Méhecskék vigyázzák a Virágórát Schwäbisch Gmündben

A Virágórát immár a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei által kifestett méhecskék vigyázzák Schwäbisch Gmündben. A hétvégén tovább bővült a Testvérvárosok kertje annak a nagyszabású virágos programnak a keretében, amelyet 16 Rems-menti német település rendez. A kertészeti fesztiválon fehérvári delegáció is részt vesz a német testvérvárosban. 
2019.05.12. 11:37 |

Az őszig tartó Rems-völgyi települések közös kertészeti fesztiválja látványos élményeket ígér, virágokkal és növényekkel beültetett terek, különleges kompozíciók várják a látogatókat.

Rems-völgyi települések fogtak össze és rendezik meg idén – a 2014-es tartományi virágkiállítás mintájára – nagyszabású közös programjukat, a Rems-völgyi Kertészeti Fesztivált. Ennek ötletadója Székesfehérvár német testvérvárosa, Schwäbisch Gmünd volt. Az ünnepi alkalomhoz egy fehérvári delegáció is csatlakozott erre a hétvégére, Deák Lajosné tanácsnok, önkormányzati képviselő vezetésével.

A francia Antibes, az angol Barnsley, az olasz Faenza és a magyarországi testvérváros, Székesfehérvár képviselőit a Városházán köszöntötték. A fesztiválról szólva Joachim Bläse kiemelte, hogy egy nagyon régi álom vált valóra: több mint 10 éve dolgoznak azon, hogy a különböző tartományokhoz tartozó Rems-völgyi települések közösen mutatkozzanak be.

„Pénteken a folyótorkolattól indulva jártuk végig a helyszíneket Richard Arnold főpolgármesterrel és a többi település vezetőjével, mind a 16 Rems folyó menti településen közösen nyitottuk meg a kertészeti fesztivált.” – foglalta össze a nap eseményeit Joachim Bläse pénteken este. Mint az alpolgármester elmondta: mindenkinek készülnie kellett valamivel, Schwäbisch Gmünd a „zöld kabát-zöld nyakkendő-zöld zokni” összeállítást választotta.

Az alpolgármester a Városházán is körbekalauzolta a vendégeket. Az épület eredetileg lakóháznak készült, a település főterén áll, és itt ülésezik a 48 fős képviselőtestület is. Az erkélyre kilépve még éppen elcsíphette mindenki a városka különlegességei közé tartozó lovasfogatot, amelyről a közterületeken lévő virágokat és növényeket locsolják.

Az este a Schwörhaus-ban, a schwäbisch gmündi zeneiskolában folytatódott, ahol egy különleges, koncerttel egybekötött megnyitónak lehettek részesei a vendégek. A helyi pedagógiai főiskola három hallgatójának alkotásai díszítik egy éven át a koncertterem falait, amit az Erika Künzel Alapítvány által támogatott, csodálatos műsort adó zenésznövendékek koncertjével avattak.

A szombati nap a virágokról szólt: a járdára festett mintákat követve sétálták végig a vendégek a feldíszített, növényekkel beültetett közterületeket és a Testvérvárosok kertjét.

Székesfehérvár egy Virágórával mutatkozik be, aminek óraszerkezetét Kovács Jenő, első virágbeültetését pedig a Városgondnokság kertészei készítették még 2014-ben. Emellé kerültek szombaton a kertrészbe az idei Rems-völgyi virágos fesztivál jelképévé választott méhecskék is. A fából kivágott figurákat a Gyöngyvirág Óvoda kisgyermekei festették szép színesre.

Délután Schwäbisch Gmünd főpolgármestere, Richard Arnold köszöntötte a testvérvárosi delegációkat, régi ismerősökként üdvözölve a látogatókat. Székesfehérvár polgármestere muskátlit küldött német kollégájának a virágkiállítás alkalmából, ami sok helyen díszíti az itthoni villanyoszlopokat, ballonokat is.

A főpolgármester büszkén mesélt a nagyszabású fesztivál megvalósulásáról, és vele közösen utaztak a közeli Schorndorf-ba is a vendégek, az ottani virágkiállítás megnyitójára. Az élménykertek mellett a település kastélyának borospincéjében is igazi különleges kompozíciók láthatóak „Mit Liebe” címmel, a szeretet és a szerelem témáját virágokkal bemutatva.

Az óriási eső sem tudta a résztvevők kedvét szegni, már indultak is vissza Schwäbisch Gmündbe, hogy közösen nyissák meg a Predigerben rendezett tárlatot. Közismert és különleges virágok, néha meglepő ötletek virágból megálmodva - így foglalható össze röviden a kiállítás. A helyi virágosok fantáziájának színes és illatos tárháza ez a helyszín is, ahol a „Heimatliebe”, azaz hazaszeretet témát járták körbe az alkotók. Ez az idei programsorozat nyitánya, a galériában szeptember végéig folyamatosan változó virágkompozíciókból rendezett kiállítások várják majd a látogatókat.

Az élménykerteket már szombaton is sokan végigsétálták. Készítőik sokféle ötlettel és stílusban használják a virágokat, növényeket, és kombinálják sokféle anyaggal ezeket. A Rems-völgyi Kertészeti Kiállítás ünnepélyes megnyitóját vasárnap délelőtt tartották. 80 km és 164 nap, tele élményekkel - ígérik a szervezők. Október 20-ig várják az élménykertek a tizenhat csatlakozott Rems-völgyi településen a látogatókat.

Közélet

 1. Gálaesttel köszöntötték Fehérvár katonáit a Magyar Honvédelem Napja alkalmából

  „Fehérvár köszönti katonáit” címmel gálaesttel köszöntötték a városunkban szolgáló katonákat hétfőn este a Vörösmarty Színházban, a Magyar Honvédelem Napja alkalmából. Az eseményen átadták a Gyuricza Emlékgyűrűt és Sipos Gyula-díjat is. A gálán a fennállásának 70. évfordulóját ünneplő Alba Regia Táncegyüttes „A magyar huszár” műsorát láthatták a résztvevők.

  2019.05.20.
 2. Térzenével és alaki bemutatókkal ünnepeltek fehérvár katonái

  A Helyőrségi Zenekar térzenéjével, alaki- és katonai testnevelési bemutatóval ünnepelte Székesfehérvár hétfőn a Magyar Honvédelem napját. Az ünnepségsorozat este a Vörösmarty Színházban folytatódik, ahol átadják a Gyuricza Béla emlékgyűrűt.

  2019.05.20.
 3. 331 évvel ezelőtt szabadult fel Székesfehérvár a török uralom alól

  1688-ban, 331 évvel ezelőtt május 19-én szabadult fel Székesfehérvár a 145 éves török uralom alól és kezdődött el Fehérvár barokk korszaka. A 331 évvel ezelőtti eseményekről hétfőn délelőtt emlékeztek meg a Nemzeti Emlékhelyen.

  2019.05.20.
 4. „ALBA BATTLE ROYAL - a Heated Dispute” - angol nyelvű vitaverseny Fehérváron

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium második alkalommal hirdette meg a tavalyi évben elindított angol nyelvű vitaversenyt a megye középiskolásai számára, az Arconic Alapítvány támogatásával. A megyei vetélkedő az előválogató és az elődöntő után hétfőn érkezett a fináléhoz, melyben vasvári és tópartis diákok mérték össze kommunikációs készségüket, logikus gondolkodásukat és idegen nyelvi tudásukat. 

  2019.05.20.

Kortárs Művészeti Fesztivál

Eseménynaptár

2019. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Webkamera


360 Fehérvár

Óvodai beiratkozás 2019.

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek