Megnyílt a 27. GISopen konferencia az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében

Szerdától péntekig már 27. alkalommal rendezik meg Székesfehérváron a térinformatikusok, földügyi- és ingatlanügyi szakemberek országos szakmai találkozóját a GISopen-t, mely éves rendszerességgel a geodéta- és a földmérő élet aktualitásaira fókuszál. A hazai szakmai konferenciák közül a székesfehérvári az egyik legnépszerűbb szakmai összejövetel az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézet szervezésében.
2023.04.26. 16:20 |
Megnyílt a 27. GISopen konferencia az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetében

A földmérés olyan adatokat biztosít az országban, melyek alapvető fontossággal bírnak mind az államigazgatás, mind pedig a magánszféra területén. A konferencia összehozza a szakembereket mindkét területről és Fehérváron nem csak a technológiai, hanem a jogi vonatkozásokról is tudnak eszmét cserélni.

Dr. Györök György dékán nyitotta meg a konferenciát, aki arról is beszélt, hogy külön öröm a személyes találkozás akkor, amikor a napjainkba beivódik a mesterséges intelligencia, a hallgatók esetenként online vizsgáznak és a virtuális valóság mindennapos fogalom.

Dr. Pődör Andrea egyetemi docens, az Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézetének igazgatója köszöntötte a népes hallgatóságot a szerdai megnyitón, majd bemutatta a Geoinformatikai Intézet új képzéseit. A hagyományos földmérő képzésen kívül megjelenik a geoinformatikai mesterképzés, melyre folyamatosan lehet jelentkezni. Az első ilyen képzés szeptemberben indul, de keresztféléves rendszerben is csatlakozhatnak majd a hallgatók. Lehetőség lesz államilag támogatott és önköltséges képzésen is részt venni. Ugyancsak újdonság lesz az egyetemen a pilóta nélküli légijármű üzemeltető szakmérnök képzés, mely nagy hangsúlyt fektet majd a gyakorlati oktatásra, ami részben a Börgöndi Repülőtéren történik majd.

Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar Geoinformatikai Intézete számára ez nagyon fontos összejövetel, hiszen a jövő szakembereit oktatják itt és a földmérő hallgatók a konferencián jelenlévő szervezetekkel is meg tudnak ismerkedni.

A konferencián ott volt Balsay István Székesfehérvár korábbi polgármestere és Dancs Norbert a Járási Hivatal vezetője is.

A háromnapos tanácskozás egyik fajsúlyos témája volt az E-ing, az-az az új elektronikus ingatlan nyilvántartás jövő februári bevezetése. Szó volt továbbá a katonai térképészetnél történt változásokról és aktualitásokról és a termőföldek értékének meghatározásáról is. Csütörtökön és pénteken jórészt szakmai újdonságokról, eszközökről lesz szó, de szakestélyt is tartanak a GISopen keretén belül a geodéták.