Maszkokat varrnak az árpádos szakoktatók - mosható maszkot otthon is el lehet készíteni

Az Árpád Szakképző ruhaipari szakoktatói egyszer használatos, illetve mosható maszkokat varrnak a kórház számára. A gyártást hétvégén kezdték el, mára elkészült az első ezer darab – több önkéntes, cég és a Szakképző Centrum együttműködésében.
2020.03.23. 19:17 |

A mosható, háromrétegű maszkokat otthon is el lehet készíteni: az egészségügyi védőeszközt például lepedőből is megvarrhatjuk.

Egyszer használatos és mosható maszkokat varrnak a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium ruhaipari szakoktatói. A szabó és kárpitos tanárok hétvégén kezdték el a munkát: a kórház számára az Infektológiai Osztály iránymutatásával hétfőre elkészült az első ezer darab egyszer használatos maszk, amiket fertőzött betegek fognak használni, hogy a továbbfertőzést megakadályozzák. Jelenleg összesen 15-en varrnak, az oktatók mellett több régi, már felnőtt diák vagy kisgyermekes szakoktató is beszállt a kezdeményezésbe, ők otthon dolgoznak, mondta el Csurgai-Horváth Ágnes, aki éppen az anyagok kiszabását végezte a műhelyben.

A házilag is elkészíthető, 90 fokos mosással fertőtleníthető maszk három rétegű: kiváló alapanyag hozzá a lepedő, illetve ha rendelkezésre áll puhább pelenkaanyag, a két réteg béléshez az is használható. 21 X 21 cm-es négyzeteket kell kiszabni, illetve négy darab kötő is kell az összeállításhoz – mutatta be a mosható darabok készítését Matus Szilvia szakoktató. A folyamatot a város közösségi Facebook-oldalán lehet végigkövetni.

Az iskola tanárainak a munkáját igazi összefogással segíti a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Macher Zrt., a Motex 2003 Kft. és a MasterPlast. A városban több helyen is felvállalták a maszkkészítést: az Alba Civitan Rehabilitációs Nonprofit Kft-nél megváltozott munkaképességűek dolgoznak az Önkormányzat által biztosított alapanyagból, illetve az Önkormányzathoz is több felajánlás érkezett már a közösségért tenni akaró magánemberektől.

Fehérvári színes

 1. Egy őskori civilizációról – podcast dr. Jungbert Béla régésszel

  Csodálatos, 2700 éves leleteket állítottak ki a Károlyi Kastélyban. A Hallstatt kultúrát képviselő, arisztokrata réteg által használt eszközök a fehérvárcsurgói grófi vadasparkban felfedezett halomsírokból kerültek elő. Vannak köztük grafit színű, geometrikus mintájú díszkerámiák, vas zablák, fegyverek, és ékszerrel is találkozhatnak a látogatók.

  2020.09.29.
 2. Amatőr bábszínházas színjátszócsoport indul gyerekeknek kedden

  Bábcsoport indul gyerekeknek: a résztvevők maguk készítette bábokkal próbálhatják ki a különféle bábtechnikákat. Az első alkalom kedden délután lesz a Kertalja utcában.

  2020.09.29.
 3. „Éljed te is jó kedvedből…” - magyarpalatkai napok a Táncházban

  „Éljed te is jó kedvedből…” címmel szervez ingyenes szakmai továbbképzést vonós hangszereken játszó népzenészeknek és népdalénekeseknek a Fejér Megyei Művelődési Központ és az Alba Regia Táncegyesület a Csoóri Sándor Program támogatásával 2020. október 24–25-én, szombaton és vasárnap Székesfehérváron, a Malom utcai Táncházban.

  2020.09.29.
 4. Ilyen a Mi iskolánk! - Nézze meg az iskolák bemutatkozó kisfilmjeit!

  A Székesfehérvári Diáktanács iskolákat bemutató programja ebben az évben a koronavírus-járvány miatt online folytatódik. Az „Ilyen a Mi iskolánk” című iskolai bemutatkozó kisfilmek már elérhetőek a program Facebook-oldalán.

  2020.09.29.
 1. „50 kép” - Bödő Viktória fotográfus gyűjteményes kiállítása nyílik a VOKE-ban

  Október 3-án, szombaton 15 órakor lesz Bödő Viktória fotográfus gyűjteményes kiállításának megnyitója a VOKE Vörösmarty Művelődési Házban (Mártírok útja 2., bejárat a Lövölde út 46. szám felől) A tárlatot megnyitja: Bakonyi István, irodalomtörténész. Szeretettel várják az érdeklődőket.

  2020.09.28.
 2. Vigyázz, kresz, rajt! - idén is lesz „Közlekedik a család"-vetélkedő

  Idén is megrendezi a Közlekedik a család! elnevezésű, népszerű országos vetélkedőjét az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottsága és szakmai, támogató partnerei. A Fejér megyei döntőre október 3-án, szombaton 9 órától kerül majd sor Székesfehérváron, a Mátyás király körút melletti Törökudvarban.

  2020.09.28.
 3. Fehérvári utcanevek és akik mögöttük vannak

  A Foteltúra sorozat legújabb részében újra nyakukba vehetik Székesfehérvárt, azon belül is a Belvárost a „túrázni” vágyók. Az idegenvezető ezúttal Váczi Márk, a Magyar Városkutató Intézet topográfiai munkatársa, a Fekete Sas Társaság alelnöke lesz, aki a sorozat legújabb részében az ismert Fehérvári utcanevek névadóiról mesél.

  2020.09.27.
 4. Tuningcsodák Székesfehérváron a Belvárosi Parkolóházban

  A hétvégére a Hungexpóra tervezték de sajnos elmaradt az idei nagyszabású AutoMobil és Tuning Show. A szervezők azonban úgy gondolták, hogy a klubtagoknak mégis szerveznek egy kisebb összejövetelt Székesfehérváron az új Belvárosi Parkolóházban.

  2020.09.27.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Szeptember
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4