Méhecskék vigyázzák a Virágórát Schwäbisch Gmündben

A Virágórát immár a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei által kifestett méhecskék vigyázzák Schwäbisch Gmündben. A hétvégén tovább bővült a Testvérvárosok kertje annak a nagyszabású virágos programnak a keretében, amelyet 16 Rems-menti német település rendez. A kertészeti fesztiválon fehérvári delegáció is részt vesz a német testvérvárosban. 
2019.05.12. 11:37 |

Az őszig tartó Rems-völgyi települések közös kertészeti fesztiválja látványos élményeket ígér, virágokkal és növényekkel beültetett terek, különleges kompozíciók várják a látogatókat.

Rems-völgyi települések fogtak össze és rendezik meg idén – a 2014-es tartományi virágkiállítás mintájára – nagyszabású közös programjukat, a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivált. Ennek ötletadója Székesfehérvár német testvérvárosa, Schwäbisch Gmünd volt. Az ünnepi alkalomhoz egy fehérvári delegáció is csatlakozott erre a hétvégére, Deák Lajosné tanácsnok, önkormányzati képviselő vezetésével.

A francia Antibes, az angol Barnsley, az olasz Faenza és a magyarországi testvérváros, Székesfehérvár képviselőit a Városházán köszöntötték. A fesztiválról szólva Joachim Bläse kiemelte, hogy egy nagyon régi álom vált valóra: több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy a különböző tartományokhoz tartozó Rems-völgyi települések közösen mutatkozzanak be.

„Pénteken a folyótorkolattól indulva jártuk végig a helyszíneket Richard Arnold főpolgármesterrel és a többi település vezetőjével, mind a 16 Rems folyó menti településen közösen nyitottuk meg a kertészeti fesztivált.” – foglalta össze a nap eseményeit Joachim Bläse pénteken este. Mint az alpolgármester elmondta: mindenkinek készülnie kellett valamivel, Schwäbisch Gmünd a „zöld kabát-zöld nyakkendő-zöld zokni” összeállítást választotta.

Az alpolgármester a Városházán is körbekalauzolta a vendégeket. Az épület eredetileg lakóháznak készült, a település főterén áll, és itt ülésezik a 48 fős képviselőtestület is. Az erkélyre kilépve még éppen elcsíphette mindenki a városka különlegességei közé tartozó lovasfogatot, amelyről a közterületeken lévő virágokat és növényeket locsolják.

Az este a Schwörhaus-ban, a schwäbisch gmündi zeneiskolában folytatódott, ahol egy különleges, koncerttel egybekötött megnyitónak lehettek részesei a vendégek. A helyi pedagógiai főiskola három hallgatójának alkotásai díszítik egy éven át a koncertterem falait, amit az Erika Künzel Alapítvány által támogatott, csodálatos műsort adó zenésznövendékek koncertjével avattak.

A szombati nap a virágokról szólt: a járdára festett mintákat követve sétálták végig a vendégek a feldíszített, növényekkel beültetett közterületeket és a Testvérvárosok kertjét.

Székesfehérvár egy Virágórával mutatkozik be, aminek óraszerkezetét Kovács Jenő, első virágbeültetését pedig a Városgondnokság kertészei készítették még 2014-ben. Emellé kerültek szombaton a kertrészbe az idei Rems-völgyi virágos fesztivál jelképévé választott méhecskék is. A fából kivágott figurákat a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei festették szép színesre.

Délután Schwäbisch Gmünd főpolgármestere, Richard Arnold köszöntötte a testvérvárosi delegációkat, régi ismerősökként üdvözölve a látogatókat. Székesfehérvár polgármestere muskátlit küldött német kollégájának a virágkiállítás alkalmából, ami sok helyen díszíti az itthoni villanyoszlopokat, ballonokat is.

A főpolgármester büszkén mesélt a nagyszabású fesztivál megvalósulásáról, és vele közösen utaztak a közeli Schorndorf-ba is a vendégek, az ottani virágkiállítás megnyitójára. Az élménykertek mellett a település kastélyának borospincéjében is igazi különleges kompozíciók láthatóak „Mit Liebe” címmel, a szeretet és a szerelem témáját virágokkal bemutatva.

Az óriási eső sem tudta a résztvevők kedvét szegni, már indultak is vissza Schwäbisch Gmündbe, hogy közösen nyissák meg a Predigerben rendezett tárlatot. Közismert és különleges virágok, néha meglepő ötletek virágból megálmodva - így foglalható össze röviden a kiállítás. A helyi virágosok fantáziájának színes és illatos tárháza ez a helyszín is, ahol a „Heimatliebe”, azaz hazaszeretet témát járták körbe az alkotók. Ez az idei programsorozat nyitánya, a galériában szeptember végéig folyamatosan változó virágkompozíciókból rendezett kiállítások várják majd a látogatókat.

Az élménykerteket már szombaton is sokan végigsétálták. Készítőik sokféle ötlettel és stílusban használják a virágokat, növényeket, és kombinálják sokféle anyaggal ezeket. A Rems-völgyi Kertészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitóját vasárnap délelőtt tartották. 80 km és 164 nap, tele élményekkel - ígérik a szervezők. Október 20-ig várják az élménykertek a tizenhat csatlakozott Rems-völgyi településen a látogatókat.

Közélet

 1. Hősök Napja - püspöki szentmisével emlékeztek a Don-kanyar Kápolnánál

  A hagyományoknak megfelelően püspöki szentmisével emlékeztek meg Hősök Napja alkalmából a háborúkban elesett katonákról Pákozdon, a mészeg-hegyi Don-kanyar Kápolnánál. Az ünnepi liturgiát katonai tiszteletadás kísérte. A szentmise után koszorúkat helyeztek el az ismeretlen katona sírjánál, tisztelegve az idegen földön elesett magyar katonák és minden magyar katonahős áldozatvállalása előtt.

  2020.05.31.
 2. Néma főhajtás a hősök emléke előtt a Hősök terén

  Május utolsó vasárnapja a Hősök Napja. Székesfehérváron pénteken kezdődött és vasárnap, a Belvárosban, a Hősök terén zárult a megemlékezés-sorozat, amelynek keretében a háborúkban elesett katonákra emlékeztek. Vasárnap délben Székesfehérvár Önkormányzata közös koszorúzást tartott a Fejér Megyei Önkormányzat, a Magyar Honvédség Parancsnoksága és a honvéd hagyományokat őrző civil szervezetek képviselőinek részvételével.

  2020.05.31.
 3. Pünkösd vasárnapján Spányi Antal püspök celebrált misét a Szent Imre templomban

  Pünkösd az egyik legrégibb ünnep, melyet a húsvét utáni hetedik vasárnapon és hétfőn ülnek. Ókeresztény szokás szerint pünkösd a húsvéti időszak megkoronázása, a Szentlélek eljövetele. Pünkösd napján három fontos esemény történt: a Szentlélek eljövetele mint Krisztus megváltó tettének gyümölcse és beteljesítője; az Egyház alapítása és az egész világra kiterjedő missziós munka kezdete.

  2020.05.31.
 4. A hősökre emlékeztek a II. világháborús keresztnél

  Szombaton délután Öreghegyen folytatódott a Hősök Napjához kapcsolódó megemlékezések sora. A Zobori út és a Donát utca kereszteződésében álló, a II. világháború hőseinek emléket állító keresztnél helyeztek el koszorút.

  2020.05.30.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Június
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V