Mátyás 555 évvel ezelőtti fehérvári koronázásáról az Emlékhelyek Napján

Székesfehérvár Önkormányzata és a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont tisztelettel várja az érdeklődőket Dr. Teiszler Éva, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont történészének Hunyadi Mátyás székesfehérvári koronázása című előadására, mely Hunyadi Mátyás Székesfehérváron történt koronázásának 555. évfordulójára emlékezik az Emlékhelyek Napján, szombaton 14 órakor a Városházán.
2019.05.09. 14:48 |

A magyar királykoronázás világi rendjét az Árpád-kor óta íratlan törvény szabályozta: a királlyá avatást az esztergomi érseknek kellett végeznie Szent István koronájával Székesfehérvárott. Aki e hármas követelményrendszer egyikének nem felelt meg, nem tekintették legitim uralkodónak. Egyik legismertebb királyunkat, Hunyadi Mátyást a Szent Korona távolléte miatt 1458-ban a budai Nagyboldogasszony templomban ültették trónra, ezzel jelezve, hogy átvette a hatalmat, uralma azonban 1464. március 29-én végzett törvényes koronázásáig nem vált szilárddá. A reneszánsz uralkodó hatalmas pompával övezett avatási ünnepségéről, amely a hagyományoknak megfelelően a koronázó templom mellett Székesfehérvár városának több helyszínét is érintette. Az esemény éppen 555 évvel ezelőtt történt.
Székesfehérvár Önkormányzata és a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont tisztelettel várja az érdeklődőket Dr. Teiszler Éva, a Siklósi Gyula Várostörténeti Kutatóközpont történészének Hunyadi Mátyás székesfehérvári koronázása című előadására, mely Hunyadi Mátyás Székesfehérváron történt koronázásának 555. évfordulójára emlékezik az Emlékhelyek Napján, szombaton 14 órakor a Városházán.

Helyszín: Városháza, Díszterem, Székesfehérvár, Városház tér 1.

Időpont: 2019. május 11. (szombat) 14:00 óra

Az előadás időtartama 45 perc

A rendezvényre a belépés díjtalan, regisztráció nem szükséges.

Közélet

 1. Itt a gyermek nevetni mer, OTTHON a szó, mit keresel - Díszközgyűlés a Szent István téren

  Szent István napját a hagyományoknak megfelelően díszközgyűléssel ünnepelte Székesfehérvár Önkormányzata a Szent István téren. Az ünnepségen Cser-Palkovics András polgármester különleges városnak nevezte otthonunkat, Székesfehérvárt, ahol a közösség erejével segítettük át magunkat az akadályokon, mindig szem előtt tartva a minket egyesítő célokat. Az ünnepi közgyűlésen átadták az idei Székesfehérvár Díszpolgára és a Pro Civitate díjakat, valamint a Székesfehérvár Tiszteletbeli Polgára címet is.

  2019.08.20.
 2. „Tekints, István király hazádra, fordítsd szemeid régi országodra…”

  Szent István és a magyar állam alapításának ünnepén hagyományosan a Nemzeti Emlékhelyen róják le tiszteletüket a megemlékezők. Az Osszáriumnál dr. Molnár Krisztián, a Fejér Megyei Közgyűlés elnöke mondott ünnepi beszédet, melyben felhívta a figyelmet az államalapító király és a keresztény kultúrkör értékrendjére, a múlt, a vallás, a hagyományok megőrzésének fontosságára. 

  2019.08.20.
 3. Kenyérmegáldással és püspöki misével ünnepelt Fehérvár Szent István király napján

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén a város papságával együtt celebrált szentmisét a Szentkorona hiteles másolatának és első uralkodónk fejereklyéjének jelenlétében Spányi Antal, püspök a Szent Imre templomban. A szentmise után a főpásztor megáldotta az új kenyeret, mint a családi jólét és a jövő jelképét, majd Isten áldását kérte valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2019.08.20.
 4. Kenyérszentelés és szentmise Szent István király ünnepén a Szent Imre templomban

  Augusztus 20-án, Szent István király ünnepén, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam fennállásának emléknapján az ünnepi szentmisét 10.30 órától a Bazilika felújítása miatt ezúttal is a Szent Imre templomban celebrálja Spányi Antal, megyés püspök, a főpásztor hagyományosan a szentmise végén áldja meg az új kenyeret és kéri Isten áldását valamennyi magyar család kenyerére és életére.

  2019.08.19.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek