Megújuló energia Fehérváron - már működik a Videoton Holding Naperőmű

Közel 200 millió forintos beruházással hozta létre napelemparkját a Videoton Holding. Az naperőmű éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát biztosít, ami 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg. Ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével.
2019.08.06. 16:31 |

Sinkó Ottó, a Videoton Holding Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy jelentős energia felhasználóként régóta tanulmányozzák a napenergia hasznosítását.

A vezérigazgató szólt arról is, hogy a napelem parkok jelentős területet igényelnek, a cég pedig a jövőbeni esetleges bővülések reményében bizonyos szabad területeket tartalékolt. "A munkaerőpiac kimerülése ezeket a terület tartalékolásokat jórészt okafogyottá tette, így összességben kézenfekvő, hogy ezeket napelem park formájában is hasznosítsuk." - fogalmazott Sinkó Ottó, aki elmondta, hogy első lépésként egy kisebb pilot projektet indítottak el, hogy ezen keresztül ismerjék meg a napelem park működési környezetét. Így épült meg a jelenlegi 500 kW-os napelempark, a Videoton Székesfehérvári Ipari Park egy eddig kihasználatlan, 1,5 hektáros területét igénybe véve.

A VT-Naperőmű építése ez év nyarán készült el, a próbaüzem 2019. június 17-én indult, mostanra pedig már az üzemszerű termelés folyik. A termelt villamos áramot az E.ON hálózatán keresztül a MAVIR veszi át.

Harcsa-Pintér Sándor, a kivitelező 3 COMM Line Kft. ügyvezetője elmondta, hogy a napelempark kialakítása során nagy hangsúlyt fektettek az üzembiztonságra, a megbízhatóságra, a megfelelő minőségű alkatrészek beépítésére és a várható hosszú élettartamra is. Az 1986 db SHARP napelem, 546 kWp beépített teljesítménnyel bír és éves szinten várhatóan 650 – 700 MWh villamosenergiát fog biztosít, ami 225-245 tonna/év CO2 kibocsátás megtakarításnak felel meg. Ebből a szempontból ez egyenértékű egy 41 hektáros tölgyerdő CO2 elnyelésével.

Székesfehérvár polgármestere szerint a napelempark létrehozása társadalmi felelősségvállalást is mutat a Videoton Holding részéről.

Cser-Palkovics András polgármester kiemelte, hogy nemcsak a Videoton, hanem a város egész közösséges számára hasznos tapasztalatokkal szolgálhat majd a projekt. A polgármester hozzátette, hogy a Videoton fontos szereplője a város életének nem csak munkáltatóként és az egyik legnagyobb adófizetőként, hanem abban a tekintetben is, hogy technológiai újdonságokat hoz Székesfehérvárra, vállalva ennek kockázatait és finanszírozását. 

A VT-Naperőmű projekt teljes költsége közel 200 millió Ft, amelyet a Videoton saját forrásából finanszíroz.

A projekt magában foglalja a napelem parkot, annak elektromos és fizikai védelmét, valamint az E.ON-nál szükséges alállomás átalakítások költségét is. Az energetikai beruházás számításaink szerint, a jelenlegi szabályzórendszer figyelembe vételével, a METÁR támogatást is beleértve várhatóan kb. 11 éven belül térül meg. Ez az ipari befektetések viszonylatában kifejezetten hosszú megtérülésnek számít.

Amennyiben a tapasztalatok a várakozásoknak megfelelőek lesznek, további napelem park bővítéseket is tervezik. 

Gazdaság

 1. Kétkezi szakmáktól a mesterséges intelligenciáig - átalakul a szakképzés

  Fontos tájékoztatóra került sor hétfőn a Városháza Dísztermében, ahol a szakképzési rendszer átalakításáról volt szó a Székesfehérvári Szakképzési Centrum szervezésében a következő évi beiskolázáshoz kapcsolódóan. A rendezvényen elhangzott, hogy olyan horderejú változásról van szó, ami alapjaiban változtatja meg a szakképzési rendszert.

  2019.10.21.
 2. Újabb támogatás a Vasvárinak, 5.8 milliót fordíthatnak műszaki pályaorientációra

  A Székesfehérvári Vasvári Pál Gimnázium és az Arconic vállalat helyi szervezetének együttműködése eredményeként 2019-2020. tanévben a vállalat Alapítványa a Science, Technology, Engineering and Math (STEM) program keretében újabb 20 ezer dollár (mintegy 5,8 millió forint) támogatásban részesítette a természettudományos, műszaki és mérnöki pályák felé orientáló iskolai programot. A támogatás átadása és a projekt megnyitása hétfőn történt, a Vasvári Pál Gimnáziumban.

  2019.10.07.
 3. Öt milliárd forintos Városi Tőkealap segíti a fehérvári vállalkozásokat

  Öt milliárd forintos keretösszeggel tematikus vállalkozásfejlesztési alapot, Városi Tőkealapot indít az MFB Csoporthoz tartozó kis- és középvállalkozások tőkefinanszírozásával foglalkozó MFB Invest Zrt. Székesfehérváron. Az alapból a növekedési potenciállal rendelkező helyi vállalkozások kaphatnak tőkejuttatást ígéretes terveik megvalósításához.

  2019.10.07.
 4. Mindenki számára nyitott az E.ON CNG kútja a Gáz utcában

  Az E.ON Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. telephelyén létesített CNG-kút mostantól bárki számára hozzáférhető. A hagyományos üzemanyagoknál olcsóbb és sokkal környezetkímélőbb sűrített földgázt egy teljesen automata töltő segítségével tankolhatják az autósok.

  2019.09.27.
 1. Új logisztikai központ épült a DENSO-nál kormányzati támogatással

  A DENSO Gyártó Magyarország Kft. új logisztikai központjának ünnepélyes átadására került sor pénteken Székesfehérváron. A közel 5000 főt foglalkoztató vállalat folyamatos növekedése tette szükségessé, hogy új, minden igényt kielégítő logisztikai központ kormányzati támogatással a „Technológia-intenzív beruházási program” keretében megépüljön.

  2019.09.20.
 2. Őszi üzem-, és tanműhely látogatásokat szerveznek a diákoknak

  A Fejér Megyei Kereskedelmi és Iparkamara folytatva az előző évek pályaorientációs tevékenységét, a 2019/2020-as tanévben újra megszervezi üzem-, és tanműhely látogatásait a különböző szakmákban érdekelt gazdálkodóknál és iskolák tanműhelyében a 6-7-8. osztályos diákoknak, tanáraiknak és a szüleiknek.

  2019.09.19.
 3. Szakmai konferencián mutatták be a külügyi és külgazdasági tudásbázist Fehérváron

  „A Külgazdasági és Külügyminisztérium humánerőforrás-gazdálkodásának és belső képzési rendszerének fejlesztése” című, a tudástranszfert elősegítő kiemelt programjához kapcsolódó szakmai workshopot tartottak hétfőn, Székesfehérváron, a Novotel Hotelben, ahol bemutatták a „Külügyi és külgazdasági tudásbázist”. A konferenciát követő, a külgazdaság-ösztönzéssel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetésen Fehérvár alpolgármestere is részt vett.

  2019.09.16.
 4. Megnyílt az Alba Innovár 2 - harmanos csoporttal indul a felnőttképzési tanév

  Hétfőn már a Kossuth utcai Alba Innovár 2-ben köszönthették a digitális élményközpont által indított felnőttképzésben résztvevő harmanos csoport tagjait. Az országosan egyedülálló, digitális felnőttképzési program keretében öt hónapon keresztül sajátíthatják el a résztvevők az intelligens gyártási technológiák kezelését.

  2019.09.16.

Eseménynaptár

2019. Október
h
K
Sze
Cs
P
Szo
V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3

Webkamera


360 Fehérvár

Fehérvár Magazin

Nyitott tornatermek