Méhecskék vigyázzák a Virágórát Schwäbisch Gmündben

A Virágórát immár a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei által kifestett méhecskék vigyázzák Schwäbisch Gmündben. A hétvégén tovább bővült a Testvérvárosok kertje annak a nagyszabású virágos programnak a keretében, amelyet 16 Rems-menti német település rendez. A kertészeti fesztiválon fehérvári delegáció is részt vesz a német testvérvárosban. 
2019.05.12. 11:37 |

Az őszig tartó Rems-völgyi települések közös kertészeti fesztiválja látványos élményeket ígér, virágokkal és növényekkel beültetett terek, különleges kompozíciók várják a látogatókat.

Rems-völgyi települések fogtak össze és rendezik meg idén – a 2014-es tartományi virágkiállítás mintájára – nagyszabású közös programjukat, a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivált. Ennek ötletadója Székesfehérvár német testvérvárosa, Schwäbisch Gmünd volt. Az ünnepi alkalomhoz egy fehérvári delegáció is csatlakozott erre a hétvégére, Deák Lajosné tanácsnok, önkormányzati képviselő vezetésével.

A francia Antibes, az angol Barnsley, az olasz Faenza és a magyarországi testvérváros, Székesfehérvár képviselőit a Városházán köszöntötték. A fesztiválról szólva Joachim Bläse kiemelte, hogy egy nagyon régi álom vált valóra: több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy a különböző tartományokhoz tartozó Rems-völgyi települések közösen mutatkozzanak be.

„Pénteken a folyótorkolattól indulva jártuk végig a helyszíneket Richard Arnold főpolgármesterrel és a többi település vezetőjével, mind a 16 Rems folyó menti településen közösen nyitottuk meg a kertészeti fesztivált.” – foglalta össze a nap eseményeit Joachim Bläse pénteken este. Mint az alpolgármester elmondta: mindenkinek készülnie kellett valamivel, Schwäbisch Gmünd a „zöld kabát-zöld nyakkendő-zöld zokni” összeállítást választotta.

Az alpolgármester a Városházán is körbekalauzolta a vendégeket. Az épület eredetileg lakóháznak készült, a település főterén áll, és itt ülésezik a 48 fős képviselőtestület is. Az erkélyre kilépve még éppen elcsíphette mindenki a városka különlegességei közé tartozó lovasfogatot, amelyről a közterületeken lévő virágokat és növényeket locsolják.

Az este a Schwörhaus-ban, a schwäbisch gmündi zeneiskolában folytatódott, ahol egy különleges, koncerttel egybekötött megnyitónak lehettek részesei a vendégek. A helyi pedagógiai főiskola három hallgatójának alkotásai díszítik egy éven át a koncertterem falait, amit az Erika Künzel Alapítvány által támogatott, csodálatos műsort adó zenésznövendékek koncertjével avattak.

A szombati nap a virágokról szólt: a járdára festett mintákat követve sétálták végig a vendégek a feldíszített, növényekkel beültetett közterületeket és a Testvérvárosok kertjét.

Székesfehérvár egy Virágórával mutatkozik be, aminek óraszerkezetét Kovács Jenő, első virágbeültetését pedig a Városgondnokság kertészei készítették még 2014-ben. Emellé kerültek szombaton a kertrészbe az idei Rems-völgyi virágos fesztivál jelképévé választott méhecskék is. A fából kivágott figurákat a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei festették szép színesre.

Délután Schwäbisch Gmünd főpolgármestere, Richard Arnold köszöntötte a testvérvárosi delegációkat, régi ismerősökként üdvözölve a látogatókat. Székesfehérvár polgármestere muskátlit küldött német kollégájának a virágkiállítás alkalmából, ami sok helyen díszíti az itthoni villanyoszlopokat, ballonokat is.

A főpolgármester büszkén mesélt a nagyszabású fesztivál megvalósulásáról, és vele közösen utaztak a közeli Schorndorf-ba is a vendégek, az ottani virágkiállítás megnyitójára. Az élménykertek mellett a település kastélyának borospincéjében is igazi különleges kompozíciók láthatóak „Mit Liebe” címmel, a szeretet és a szerelem témáját virágokkal bemutatva.

Az óriási eső sem tudta a résztvevők kedvét szegni, már indultak is vissza Schwäbisch Gmündbe, hogy közösen nyissák meg a Predigerben rendezett tárlatot. Közismert és különleges virágok, néha meglepő ötletek virágból megálmodva - így foglalható össze röviden a kiállítás. A helyi virágosok fantáziájának színes és illatos tárháza ez a helyszín is, ahol a „Heimatliebe”, azaz hazaszeretet témát járták körbe az alkotók. Ez az idei programsorozat nyitánya, a galériában szeptember végéig folyamatosan változó virágkompozíciókból rendezett kiállítások várják majd a látogatókat.

Az élménykerteket már szombaton is sokan végigsétálták. Készítőik sokféle ötlettel és stílusban használják a virágokat, növényeket, és kombinálják sokféle anyaggal ezeket. A Rems-völgyi Kertészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitóját vasárnap délelőtt tartották. 80 km és 164 nap, tele élményekkel - ígérik a szervezők. Október 20-ig várják az élménykertek a tizenhat csatlakozott Rems-völgyi településen a látogatókat.

Közélet

 1. Véradás lesz a Vörösmarty Színházban pénteken délután

  Véradásra hívják a segítő szándékú embereket a Vörösmarty Színházba július 19-én, pénteken 14-17 óráig a Magyar Vöröskereszt Fejér Megyei Szervezete és a Vörösmarty Színház szervezésében. Szeretettel várják a 18 és 65 év közötti felnőtteket, akinek testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

  2019.07.16.
 2. Fókuszban a választókerületek - Öreghegy észak és Csala

  Az egykori szőlőhegy, a két világháború közötti nyári mulatozások színhelye, Öreghegy északi része és Csala együttesen alkotja a 12. számú választókerületet, ahová az utóbbi években sok család költözött ki.

  2019.07.16.
 3. Csángó mise és hagyományőrző est lesz szerdán Nyisztor Ilonával és tanítványaival

  Nyolcadik alkalommal szerveznek csángómagyar estet Nyisztor Ilonával és tanítványaival Székesfehérváron. A Magyar Örökség-díjas népdalénekes, valamint pusztinai hagyományőrző gyerekek és asszonyok július 17-én, szerdán 18 órakor lépnek fel a Hiemer-házban, ezt megelőzően, 17 órai kezdettel csángó misén is részt vesznek a Ciszterci templomban.

  2019.07.16.
 4. A 17-es honvéd gyalogezred katonáira emlékeznek a Zichy ligetben

  A Magyar Királyi 17-es honvéd gyalogezred tiszteletére szerveznek megemlékezést július 18-án, csütörtökön délelőtt a Zichy ligetben. A katonai tiszteletadással zajló eseményen az emlékező beszédet követően koszorúzásra kerül sor. Tisztelettel várnak minden emlékezőt.

  2019.07.16.

Eseménynaptár

2019. Július
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek