részletes programja a itt található.

Fehérvári színes

 1. Érdemes időben jelentkezni

  Két hete lehet jelentkezni a XIX. Fehérvári Lecsófőző Vigasságra, de a főzőhelyek fele már elkelt. A céges csomagok zöme is gazdára talált már, de az arany fokozatú támogatói csomag – amelynek megvásárlója egyben a színpad névadó szponzora is lesz – még kiadó. A népszerű közösségi eseményre augusztus 25-ig lehet regisztrálni.

  2024.07.15.
 2. Csicsergő a Felsővárosban

  A 0–3 éves korosztálynak szól a Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ Csicsergő foglalkozása, amely minden hónap harmadik szerdáján hívja a családokat zenés, játékos tornára a Felsővárosi Közösségi Házba. A foglalkozások ára 1200 forint, az alkalmakra előzetesen regisztrálni kell.

  2024.07.15.
 3. Animóka a Felsővárosban

  Animóka címmel szerveznek művésztábort augusztus 26-30-a között a Felsővárosi Alkotóházban és annak kertjében. A napközis tábor a 9-16 éves korosztálynak ajánlják, jelentkezni és a részvételi díjat befizetni július 31-ig lehet.

  2024.07.15.
 4. Szépkorúak kulturális seregszemléje

  A Székesfehérvári Közösségi és Kulturális Központ (SZKKK) 2024-ben újra megrendezi a már hagyományos Szenior Ki mit tud? versenyt a Fejér vármegyei nyugdíjasok számára előadóművészet, valamint képző-, ipar- és népművészet kategóriákban. A színpadi produkciókból előválogatókat, a beérkezett műalkotásokból pedig kiállítását is rendeznek – végül pedig gálaműsort tartanak a legjobbakból.

  2024.07.14.