Maszkokat varrnak az árpádos szakoktatók - mosható maszkot otthon is el lehet készíteni

Az Árpád Szakképző ruhaipari szakoktatói egyszer használatos, illetve mosható maszkokat varrnak a kórház számára. A gyártást hétvégén kezdték el, mára elkészült az első ezer darab – több önkéntes, cég és a Szakképző Centrum együttműködésében.
2020.03.23. 19:17 |

A mosható, háromrétegű maszkokat otthon is el lehet készíteni: az egészségügyi védőeszközt például lepedőből is megvarrhatjuk.

Egyszer használatos és mosható maszkokat varrnak a Székesfehérvári SZC Árpád Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégium ruhaipari szakoktatói. A szabó és kárpitos tanárok hétvégén kezdték el a munkát: a kórház számára az Infektológiai Osztály iránymutatásával hétfőre elkészült az első ezer darab egyszer használatos maszk, amiket fertőzött betegek fognak használni, hogy a továbbfertőzést megakadályozzák. Jelenleg összesen 15-en varrnak, az oktatók mellett több régi, már felnőtt diák vagy kisgyermekes szakoktató is beszállt a kezdeményezésbe, ők otthon dolgoznak, mondta el Csurgai-Horváth Ágnes, aki éppen az anyagok kiszabását végezte a műhelyben.

A házilag is elkészíthető, 90 fokos mosással fertőtleníthető maszk három rétegű: kiváló alapanyag hozzá a lepedő, illetve ha rendelkezésre áll puhább pelenkaanyag, a két réteg béléshez az is használható. 21 X 21 cm-es négyzeteket kell kiszabni, illetve négy darab kötő is kell az összeállításhoz – mutatta be a mosható darabok készítését Matus Szilvia szakoktató. A folyamatot a város közösségi Facebook-oldalán lehet végigkövetni.

Az iskola tanárainak a munkáját igazi összefogással segíti a Székesfehérvári Szakképzési Centrum, a Macher Zrt., a Motex 2003 Kft. és a MasterPlast. A városban több helyen is felvállalták a maszkkészítést: az Alba Civitan Rehabilitációs Nonprofit Kft-nél megváltozott munkaképességűek dolgoznak az Önkormányzat által biztosított alapanyagból, illetve az Önkormányzathoz is több felajánlás érkezett már a közösségért tenni akaró magánemberektől.

Fehérvári színes

 1. Húsvéti vásár - rendkívüli piaci nap lesz szerdán délután a Jancsárkertben

  Szerdán 13 és 17 óra között rendkívüli piaci napot tartanak a Jancsárkert biopiacon, ahol húsvéti vásár lesz friss háztáji termékekből. Többek között sonka, tojás, bor, sajt, retek, újhagyma, csíra, spárga, zöldség, savanyúság, méz, pékáru, száraztészta, gyümölcskristály, gyógygomba, rétes, sertés és csirke tőkehús, kolbász, szalonna, tökmagolaj, dió, almalé és zöldséglé is megtalálható lesz a standokon.

  2020.04.06.
 2. Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP

  A pályázat fő célja, hogy népszerűsítsék nemzetünk hadtörténelmét, lehetőséget teremtsenek az egyéni pályamunkák elkészítésére, s az ahhoz kapcsolódó történelmi kalandozásokra, felfedezésekre és az otthoni alkotás sikereire.

  2020.04.06.
 3. Kihirdették a #maradjotthonFehérvár kihívás második fordulójának győzteseit

  A #maradjotthonFehérvár eheti kihívása a digitális oktatásról szólt, és a zsűrinek most sem volt könnyű dolga, hiszen több tucat pályamunkából kellett kiválasztania a legkreatívabbakat. Az első helyezett a Tóparti Gimnázium 9. A osztályfőnöki órája lett, Szűcs Krisztina tanárnő vezetésével!

  2020.04.05.
 4. Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben! - megnövekedett a Sóstóra látogatók száma

  A koronavírus okozta járványhelyzet idején és a tavasz beköszöntével egyre többen keresik fel a nyugalmasabb, természetközeli helyeket, vagy akár a természetvédelmi területeket. Megnövekedett a Sóstó Természetvédelmi Területre és tanösvényre látogatók létszáma is. Ezzel egyidőben azonban sajnálatos módon megnőtt a szemetelők és rongálások száma is. 

  2020.04.03.
 1. Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra a Herbarius programok között

  Tavaszi vitaminsaláta és medvehagyma pesto készült a Herbarius programok közösségi oldalán: Lencsés Rita gyógynövényszakértő a virtuális túrák után a természet kincseinek praktikus és ízletes felhasználásáról is megoszt fotókat, képeket, hasznos információkat

  2020.04.03.
 2. Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

   Online műhelyt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, hogy tartalmas elfoglaltságot kínáljon a járvány miatt otthonukban tartózkodók számára. A szervezet a honlapján és Facebook-oldalán mutat be egyszerűen alkalmazható technikákat, melyekkel ötletes, mutatós ajándék- és dísztárgyakat készíthetünk. Hamarosan videós bemutatók is lesznek – ígérik a kézművesek.

  2020.04.02.
 3. Játékra hívja a fehérváriakat a város új applikációja

  Az új Székesfehérvár applikáció is csatlakozott a Maradj Otthon Fehérvár! kihíváshoz, melynek keretében minden héten egy megadott témában várják az otthon készült fotókat videókat. Az város applikációjának Hibabejelentés funkciójával bejelenthetőek az otthoni "karantén-problémák". A legötletesebb képek beküldői a veszélyhelyzet elmúltával értékes ajándékokat nyernek majd! 

  2020.04.02.
 4. Szabályt követő árusok és vásárlók a Városi Piacon

  A megváltozott vásárlási rendhez hamar alkalmazkodtak, és betartják az új szabályokat a Városi Piac vásárlói és árusai. Szájmaszk és kesztyű használata, bankkártyás fizetés – erre törekszik mindenki. Az egyéni felelősség mellett a város a helyi gazdaság védelme érdekében olyan intézkedéseket hozott, amelyek segítséget nyújtanak az árusoknak, őstermelőknek a veszélyhelyzetben.

  2020.04.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin