Mennyibe kerül a gyerekeinknek egy esküvő?

Mindenki életében fontos esemény az esküvő, hiszen összekötjük az életünket azzal az emberrel, akivel együtt szeretnénk megöregedni. A házasságkötés azonban nem csak érzelmileg, de anyagilag is nagy lépést jelent, ugyanis nem kevés költséggel jár - attól függően, hogy a pár milyennek képzeli el a nagy napot. 
2020.03.03. 18:07 |

A legtöbb szülő szeretné az anyagiak terhét, vagy legalább azok egy részét levenni gyermekeik válláról, hogy ők zavartalanul élvezhessék a napot, ami róluk szól.

Az, hogy mekkora egy szertartás költsége nagyban függ attól is, hogy ki, hogyan képzeli el az álomesküvőt, és hogy milyen anyagi keret áll rendelkezésre.

A költségek nyomon követéséhez egyébként érdemes már a szervezés elején beszerezni egy esküvői tervezőt vagy létrehozni egy Excel táblázatot, ahol tételesen vezethetjük a kiadásokat, így mindig naprakészek lehetünk a költségekkel kapcsolatban.

Jelenlegi cikkünkben arra törekszünk, hogy tételesen mutassuk be egy hagyományos értelemben vett esküvő költségeit. Nézzük is részletesen, mik azok, amiket figyelembe kell vennünk!

1. Létszám

Fontos eldöntenünk, hogy mekkora esküvőt szeretnénk, hiszen a költség jelentős mértékben függ a vendégek várható létszámától. Már indulásnál érdemes végiggondolni, nagyjából kik azok, akiket mindenképp szeretnénk meghívni, hogy velünk ünnepeljenek - így lesz egy hozzávetőleges létszámunk, amivel kalkulálhatunk.

Fotó: Álvaro CvG - Unsplash

2. Helyszín

Azért is fontos a létszám becslésével kezdenünk, mert részben ettől függ majd az is, milyen helyszínek jöhetnek szóba. Ha nagy lesz a násznép, akkor olyan helyet kell keresnünk, aminek elég nagy a kapacitása.

A helyszínek bérlésének ára rendkívül változó, függ a mérettől, a földrajzi elhelyezkedéstől, a minőségtől, így ez esetben nehéz előre megmondani, milyen összegre számíthatunk.
Leginkább az éttermekre jellemző, hogy nem kell bérleti díjat fizetni a helyszínért, csupán az esküvői menü árával kell kalkulálni. Így a helyszín fontos szempont, hiszen jelentősen faraghatunk a várható költségekből.

3. Szállás a vendégek részére

A helyszín kapacitásán és hangulatán kívül érdemes azt is figyelembe venni, hogy lesznek-e olyan vendégek, akik messziről utaznak az esküvőre, és akiknek esetleg szállásra lehet szükségük.
Ha igen, akkor érdemes olyan helyszínt keresni, ahol erre is biztosított a lehetőség, így akár még kedvezményes árat is kaphatunk. Ennek a költségét gyakran maguk a vendégek állják, egy-egy kétágyas szoba ára pedig nagyjából 5 000-20 000 forint között mozog.

Fotó: Brett Jordan - Unsplash

4. Menü és annak ára - itallal együtt

Egy főre legalább 10 000-15 000 forinttal számolhatunk az esküvői menünél, ebbe a legtöbb helyen az ital is beletartozik, bár ez változó lehet. A menü esetében ne felejtsük el, hogy a vendégek között lehetnek olyanok, akiknek valamilyen ételallergiájuk van, erről tájékozódjunk előre, és igyekezzünk úgy összeállítani a menüt, hogy rájuk is gondolunk közben.

Az itallal egyébként megpróbálhatunk spórolni, ugyanis sok helyszínen megengedett, hogy az italt mi magunk vigyük - ezt érdemes fontolóra venni, ha kicsit faragni akarunk a költségeken. Ilyen esetekben érdemes lehet egy italdiszkontból, nagykerből vásárolni, így az italhoz jóval a piaci ár alatt juthatunk hozzá.

Amennyiben a magasabb, 15 ezer forintos költséggel számolunk, egy átlagosnak mondható, 50 fős esküvő esetében a menü 750 ezer forintba kerül.

5. Menyasszonyi ruha és a vőlegény öltönye

A pár ünnepi ruháinak ára rendkívül változó lehet. Bérelni természetesen olcsóbb, ennek ára a kiválasztott ruhától is függ, illetve attól is, hogy milyen szalonból bérlünk. Nagyobb városokban, megyeszékhelyeken nagyságrendileg legalább 100 000 forinttal számolhatunk a menyasszonyi ruha bérlése során.

Megvásárolni vagy új ruhát varratni természetesen ennél többe kerül: itt a kollekciótól, tervezőtől, fazontól függően 250-300 000 forinttól felfelé számolhatunk - a határ pedig, kis túlzással, a csillagos ég. A vőlegény ruhája már kisebb kiadás, már nagyjából 50-60 000 forintból is kijöhet.
A menyasszonyi ruhán is tudunk spórolni: sokan varratják a ruhájukat, és ezt később eladják, valamennyivel olcsóbban.

Fotó: Lauren Richmond - Unsplash

6. Gyűrűk

Gyűrűk nélkül nincs esküvő – a karikagyűrűket párban kb. 50 000 forinttól tudunk vásárolni, ami szintén függ attól is, mit szeretne a pár, hogy milyen anyagból készült a gyűrű, hogy hol vásároljuk, hogy gravíroztatunk-e bele. Ezek költsége szintén változó lehet, de általánosságban elmondható, hogy egy egyszerűbb karikagyűrű 50 000 forinttól kapható, míg a fehérarany, arany-ezüst gyűrűk 150 000 forinttól kezdődnek.

