Megduplázta a város déli részének áramellátását biztosító alállomások kapacitását az E.ON

Csütörtökön délelőtt sajtótájékoztató keretében mutatták be az E.ON Hungária Csoport Börgöndi úti alállomásának fejlesztéseit. Az 500 millió forintos beruházás a városban két ipari parkot lát el energiával, valamint a Székesfehérvár déli részén tervezett fejlesztéseket alapozza meg.
2022.03.24. 12:03 |

A bővítés által nőtt az ellátásbiztonság is, egy esetleges üzemzavar kevesebb gondot jelent majd a térség és a környező települések lakóinak, vállalkozásainak.

Az E.ON Hungária Csoport négy székesfehérvári alállomása közül a déli területet ellátó létesítmény 2018-ban kezdte meg a működését, kialakítása során már akkor megteremtve egy következő fejlesztési ütem lehetőségét. Erre a növekvő energiaigények és a területen várható további fejlesztések miatt már 2020 végére igény mutatkozott. A megyeszékhely déli területén elhelyezkedő két ipari parkban folyamatos a bővülés és évek óta rendkívül intenzív és folyamatos az energiaigények felfutása. A szakemberek ennek megfelelően megkezdték a bővítéshez szükséges felméréseket, majd a fejlesztés megvalósítását. Az alállomás a bővítés közben is működött, így a fejlesztést úgy kellett megoldani, hogy ne akadályozza sem a lakosság ellátását, sem pedig az ipari felhasználók tevékenységét.

„A jövő energiahálózatának építése mellett köteleztük el magunkat. Ez a célkitűzés csak nagyarányú és folyamatos hálózatfejlesztéssel valósítható meg, amelyben a legújabb technológiákat és eljárásokat is alkalmazzuk. A Danube InGrid programmal egy zöld termelésre lehetőséget kínáló és az aktív fogyasztókra fókuszáló, modern és hatékony hálózatot hozunk létre. Székesfehérváron számos városi és ipari bővítési és fejlesztési tervhez kapcsolódunk beruházásunkkal, az alapot teremtve meg ezek megvalósítására.” – mondta Béres József, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese.

A város déli területén, melynek áramellátását a fejlesztés révén megnövelt kapacitásokkal és fokozott ellátásbiztonsággal biztosítja az E.ON, az Önkormányzat egy új, a fenntarthatóság jegyében épülő városrész kialakítását tervezi.  Ennek energetikai előkészítésében, a fejlesztési igények és lehetőségek felmérésében, a fenntartható zöld megoldások optimális, koncepciószintű kialakításában az E.ON is részt vállal, az erről szóló együttműködési megállapodást az elmúlt év októberében írta alá dr. Cser-Palkovics András polgármester és Jamniczky Zsolt, az E.ON Hungária Csoport vezérigazgató-helyettese. Az új városnegyed tervezése során minden egyes javaslatnál a jövőt tartják szem előtt a szakértők, olyan fenntartható környezet kialakítását célozva meg, mely még élhetőbbé és szerethetőbbé teszi a várost.

„Egy város életében – főleg, ha egy olyan ipari és technológiai központról beszélünk, mint Székesfehérvár – kiemelkedő kérdés az energiaellátás biztonsága. Ezt garantálja az E.ON által megvalósított mostani fejlesztés is. Sok területen dolgozunk együtt az E.ON Hungária Csoporttal. Ezek nagyban meghatározzák a fehérvári emberek életminőségét, az alapvető közszolgáltatások biztosítását, a helyi gazdaság további fejlesztési lehetőségeit, valamint a klímavédelem területén megfogalmazott célkitűzéseink teljesítését.” – emelte ki dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere. A városvezető végezetül köszönetét fejezte ki az E.ON képviselőinek az energiapiacon történt drasztikus árváltozás időszakában tanúsított partnerségükért és segítségükért.

A most bővített alállomásnak Székesfehérvár déli területe mellett jelentős szerepe lesz a Velencei-tó, illetve a megye déli részének áramellátásában is. Ebben a régióban az energiaigények növekedése, illetve a napelemes rendszerek nagyarányú bővülése jellemző. A most elkészült fejlesztés a megújuló energiatermelés, így a napelemes rendszerekből érkező visszatáplálás fogadására is megfelelő hálózati feltételeket teremt.

Gazdaság

 1. A Városi Alap is segített a Continest 2,4 milliárd forintos tőkebevonásában

  A Székesfehérvár Városi Alap és az MFB Csoporthoz tartozó Hiventures egyaránt 1-1 milliárd forintos tőkeinjekció révén kisebbségi tulajdonosként jelent meg az összecsukható konténertechnológiát fejlesztő és gyártó társaságban, míg a Continest jelenlegi kockázati tőkebefektetője, a Takarék Kockázati Tőkealap további 400 millió forintos befektetést eszközölt a társaságban.

  2022.05.20.
 2. Újabb gyárat épít a Continest

  Három hazai kockázati tőkealap-kezelő összesen 2,4 milliárd forint összegű befektetéssel támogatja a Continest Technologies Zrt-t növekedési terveinek megvalósításában - írja a Világgazdaság. A mostani tőkebevonással lehetővé válik a Continest Factory második székesfehérvári gyáregységének létrejötte.

  2022.05.18.
 3. A vegán fele nyitnak

  A Cerbona Élelmiszergyártó Kft. megjelent a vegán élelmiszerek piacán, amelytől a következő években érdemi, évi mintegy 100 millió forint többletbevételt remél.

  2022.05.13.
 4. Megyei együttműködés

  A Fejér Megyei Önkormányzat, a Fejér Megyei Kormányhivatal, Székesfehérvár Önkormányzata és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének Fejér Megyei Szervezete között olyan stratégiai együttműködés veszi kezdetét, amelynek célja a vállalkozások szolgáltatás-alapú segítése, továbbá a térségi munkaerő-kereslet és -kínálat megyei szintű összehangolásának erősítése.

  2022.05.05.

Aranybulla emlékév 2022.

Kiállítás

Facebook

Eseménynaptár

2022. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár