Márciusi feladatok a kertben - ültethetünk is már a palántázás mellett

Az egyik legfontosabb feladat ilyenkor a növények lemosó permetezése, ehhez pedig a réz, a kén és az olaj a legfőbb fegyver az áttelelő kórokozók és kártevők ellen. A réz az áttelelő gombák és baktériumok ellen hatékony, a kén a lisztharmat fertőzöttséget csökkenti. Az olaj pedig részben a rovarok, atkák elleni küzdelemben segít, részben a tapadást segítő komponens.
2020.03.11. 08:18 |

A lemosó permetezés lényege, hogy a teljes növényt beborítjuk a szerrel, a permetlét befolyatjuk a legkisebb kéregrepedések közé is. A különböző gombás betegségek, levéltetvek és egyéb kártevők nem csak a gyümölcsfákat támadják, hanem a kertünkben lévő összes bokrot, virágot és dísznövényt. Azt javaslom, hogy ezeket is kezeljük, hogy minél kevesebb károsítóval kezdjük a szezont. Bár a lemosó permetezés elengedhetetlen, ez csak a kezdete a kiskerti növényvédelemnek, és elsősorban a gyérítésben van szerepe - mondta Németh László kertészmérnök és a Kenderzsineg Mezőgazdasági Bolt tulajdonosa.

Lemosó permetezéshez több készítmény is rendelkezésre áll, mint például a Bordói lé+kén, a Rézkén, a Nevikén, az Agrokén, vagy a mindhárom komponenst tartalmazó Olajos rézkén, vagy a Vegesol eReS. A készítmények többsége biológiai növényvédelemben is használatos szer, ráadásul a Vegesol eReS akkor is használható, ha egy kicsit megcsúsznánk a munkával, hiszen virágzás közeli állapotban sincs perzselő hatása.

Elkezdhetjük a paprika és a paradicsom palántázását is. A kikelő palántákat palántadőlés ellen beöntözéssel kezeljük Proplanttal, Previcus Energy-vel, vagy Trifender WP-vel. Ez utóbbi mikrobiológia készítmény, tehát vegyszermentes környezetben is tökéletes védelmet nyújt.

Sajnos az elmúlt években sok buxust tarra rágtak a puszpángmoly lárvái. Mivel az áttelelő alakok nagyon védetten, elbújva vannak jelen a növényen, a lemosó permet ellenük hatástalan. Meg kell várni, hogy a melegebb időben elhagyják fészküket, és csak akkor tudunk ellenük védekezni kontakt és felszívódó szerek kombinációjával. Az első egyedekkel az emelkedő hőmérséklet függvényében március végétől találkozhatunk.

A lassan melegedő talaj alkalmas a borsó, retek, saláta, hagyma, fokhagyma, pasztinák vetésére. Fontos, hogy a túlságosan hideg talajba vetett magok nem, vagy csak vontatottan, rosszul kelnek, ezét figyeljünk a tasakokon feltüntetett talajhőmérsékleti értékekre is.

Március második felében az időjárás függvényében már burgonyát is vethetünk. Érdemes a jó minőségű fémzárolt gumókat megvásárolni, hiszen a megfelelő tápanyag ellátás mellett, ez az egyik biztosítéka a bőséges termésnek. A vetéssel egyidejűleg a talajlakó kártevők ellen is védekezhetünk talajfertőtlenítéssel. A legtöbb esetben ezzel elkerülhető például a hagyma, a retek, a sárgarépa, vagy a petrezselyem kukacosodása. A talajban gázosodó Force 1,5 G mellett évek óta sikeresen alkalmazhatjuk az Artis, vagy a Bora készítményeket is. Mindkettő bio készítmény, mely kiválóan alkalmas akár a fonálférgek ellen is.

Sokaknak okoz gondot a körtefákon egész évben károsító körtelevélbolha. Az áttelelő egyedek 5-6 C°-os léghőmérsékletnél bújnak elő, és párzás után a hajtásokra rakják petéiket. A védekezés alapja az ezekből kelő lárvák elpusztítása. Ennek időpontja a levelek egérfüles állapotában van, és ha sikerrel járunk, akkor abban az évben már nem kell komoly kártételre számítani. Az időzítés mellett különösen fontos a szerválasztás is. Sajnos a körtelevélbolha több szerre is rezisztens, a szerválasztást bízzák szakemberre, aki a korábbi években használt szerek alapján a megfelelő hatóanyagot javasolja.