7. Ceremóniamester, vőfély

Főleg akkor érdemes ceremóniamestert fogadnunk, ha terjedelmes a násznép, így ugyanis nagy terhet vehetünk le a párról, akik ahelyett, hogy a menetrenden aggódnának, élvezhetik a nagy napjukat. Vőfély fogadása esetén legalább 100 000-200 000 forint költséggel kalkulálhatunk.
Szűkkörű esküvőknél itt faraghatunk a költségből, hiszen nem feltétlenül jelent akkora gondot a vendégek igazgatása a nap folyamán.

8. Fotós, videós

Bár mindenki zsebében ott lapul az okostelefon jó minőségű kamerával, a legtöbben profira bízzák a nap legfontosabb eseményeinek megörökítését. Az árak itt is változóak a választott fotóstól és videóstól függően. Egy fotós átlagosan 200-250 000 forintba kerül, míg egy esküvői videós ára 150 000 forint körül mozog.

Ha nem szeretnénk lemondani a képekről, de spórolnánk a költségeken, akkor végig gondolhatjuk, hogy biztosan szükség van-e felvételekre a nap minden eseményéről, vagy elég, ha a ceremóniát illetve a párt magát örökíti meg a fotós, a lagziban pedig hagyatkozhatunk csak a telefonjaink kameráira is.

9. Dekor

A dekoráció – attól függően, hogy mit szeretne a pár – szintén jelentős összeg lehet. A sok apróság, mint az asztaldíszek, a helyszín dekorációja, virágok, egyéb díszek és a menyasszonyi csokor együttesen szintén százezrekbe kerülhet.

A dekornál sokat spórolhatunk az esküvőn, ha szeretünk kreatívkodni és jó a kézügyességünk, mert sok mindent mi magunk is elkészíthetünk. Ez persze plusz időt és energiát igényel, ami szintén nem utolsó szempont.

Fotó: Dimitri Kuliuk - Pexels

10. Egyéb költségek

Az esküvői torta nagyságrendileg 50 000 forintba kerül – természetesen, ha mentes tortát választunk, akkor ez a költség tovább nőhet.

A sminkes és a fodrász ára szintén 50 000 forint, a vőlegény borbélya azonban kisebb anyagi ráfordítással jár: ez körülbelül 10-15 000 forintos kiadást jelent.

Amennyiben a pár dj-t szeretne, szintén jelentős anyagi teherrel jár: ez körülbelül 150-200 000 forintba kerül.

További költségként felmerülhet a köszönőajándék, illetve az esküvői meghívók ára is, ezek együttesen szintén elérhetik a 100 000 forintot.

Mennyi az annyi?

Az árakból jól látszik, hogy egy esküvő összköltsége kb. 2,5-3 millió forint, ami jelentős anyagi teher – így felmerülhet a kérdés, hogy miből finanszírozza a szülő. Ha nem szeretne hitelt felvenni vagy emiatt szorosra húzni a nadrágszíjat, elkezdhet már korábban félretenni kisebb-nagyobb összegeket.

Ha szülőként szeretné levenni az anyagiak terhét a gyermek válláról, akkor egy időben elkezdett gyermek megtakarítás jó ötlet lehet. Így ugyanis apránként tehet félre az esküvőre. Érdemes tehát fontolóra venni ezt a megtakarítási formát már akkor is, amikor még egy esküvő csak a jövő zenéje.

Ha gyermeke anyagi támogatása érdekében a gyermek megtakarítás mellett dönt, fontos, hogy a céljainak leginkább megfelelő formát válassza. Ebben segítséget nyújthat egy ingyenes tanácsadás – amely semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Gazdaság

 1. Öt lábon álló gazdasági mentőprogramot jelentett be a miniszterelnök

  Öt lábon áll a kormányfő által hétfőn bejelentett intézkedéscsomag, amely azonnal hatályba is lép. Nyolc kiemelt ágazatot indítanak újra, a vállalatok pedig 2000 milliárd forintos csomagra számíthatnak. Visszatér a 13. havi nyugdíj is négy részletben.

  2020.04.06.
 2. Ügyfélfogadási szünet lesz április 6-14. között a Gazdaság Házában

  Április 6-a és április 14-e közötti időszakban a Gazdaság Háza zárva tart; a munkáltató által elrendelt szabadság miatt az ügyfélfogadás szünetel.

  2020.04.04.
 3. Hétfőtől újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében

  Hétfőtől - tíz munkanapos leállást követően - újraindul a termelés a Denso Gyártó Magyarország Kft. fehérvári üzemében - közölte a gépjárműalkatrész-gyártó kereskedelmi és pénzügyi igazgatója. Szincsák Attila kiemelte, hogy a hétfőtől munkába álló dolgozók szigorú előírások mellett végzik tevékenységüket: maszkban, kesztyűben, védőtávolságok betartásával dolgoznak, az ebédet pedig dobozolva kapják.

  2020.04.03.
 4. Továbbfejlesztette alumínium termékeinek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém

  Több mint 1,6 milliárd forint összköltséggel, mintegy egymilliárd forintnyi európai uniós támogatással továbbfejlesztette az alumínium termékek gyártási technológiáját az Arconic-Köfém Mill Products Hungary Kft., valamint a céggel együttműködésben a Miskolci Egyetem, a Dunaújvárosi Egyetem és a Széchenyi István Egyetem.

  2020.04.01.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin