-
Nemzeti Gyásznap
November 4-én, a nemzeti gyásznapon, az 1956-os forradalom és szabadságharc elfojtásának, a szovjet csapatok egykori bevonulásának 69. évfordulóján országszerte megemlékeznek a forradalom áldozatairól. Kedden 18 órakor misével, majd utána 19 órakor mécsesgyújtással emlékeznek Fehérváron az Országalmánál, az 56-os forradalom és szabadságharc mártírjaira.
2025.11.04. -
A gyrosokat ellenőrzik
Az élelmiszer-higiéniai és élelmiszer-biztonsági előírások betartása, a nyomonkövethetőség biztosítása és a megfelelő konyhatechnológia alkalmazása érdekében a Nemzeti Kereskedelmi és Fogyasztóvédelmi Hatóság (NKFH) országos ellenőrzést rendelt el a gyrost árusító éttermekben és büfékben - közölte a hatóság hétfőn az MTI-vel.
2025.11.03. -
Óraátállítás vasárnap hajnalban
2025-ben a téli időszámítás október 26-ára virradó éjjel kezdődik. Ez azt jelenti, hogy vasárnap hajnali 3 órakor egy órával vissza kell állítani az órákat 2 órára, így ezen az éjszakán egy órával többet alhatunk.
2025.10.24. -
Éjszakai forgalomkorlátozás lesz szombaton és vasárnap az M7-esen
Éjszakai forgalomkorlátozás mellett folytatódik hétvégén az új velencei gyalogos híd építése. 2025. október 18-án, szombaton 22 órától lezárják az M7-es autópálya Balaton felé vezető oldalát a 44-es és a 46-os km-ek között, várhatóan vasárnap 12 óráig.
2025.10.17.
Mától nincs fűszerpaprika a boltokban - a korábban vásároltat se használjuk!
Mától valamennyi fűszerpaprika-őrleményt és paprikatartalmú fűszerkeveréket ki kell vonni a boltokból és a közétkeztetésből, mivel a hatóságok rákkeltő anyagot tartalmazó termékeket találtak a kereskedelemben. A kormány figyelmezteti a lakosságot, hogy átmenetileg otthon se fogyasszon boltban vett paprikát.
Az országos tiszti főorvos közfelhívása szerint fűszerpaprikát nem használhatnak fel a közétkeztetők és a vendéglátóhelyek sem. Az intézkedés betartását az ÁNTSZ és a fogyasztóvédelem ellenőrzi. Működési engedélyük visszavonására számíthatnak, akik a rendelkezést nem tartják be. Az országos élelmiszerbotrány komoly gazdasági károkat okozhat a fűszerparika-ágazatban, a vendéglátóiparban és a közétkeztetésben. Szakértők nem tartják kizártnak, hogy a paprikaügy kedvezőtlenül hathat a húsfeldolgozókra, a konzervgyártókra és több más olyan iparágra, amely fűszerpaprikát használ fel.
A rendkívüli intézkedés azután vált szükségessé, hogy az ÁNTSZ-vizsgálatokon kiderült: nagy mennyiségű, rákkeltő hatású aflatoxin van egyes kereskedelmi forgalomban lévő termékekben. Az ellenőrzések 10-15-szörös dózisra derítettek fényt a megengedetthez képest, de lapunk úgy értesült: akadt olyan tétel is, amely nyolcvanszor több toxint tartalmazott. A kifogásolt termékeket a Kalocsai Fűszerpaprika Rt., a Szegedi Fűszerpaprika Rt. és a sükösdi Házi Piros Paprika Kft. gyártotta, ezért ellenük eljárás indult a fogyasztók megtévesztése miatt.
Közfelhívással fordultak a lakossághoz, hogy átmenetileg otthon se fogyasszon a boltokban korábban vásárolt fűszerpaprikából. A miniszter közölte: a termékeket egyelőre nem kell kidobni, mivel a vizsgálatok után közzéteszik, közülük mely áruféleségek fogyaszthatók, melyek nem. A toxinmentes fűszerpaprika-készletek a lehető leghamarabb visszakerülnek az üzletek polcaira. A tegnapi bejelentések szerint valószínűsíthető, hogy nem minden forgalmazott paprikatermék fertőzött, vagyis a kabinet biztonsági okokból döntött valamennyi áruféleség kivonása mellett. Már most tudható, hogy a 2005. április 15. utáni felhasználási idővel gyártott termékek fogyaszthatók.
A tisztiorvos nem lát okot arra, hogy a fűszerpaprika-tartalmú húskészítményeket és konzerveket is eltávolítsa a kereskedelemből. Megnyugtatásul közölte: a lakosság egy főre vetítve 0,5 kilogramm fűszerpaprikát használ fel évente, és e mennyiséget most a toxindús termékekből egy hét alatt el kellett volna fogyasztania valakinek, hogy egészségi károsodást szenvedjen. Az egészségügy miniszter nem tudott pontos felvilágosítást adni arról, hogy a piaci árukivonás mennyibe kerülhet, illetve milyen módon kártalanítják majd a fogyasztókat és a kárt szenvedett kereskedelmi és egyéb érintett cégeket.
A rákkeltő anyagoknál csupán technikai határértéket szabnak meg a hatóságok, a megbetegedés szempontjából nincs megállapítva biztonságos határérték – mondta Tompa Anna, az Országos Kémiai Biztonsági Intézet igazgatója. Hozzátette: szerencsétlen esetben minimális aflatoxinmennyiség is daganatot okozhat. Nemzetközi vizsgálatok igazolják, hogy Afrikában, Ázsia egyes területein, Észak- és Dél-Amerikában a májrák előfordulási gyakorisága magas, s ennek oka az ételek szervezetet károsító aflatoxintartalma. Az anyag diófélékben, mogyoróban, fűszerekben fordulhat elő a párás melegben történő tárolás miatt.
Az aflatoxinok (különösen ennek B1 jelű típusa) rákkeltő hatását állatkísérletek is igazolták. 1988-ban a Nemzetközi Rákkutató Hivatal (IARC) az aflatoxin B1 anyagot hivatalosan is rákkeltő szernek minősítette. Az EU Hivatalos Lapjában közzétett biztonsági rendelet tartalmazza a technikai biztonsági értékeket. A paprikában az aflatoxin B1 5,0 mikrogramm/ kg, az egyéb, más típusú aflatoxinok esetében pedig 10,0 mikrogramm/kg.
