Megújuló energia Fehérváron - már működik a Videoton Holding Naperőmű

Közel 200 millió forintos beruházással hozta létre napelemparkját a Videoton Holding. Az naperőmű éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát biztosít, ami 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg. Ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével.
2019.08.06. 16:31 |

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős energia felhasználóként régóta tanulmányozzák a napenergia hasznosítását.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a napelem parkok jelentős területet igényelnek, a cég pedig a jövőbeni esetleges bővülések reményében bizonyos szabad területeket tartalékolt. "A munkaerőpiac kimerülése ezeket a terület tartalékolásokat jórészt okafogyottá tette, így összességben kézenfekvő, hogy ezeket napelem park formájában is hasznosítsuk." - fogalmazott Sinkó Ottó, aki elmondta, hogy első lépésként egy kisebb pilot projektet indítottak el, hogy ezen keresztül ismerjék meg a napelem park működési környezetét. Így épült meg a jelenlegi 500 kW-os napelempark, a Videoton Székesfehérvári Ipari Park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területét igénybe véve.

A VT-Naperőmű építése ez év nyarán készült el, a próbaüzem 2019. június 17-én indult, mostanra pedig már az üzemszerű termelés folyik. A termelt villamos áramot az E.ON hálózatán keresztül a MAVIR veszi át.

Harcsa-Pintér Sándor, a kivitelező 3 COMM Line Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a napelempark kialakítása során nagy hangsúlyt fektettek az üzembiztonságra, a megbízhatóságra, a megfelelő minőségű alkatrészek beépítésére és a várható hosszú élettartamra is. Az 1986 db SHARP napelem, 546 kWp beépített teljesítménnyel bír és éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát fog biztosít, ami 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg. Ebből a szempontból ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével.

Székesfehérvár polgármestere szerint a napelempark létrehozása társadalmi felelősségvállalást is mutat a Videoton Holding részéről.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy nemcsak a Videoton, hanem a város egész közösséges számára hasznos tapasztalatokkal szolgálhat majd a projekt. A polgármester hozzátette, hogy a Videoton fontos szereplője a város életének nem csak munkáltatóként és az egyik legnagyobb adófizetőként, hanem abban a tekintetben is, hogy technológiai újdonságokat hoz Székesfehérvárra, vállalva ennek kockázatait és finanszírozását. 

A VT-Naperőmű projekt teljes költsége közel 200 millió Ft, amelyet a Videoton saját forrásából finanszíroz.

A projekt magában foglalja a napelem parkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségét is. Az energetikai beruházás számításaink szerint, a jelenlegi szabályzórendszer figyelembe vételével, a METÁR támogatást is beleértve várhatóan kb. 11 éven belül térül meg. Ez az ipari befektetések viszonylatában kifejezetten hosszú megtérülésnek számít.

Amennyiben a tapasztalatok a várakozásoknak megfelelőek lesznek, további napelem park bővítéseket is tervezik. 

Gazdaság

 1. Online élő tanácsadást tart a bértámogatásról a kamara

  Június 3-án szerdán és június 9-én kedden 10 és 11 óra között online élő tanácsadást tart a bértámogatás igénybe vételéről a Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

  2020.05.25.
 2. Mintegy 3800 fehérvári munkahelyet véd meg az állami bértámogatás a DENSO-nál

  Mintegy 3800 ember munkahelyének megőrzését segíti a székesfehérvári DENSO-nál a Kormány munkahelyvédelmi bértámogatási programja, az erről szóló okiratot pénteken Palkovics László innovációs és technológiai miniszter adta át. A miniszter ismertette a Gazdaságvédelmi Akcióterv eddigi eredményeit is, amelynek kiemelt célja a magyar emberek munkahelyeinek védelme és új munkahelyek teremtése.

  2020.05.22.
 3. Így változtak eddig Fehérvár ingatlanpiaci árai a koronavírus alatt

  A járvány az ingatlanpiacot is befolyásolja, ami alól hazánk egyetlen települése sem képez kivételt. Mivel még a koronavírus hatásai most jelennek meg az ingatlanpiacon, ezért egyelőre nagy változások nem mentek végbe. Székesfehérváron viszont az már most látszik, hogy az áremelkedés kezd mérséklődni, illetve a panellakásoknál már némi áresés is felfedezhető - irja az ingatlannet.hu legfrissebb jelentése.

  2020.05.21.
 4. Ötmilliárdos városi tőkealap a fehérvári fejlesztésekért

  A tavaly októberi bejelentést követően az MFB Csoporthoz tartozó, elsősorban közepes méretű vállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest elindította a vállalkozásfejlesztési magántőke alapját Székesfehérváron.

  2020.05.21.

Lakossági tájékoztatás

Fehérvár Magazin

Webkamera


360 Fehérvár

Eseménynaptár

2020. Május
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V