MCC Vitázz! – hét csapat versengett a döntőbe jutásért Székesfehérváron

Hét csapat mérte össze tudását az MCC Vitázz! Kárpát-medencei középiskolás vitaverseny székesfehérvári regionális fordulójában. A kétnapos eseményen a középiskolások több témakörben mutatták be, mennyire mozognak otthonosan a formális vita világában. A közéleti témakörökben hogyan alkalmazzák az érveléstechnika mesterségét. A verseny lehetőséget adott arra is, hogy erősítsék vitázói képességüket és bővítsék általános ismereteiket.
2024.02.09. 20:08 |
MCC Vitázz! – hét csapat versengett a döntőbe jutásért Székesfehérváron

Immár nyolcadik alkalommal szervezte meg az MCC Vitázz! Kárpát-medencei középiskolás vitaversenyt Mathias Corvinus Collegium és az MCC Vitázz! projekt csapata, valamint az MCC Vitaakadémia.

A középiskolásokat megszólító eseményt kettős céllal indították útnak annak idején. A program egyrészt lehetőséget nyújt az ország fiataljai számára, hogy megismerjék a formális vita világát, az érveléstechnika mesterségét, fejlesszék vitázói képességeiket és bővítsék általános ismereteiket. Másrészt a szervezők fontosnak tartják, hogy a fiatalok is széleskörűen megismerjék korunk közéleti kérdéseit, ezért a verseny témája idén is középiskolás diákokat is érdeklő, őket is érintő kérdéseket járja körül.

Az MCC Vitázz! vetélkedő kétfordulós. A nyolc helyszínen zajló regionális előválogatók Székesfehérváron zárultak csütörtökön és pénteken. A kétnapos esemény során hét csapat mérkőzött meg egymással, amelyek zöméből Székesfehérvárról neveztek, de érkeztek siófoki, veszprémi, pécsi, budapesti és zalaegerszegi középiskolások is – tudtuk meg Barbarics Pétertől, az MCC Vitaakadémia igazgatójától. Mint elmondta, a háromfős csapatok egy-egy tételmondatot kaptak különböző témákban, amelyekről 40 perces felkészülési időt követően kellett vitázniuk. A fiataloknak helyt kellett állniuk az oktatás és a közélet témakörökben ugyanúgy, mint a mesék világában. A több fordulóban zajló megmérettetés bírálói, az MCC Vitaakadémia képviselői arra voltak kíváncsiak, hogy a diákok hogyan tudják az érveiket, a beszédüket logikusan felépíteni.

Németh Tamás, az egyik fehérvári csapat tagja újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy az MCC Vitaakadémián készültek a versenyre, amelyen először indultak. Izgalommal várták a megmérettetést, ahol többek között érveltek amellett, hogy az influenszereknek bele szabad-e szólni a politikába, és vitáztak arról is, hogy a mitikus történet főhőse, Daidalosz apaként helyes döntést hozott-e, amikor megtervezte szökésüket Ikarus fiával. Németh Tamás hozzátette, itt nemcsak a verseny eredménye számít, hanem az a hasznos tudás, amellyel ők maguk is gazdagabbak lesznek. A hétköznapi életben nagy haszonnal jár, ha az ember jól tud érvelni, gondolatait összegezve azt érthetően elmondani, véli a fehérvári diák.

Az országos döntőt, ahol a régiót a székesfehérvári regionális előválogatóból továbbjutott siófoki és veszprémi csapat képviseli, március 1-2-án rendezik meg Budapesten.