A gyepfelületek gondozása is elkezdődhet. A vasgálic, vagy a vastartalmú műtrágyák kiválóan irtják, vagy gyérítik a mohát. Az ezt követő gyepszellőztetés pedig segíti a tömörödött talaj lazítását, levegőhöz juttatva a gyökereket.

A téli pihenésnek vége, a kertben tavasztól sok a tennivaló, azonban a friss levegőn eltöltött idő mindenkinek a javára válik.

Fehérvári színes

 1. Irodai torna ma 14 órától! - az ülőmunkát végzők problémáira fókuszálnak

  Kifejezetten az ülőmunkát végzőknek állít össze minden kedden 15 perces átmozgató tornát Takács Klára gyógytornász. Az online foglalkozásra az EFI Facebook-oldalán jelentkezhetünk, akár már most. A program ma koradélután indul, a szervezők mindenkit örömmel megmozgatnak.

  2020.04.07.
 2. Egyszerű házi technikák tojásfestéshez csodás húsvéti mintákkal

  Egyszerű, otthon található eszközökkel is készíthetünk mutatós tojásos tálat húsvétra: Kárpátiné Somogyi Csilla tanárnő arra biztatja a családokat, a gyerekeket, hogy az újszerű technikák közül bátran próbálják ki a borotvahabos márványozást vagy az ecetes maratást rizzsel, levéldarabkákkal.

  2020.04.06.
 3. Húsvéti vásár - rendkívüli piaci nap lesz szerdán délután a Jancsárkertben

  Szerdán 13 és 17 óra között rendkívüli piaci napot tartanak a Jancsárkert biopiacon, ahol húsvéti vásár lesz friss háztáji termékekből. Többek között sonka, tojás, bor, sajt, retek, újhagyma, csíra, spárga, zöldség, savanyúság, méz, pékáru, száraztészta, gyümölcskristály, gyógygomba, rétes, sertés és csirke tőkehús, kolbász, szalonna, tökmagolaj, dió, almalé és zöldséglé is megtalálható lesz a standokon.

  2020.04.06.
 4. Honvédelmi témájú, online gyermekrajzpályázatot hirdetett a KEMPP

  A pályázat fő célja, hogy népszerűsítsék nemzetünk hadtörténelmét, lehetőséget teremtsenek az egyéni pályamunkák elkészítésére, s az ahhoz kapcsolódó történelmi kalandozásokra, felfedezésekre és az otthoni alkotás sikereire.

  2020.04.06.
 1. Csak a lábnyomodat hagyd az erdőben! - megnövekedett a Sóstóra látogatók száma

  A koronavírus okozta járványhelyzet idején és a tavasz beköszöntével egyre többen keresik fel a nyugalmasabb, természetközeli helyeket, vagy akár a természetvédelmi területeket. Megnövekedett a Sóstó Természetvédelmi Területre és tanösvényre látogatók létszáma is. Ezzel egyidőben azonban sajnálatos módon megnőtt a szemetelők és rongálások száma is. 

  2020.04.03.
 2. Ingyenesen nézhető természet- és magyar filmeket kínálnak a Barátság mozi honlapján

  Ingyenesen mozizhatunk otthon, a járvány miatti rendkívüli időszakban – olvasható a Barátság mozi honlapján. Három magyar készítésű, varázslatos természetfilmet tettek elérhetővé díjmentesen az alkotók, illetve a Nemzeti Filmintézet irodalmi adaptációk, történelmi filmek, ifjúsági, rajz-, mese- és dokumentumfilmekhez biztosít ingyenes hozzáférést.

  2020.04.03.
 3. Tavaszi vitaminsaláta, medvehagyma pesto és online túra a Herbarius programok között

  Tavaszi vitaminsaláta és medvehagyma pesto készült a Herbarius programok közösségi oldalán: Lencsés Rita gyógynövényszakértő a virtuális túrák után a természet kincseinek praktikus és ízletes felhasználásáról is megoszt fotókat, képeket, hasznos információkat

  2020.04.03.
 4. Hasznos elfoglaltságot kínál online műhelyében a Fehérvári Kézművesek Egyesülete

   Online műhelyt indított a Fehérvári Kézművesek Egyesülete, hogy tartalmas elfoglaltságot kínáljon a járvány miatt otthonukban tartózkodók számára. A szervezet a honlapján és Facebook-oldalán mutat be egyszerűen alkalmazható technikákat, melyekkel ötletes, mutatós ajándék- és dísztárgyakat készíthetünk. Hamarosan videós bemutatók is lesznek – ígérik a kézművesek.

  2020.04.02.

Lakossági tájékoztatás

Eseménynaptár

2020. Április
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin