Megszületett a megállapodás – Székesfehérvár csatlakozik a Szent István 2025 programsorozathoz

Székesfehérvár városa csatlakozik a Szent István 2025 programsorozathoz, melyet az államalapítás 1025-dik évfordulója tiszteletére, István király örökségének méltó ápolására indított a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület. Az erről szóló megállapodást szerdán a Nemzeti Emlékhelyen rendezett sajtónyilvános eseményen írták alá.
2022.07.06. 17:43 |
Megszületett a megállapodás – Székesfehérvár csatlakozik a Szent István 2025 programsorozathoz

A Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és az Emberi Méltóság Tanácsa Egyesület 2020-ban ötéves programsorozatot hirdetett Szent István 2025 néven, az államalapítás 1025. évfordulójára való előkészületként, államalapító magyar királyunk életművének megismertetésére és további kutatására.

A kezdeményezés legfőbb célja az uralkodó teljes szellemi örökségének újra felfedezése azzal a szándékkal, hogy a nemzeti önbecsülésre, a tudásszomjra és a magyarság valós történetének bemutatására irányuló törekvések egyesüljenek.

A programsorozat minden évének saját tematikája van, amely Szent István örökségének egy-egy elemére irányítja a figyelmet. E tematikus programok érintik a király állam- és egyházszervező tevékenységét, a Szent Korona jelentőségét, Szent István nemzetiségekhez fűződő viszonyát és külpolitikáját is.

Székesfehérvár Közgyűlése június 24-i ülésén döntött úgy, hogy a város csatlakozik a programsorozathoz, és közösen dolgozik a kezdeményezőkkel a programsorozat megvalósításában. A szervezők kiállításokat, kulturális rendezvényeket, tudományos konferenciákat rendeznek a Kárpát-medencében.

Az erről szóló együttműködési megállapodást Dr. Gellén Márton, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület főtitkár alelnöke (jobbra), Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke (balra) és Dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere írták alá szerdán délután a Nemzeti Emlékhelyen.

Házigazdaként Székesfehérvár polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Dr. Cser-Palkovics András arról beszélt, hogy a város a történelmünk bölcsője, az együttműködési megállapodás pedig arról szól, hogy a feleket és az államalapításban fontos szerepet játszó helyszíneket felkészítse a méltó emlékezésre.

A városvezető egyértelműnek nevezte, hogy Székesfehérvár igent mondott a megkeresésre. Emlékeztetett a 2013-as Szent István Emlékévre, ami igazi közösségszervező erővel bírt, intézmények, közösségek, magánszemélyek összefogásával valósult meg.

Ennek a lehetősége van meg a 2025-ös esztendőben is, amikor olyan személyekre, történésekre, döntésekre emlékezhetünk, amik mind a mai napig hatnak a magyarságunkra. A polgármester hozzátette, közeledik két további évforduló: 2031-ben Szent Imrére, 2038-ban Szent Istvánra emlékezünk. A mi felelősségünk, hogy ezt méltó módon tegyük meg, emlékezzünk és emlékeztessünk!

Dr. Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke elmondta, az együttműködés legfontosabb célja, hogy a Szent István-napi ünnepkörben Budapest és Debrecen mellett Székesfehérvár is – amely Szent István idején az ország fővárosa volt és a legjobban kötődik az államalapító életéhez – megfelelő szerepet kapjon.

Fontos, hogy Székesfehérvár városa elnyerje azt a méltó rangot, ami mindenképpen megilleti és ami egy kissé a háttérbe szorult az elmúlt években.

Hangsúlyozni kell, hogy az államalapítás Szent királyunk műve, ebben központi szerepe volt Fehérvárnak. Ezt nekünk kötelességünk tudomásul venni, és ennek megfelelően átalakítani az ünnepkört úgy, hogy abban a városnak megfelelő szerepe legyen.

Dr. Gellén Márton, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület főtitkár alelnöke arról szólt, hogy szervezetük 1996-ban jött létre, célkitűzése, hogy a régi magyar értékeket aktualizálja, és a mai kor kihívásainak megfelelően elmagyarázza. A Szent István 2025 programsorozat is lehetőséget ad erre: értelmezhetjük, elemezhetjük a Szent István-i örökség különböző aspektusait, többek között az uralkodó intelmeit. Ebben a munkában szívesen és köszönettel vállal szerepet az egyesület.