Megújuló energia Fehérváron - már működik a Videoton Holding Naperőmű

Közel 200 millió forintos beruházással hozta létre napelemparkját a Videoton Holding. Az naperőmű éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát biztosít, ami 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg. Ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével.
2019.08.06. 16:31 |

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős energia felhasználóként régóta tanulmányozzák a napenergia hasznosítását.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a napelem parkok jelentős területet igényelnek, a cég pedig a jövőbeni esetleges bővülések reményében bizonyos szabad területeket tartalékolt. "A munkaerőpiac kimerülése ezeket a terület tartalékolásokat jórészt okafogyottá tette, így összességben kézenfekvő, hogy ezeket napelem park formájában is hasznosítsuk." - fogalmazott Sinkó Ottó, aki elmondta, hogy első lépésként egy kisebb pilot projektet indítottak el, hogy ezen keresztül ismerjék meg a napelem park működési környezetét. Így épült meg a jelenlegi 500 kW-os napelempark, a Videoton Székesfehérvári Ipari Park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területét igénybe véve.

A VT-Naperőmű építése ez év nyarán készült el, a próbaüzem 2019. június 17-én indult, mostanra pedig már az üzemszerű termelés folyik. A termelt villamos áramot az E.ON hálózatán keresztül a MAVIR veszi át.

Harcsa-Pintér Sándor, a kivitelező 3 COMM Line Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a napelempark kialakítása során nagy hangsúlyt fektettek az üzembiztonságra, a megbízhatóságra, a megfelelő minőségű alkatrészek beépítésére és a várható hosszú élettartamra is. Az 1986 db SHARP napelem, 546 kWp beépített teljesítménnyel bír és éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát fog biztosít, ami 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg. Ebből a szempontból ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével.

Székesfehérvár polgármestere szerint a napelempark létrehozása társadalmi felelősségvállalást is mutat a Videoton Holding részéről.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy nemcsak a Videoton, hanem a város egész közösséges számára hasznos tapasztalatokkal szolgálhat majd a projekt. A polgármester hozzátette, hogy a Videoton fontos szereplője a város életének nem csak munkáltatóként és az egyik legnagyobb adófizetőként, hanem abban a tekintetben is, hogy technológiai újdonságokat hoz Székesfehérvárra, vállalva ennek kockázatait és finanszírozását. 

A VT-Naperőmű projekt teljes költsége közel 200 millió Ft, amelyet a Videoton saját forrásából finanszíroz.

A projekt magában foglalja a napelem parkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségét is. Az energetikai beruházás számításaink szerint, a jelenlegi szabályzórendszer figyelembe vételével, a METÁR támogatást is beleértve várhatóan kb. 11 éven belül térül meg. Ez az ipari befektetések viszonylatában kifejezetten hosszú megtérülésnek számít.

Amennyiben a tapasztalatok a várakozásoknak megfelelőek lesznek, további napelem park bővítéseket is tervezik. 

Gazdaság

 1. Busszal az Ikarusban - üzemlátogatáson mutatták be a gyártást

  Üzemlátogatást szervezett a Szent István Király Múzeum és az IKARUS Járműtechnikai Kft. AZ IKARUS - A Busz tárlathoz kapcsolódóan a jelenlegi gyártófolyamatokat mutatták be az üzem területén, ahol éppen rendőri és katonai feladatokat ellátó buszokat készítettek a dolgozók.

  2019.07.19.
 2. IKARUS, a busz - gyárlátogatásra hívják az érdeklődőket

  A Szent István Király Múzeum az IKARUS – A busz című kiállításához kapcsolódóan, az Ikarus Járműtechnikai Kft-vel együttműködve július 17-én, szerdán 11 órától gyárlátogatást szervez az érdeklődők számára.

  2019.07.10.
 3. A Váci és az Arconic pályaorientációs táborában szerezhettek tapasztalatokat a diákok

  Projektzáró eseményen összegezték a Székesfehérvári Szakképzési Centrum Váci Mihály Ipari Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma, valamint az Arconic-Köfém Kft együttműködésében létrejött pályaorientációs tábor tapasztalatait pénteken.

  2019.06.28.
 4. Harmincegy csapat versenyzett a LEGO robotépítési és programozási versenyen

  Az Edutus Egyetem hatodik alkalommal rendezi meg a World Robot Olympiad™ (WRO™) LEGO robotépítési és -programozási tanulmányi versenyt, a regionális elődöntőre Székesfehérváron, a Kertész Csárdában került sor kedden. A verseny célja, hogy a gyermekeket és fiatalokat közelebb hozza a természettudományos ismeretekhez, tantárgyakhoz, valamint ösztönözze őket a mérnöki, informatikai szakma választására.

  2019.06.11.
 1. Konferenciával ünnepelt Fehérváron az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület

  Az Energiagazdálkodási Tudományos Egyesület megalakulásának 70., míg a Székesfehérvári Csoport fennállásának 40. évfordulója alkalmából rendeztek ünnepi konferenciát, szerdán, Fehérváron a Városháza Dísztermében. Az eseményen Fehérvár polgármestere mondott köszöntőt, majd Kádár Andrea, a Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára „A készülő új nemzeti energiapolitika” című átfogó előadását hallhatták a résztvevők, Bakács István, egyesületi elnök pedig a 70 év történetét foglalta össze.

  2019.06.05.
 2. Innováció napja az Óbudai Egyetemen - középpontban a robotizáció

  Ebben az évben a robotizációt és az ehhez kapcsolódó székesfehérvári felsőoktatási képzési paletta bemutatását választották központi témának az innováció napja alkalmából. Az Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Karára ellátogattak a duális képzésben résztvevő partnervállalatok is.

  2019.06.05.
 3. Nyolc díjat adományoztak a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara küldöttgyűlésén

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (FMKIK) 47. küldöttgyűlésének adott otthont a Gazdaság Háza csütörtökön. A Küldöttgyűlés tárgysorozatai között szerepelt a 1018. évi számadás és a 2019. évi üzleti terv elfogadása. Az esemény első részében ünnepélyes keretek között adták át a kamara díjait.

  2019.05.23.
 4. Megerősítette a 81-es négysávosítását az innovációs és technológiai miniszter

  Hat év alatt hatezer buszt cserélnek modern járművekre a közösségi közlekedésben - jelentette be az innovációs és technológiai miniszter pénteken, az Ikarus székesfehérvári gyárában. A miniszter megerősítette, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül az M1 autópályáról leágazó 13-as és 81-es négysávúsítására.

  2019.05.17.

Eseménynaptár

2019. Augusztus
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek