Megnyílt a Barátok kávézó csendes belső terasza Fehérvár belvárosában

Pénteken délelőtt mutatták be a Barátok kávézó bárki által látogatható belső teraszán a Szent Imre sörpárlatot és a prépost szeletet. A kávézó udvara mostantól egészen késő őszig nyitva van és sok szeretettel várják a csendes teraszt keresőket az Egyházmegyei Múzeum udvarán. (bejárat a Püspökséggel szemben)
2024.04.14. 15:55 |
Megnyílt a Barátok kávézó csendes belső terasza Fehérvár belvárosában

A tavasz érkezése minden évben azt a lehetőséget is elhozza, hogy az egykori kolostorban a Barátok kávézó udvara sok olyan dologra adjon lehetőséget, ami kevés helyen érhető el a városban - mondta Spányi Antal fehérvári megyéspüspök.

„A hajdani Ferences kolostorhoz tartozott ez az udvar, ami alkalmas arra, hogy az emberek ide betérhessenek és találjanak egy csöndes, nyugodt helyet, ahol meghitten beszélgethetnek, olvashatnak a szabad ég alatt. Szeretettel és örömmel látunk mindenkit, hívő és nem hívő embereket egyaránt."

A turisztikai szezon kezdetén egyre többen látogatnak a belvárosba és egyre mozgalmasabb a Fő utca - mondta Róth Péter alpolgármester, aki köszönetet mondott az Egyházmegyei Múzeumnak, ami idén is megnyitja udvarát és lehetőséget biztosít az utca zajától egy kicsit elvonulni.

Tavaly decemberben mutatták be a Prépost sörpárlatot, ami újdonság volt és exkluzivitását az is jelzi, hogy összesen 243 üveg készült belőle. Most pedig bemutatták a Szent Imre sörpárlatot, amit szintén az Agárdi Pálinkafőzde készített.

A Quintessence pálinka- és párlatverseny az egyik legnívósabb megmérettetés Magyarországon - emelte ki Vértes Tibor, az Agárdi Pálinkafőzde ügyvezetője. Ezen a versenyen ért el a Prépost sörpárlat ezüst minősítést, ahol több mint 1800 minta között indult és ért el szép helyezést. A most megjelent Szent Imre sörpárlat búzasörből készült és egészen más a karaktere, mint a Prépostnak, amiben ott van a komló, kicsit malátás, kesernyés-édeskés jellegű. A Szent Imre sörpárlat kicsit lendületesebb, fiatalosabb, citrusosabb, de megjelennek a sörre jellemző ízek és illatok is benne.

Smohay András az Egyházmegyei Múzeum igazgatója elmondta, hogy a Prépost sörpárlatból már csak néhány palack maradt, a Szent Imre párlat viszont mostantól kapható a Barátok kávézóban, akárcsak a prépost szelet, aminek a tésztájához a Prépost sört használják.

Fehérvári színes

 1. Piknik a belvárosban

  A pünkösdi hétvégén a belvárosi lakókat is várta a Székesfehérvári Kulturális Központ a Városház térre közös piknikezésre. Játékok, hangszerbemutató, társasjáték-sátor, kincsmosás is volt a kínálatban, a kicsiket a Pitypang zenekar, a felnőtteket pedig Gájer Bálint szórakoztatta, közös programként pedig az ARTE ARAMI Junior csoporttal lehetett táncolni.

  2024.05.18.
 2. VIII. Maroshegyi Családi Mesenap

  A Gárdonyi Géza Művelődési Ház előtti M. Tóth István téren várták szombaton a családokat, ahol koncertek, kézműveskedés és közös játék is várt az érdeklődőkre. A színpadon néptánc, a Magyar Népmese Színház és a Kuttyomfitty Társulat előadása is látható volt, a programot pedig a Pitypang zenekar élőzenés koncertje zárta.

  2024.05.18.
 3. Pünkösdi Virágálom

  Idén is virágba borult Székesfehérvár Belvárosa Pünkösd alkalmából. Ezúttal a köztéri alkotások és épületek kapui helyett raklapból készült fotelekre készítették el pompázatos kompozícióikat hat székesfehérvári virágüzlet mesterei, továbbá a Szent Kristóf Ház lakói is közreműködtek a Városház téri dekorációban.

  2024.05.17.
 4. V. Mesés kiskertek

  A rendkívül változatos időjárás ellenére is sikerült megtartani az V. Mesés kiskertek kertépítő versenyt 18 fehérvári óvoda mintegy 300 kisgyermekének részvételével. A jégeső átmenetileg megzavarta ugyan a vetélkedőt, ám a fellegek gyorsan tovaszálltak, végül a napfény, a kitűnő hangulat, a jókedvű zsibongás győzedelmeskedett a Zichy ligetben.

  2024.05.17.